Dezastru in termoficarea onesteana

Consilierii locali din Onesti au aprobat contractarea unui nou imprumut pentru Termon, producatorul si furnizorul de energie termica din Onesti, in valoare de 15 milioane de lei noi (150 miliarde de lei vechi), in vederea achizitiilor de gaze naturale necesare pentru aceasta iarna.

Sedinta extraordinara a Consiliului Local Onesti, desfasurata luni, 6 martie, a scos din nou in evidenta situatia catastrofala a sistemului de termoficare din municipiul de pe Trotus, cu consecinte dramatice pentru intregul oras.

Alesii locali si-au manifestat din nou ingrijorarea fata de pierderile imense din sistemul de termoficare, care tinde sa inghita intregul buget local al municipiului.

La ultimul credit aprobat se adauga alte imprumuturi, contractate mai demult si nerambursate inca, precum si pierderile inregistrate anul trecut de Termon, de aproape 4 milioane de euro, plus cele inregistrate anul acesta, in ianuarie si februarie, care se ridica si ele la peste un milion de euro.

Numai pierderile din 2005-2006 si ultimul credit ar insemna aproximativ 350 miliarde de lei vechi, in timp ce bugetul total al Onestiului in 2005 s-a ridicat abia la 470 de miliarde, din care o parte importanta provine de la bugetul de stat si este destinata exclusiv salariilor, inclusiv pentru profesori.

Imprumuturile nu vor putea fi rambursate

Gravitatea pericolului care planeaza asupra Onestiului, datorita termoficarii, a inceput sa fie constientizata de onesteni abia in ultimul moment, desi au fost destule voci care au avertizat asupra lipsei unei strategii coerente in privinta termoficarii, asupra centralelor de cartier, care au reprezentat cea mai paguboasa solutie sau asupra dimensiunii colosale a pierderilor.

Insa la sedinta extraordinara din 6 martie, alesii locali s-au aratat mult mai prudenti, unii dintre ei fiind chiar speriati de eventualele consecinte ale unui nou credit. “Cand si cum vom restitui acest imprumut ?”, a fost prima prima intrebare pusa de consilierul Neculai Grigoras.

Raspunsul, pesimist, a venit din partea administratorului unic al Termon, Marcel Iordache: “La momentul de fata, nu exista posibilitatea practica de a restitui creditul”.

Auzind acest lucru, consilierul Leonard Croitoru s-a interesat de consecintele pe care le va avea votul favorabil imprumutului, dat fiind faptul ca asociatul unic al Termon este chiar Consiliul Local Onesti.

“Daca se ajunge la acest blocaj, previzibil, atunci noi, consilierii, care suntem legati de aceasta societate, ce consecinte vom suporta ?”, a intrebat Leonard Croitoru.

Din explicatiile furnizate de Daniel Spanu, secretarul municipiului, a reiesit ca toti consilierii locali sunt reprezentantii asociatului unic de la Termon si au, deci, statut similar cu cel al actionarilor de la o societate comerciala. De altfel, numele tuturor celor 21 de consilieri locali apar si pe hotararea legislativului local privind imprumutul de 150 de miliarde.

Insa Daniel Spanu i-a asigurat pe consilieri ca nu vor fi pusi la plata in caz ca se ajunge la faliment.

Banii s-au cheltuit deja

Creditul de 150 de miliarde este garantat de Stat in proportie de 80 %, in timp ce Termon a garantat doar pentru 20 %, sens in care si-a ipotecat deja mai multe bunuri, in valoare de un milion de euro.

Aprobarea creditului s-a facut si la nivel guvernamental, prin HG 1320/2005, care prevede imprumuturi totale de 283 milioane de lei noi, pentru 24 de producatori de energie termica, printre care CET Brasov (20 milioane RON), Electrocentrale Oradea (18 milioane RON) sau Colterm Timisoara (18 milioane RON), dar si CET Bacau (9 milioane RON).

Interesant este si faptul ca la Onesti, din noul imprumut contractat nu se va putea achizitiona alt combustibil, intrucat s-a consumat deja gaz in valoare de 30 miliarde de lei noi in aceasta iarna, semn ca dezastrul termoficarii onestene este mult mai amplu.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*