Formare in metodologia sau pedagogia predarii limbii straine

In perioada 4-17 iulie 2010, profesoara Mioara Cecilia Stoian, de la Scoala cu clasele I – VIII „Constatin Platon” Bacau, a beneficiat de un grant Comenius in vederea participarii la o activitate de formare continua. Cursul selectat ” Curso práctico de reciclaje para profesores de ELE”- ES-2010-245-003 a fost organizat de CAMPUS LENGUAJES- Valencia, institutie pentru formarea personalului didactic. In aceasta sesiune au participat 20 de profesori din Norvegia, Suedia, Italia, Franta, Scotia, Romania, Polonia, Germania, Cuba, Slovenia, Austria. Activitatile didactice s-au desfasurat la Universitatea din Valencia, Facultatea de Filologie si au fost structurate in trei sesiuni:

1) Curso práctico de reciclaje para profesores de ELE (36 ore)- Spania de azi-Actualitatea spaniola (4 ore)/ Literatura in orele de limba spaniola (4 ore)/ Competente gramaticale- Resurse- Jocuri- Aplicatii si crearea de jocuri didactice (8 ore/ Dezvoltarea competentelor lexicale de limba spaniola ca limba straina (4 ore)/ Analiza materialelor didactice (4 ore)/ Dezvoltarea competentelor de intelegere si exprimare scrisa in orele de limba spaniola(4 ore)/Dezvoltarea competentelor de intelegere si exprimare orala in orele de limba spaniola(4 ore)/ Spaniola colocviala (4 ore)

2) Ateliere de lucru cu reprezentantii unor edituri spaniole (5 ore)- Tehnici si strategii pentru a stimula autonomia invatarii Ed  EDELSA/ Motivarea grupului Ed Anaya/ Integrarea componentei socioculturale Ed Grupo SM/ Propuneri pentru analiza de nevoi- autoevaluarea si evaluarea Ed Edinumen/ De la manual la tabla interactiva Ed SGEL

3) Masa rotunda – Schimb de experienta intre profesorii de limba spaniola ca limba straina din diferite tari ( 2 ore). Program sociocultural (36 ore). Activitatea de formare aleasa a avut drept obiective actualizarea cunostintelor de limba, fonetica, prezentarea noutatilor lingvistice, a noilor tehnologii didactice, prin procedee de lucru diverse (lucru in echipe cu metode active, ludice si originale, utilizarea materialelor didactice precum prezentari power-point, tabla interactiva, jocuri didactice, materiale audio/video), schimb de experienta intre profesori din tari europene care predau limba spaniola. Institutia gazda a organizat activitatea de formare astfel: ore de curs cu diferiti profesori de la Universitatea din Valencia si de la Campus Lenguaje in care participantii au realizat aplicatii utilizand diverse programe, metode, mijloace  moderne prin lucru individual/ perechi/ grupe. Foarte interesante si atractive au fost dezbaterile pe temele propuse de organizatori, dar si schimbul de experienta dintre profesorii participanti. Fiecare participant a prezentat sistemul de invatamant/ experienta ca profesor de limba spaniola ca limba straina cu argumente si materiale foarte bine realizate.

Programul social si cultural a fost variat, pentru a veni in intampinarea dorintelor tutoror participantilor: am vizitat Orasul artelor si al stiintelor- Hemisfericul, Muzeul stiintelor, Casa memoriala a scriitorului Blasco Ibanez, Centrul istoric al orasului, Oceanograful, Delfinariul, Muzeul Ceramicii, Universitatea Valencia. La fel de atractive au fost excursia in Parcul Natural L’ Almoina, plimbarea cu barca  si cinele traditionale. „Cursul mi-a a intarit convingerea ca a fi profesor inseamna a fi si un bun actor, a fi mereu in cautare de nou si a raspuns asteptarilor: dezvoltarea competentelor lingvistice necesare pentru predarea limbii spaniole ca limba straina, perfectionarea metodelor de lucru cu elevii, cultivarea unor tehnici de comunicare, dezvoltarea de abilitati de comunicare in mediu intercultural, imbogatirea cunostintelor de cultura si civilizatie spaniola. Am  invatat “trucuri” care pot dinamiza ora de limba spaniola si nu numai, dar si cum sa motivam mai bine elevii in a se implica in ora, m-am familiarizat cu strategii si practici de predare care sa optimizeze actul didactic si am intrat in contact cu alte cadre didactice din sisteme de educatie diferite. Am lucrat in  echipe, am realizat benzi desenate si jocuri didactice, am utilizat jocul de carti, documentul autentic, cantecul, filmul. Aparent lucruri simple, dar care au rezultate exceptionale. De asemenea, am utilizat tabla digitala si blogul pedagogic, un instrument extrem de interesant. Un  astfel de curs, desfasurat intr-o alta tara europeana, alaturi de colegi din multe alte parti alte Europei, este o experinta inedita. Incercati! Eu am intalnit oameni buni, deschisi, inteligenti, extrem de implicati si responsabili”, ne-a spus profesoara Mioara – Cecilia Stoian .   St.O.

Adauga un comentariu

*