Decizie a Agenţiei Naţionale a Medicamentului

Algocalminul va fi eliberat doar cu reţetă de la medic

Potrivit unei decizii a Agenţiei Naţionale a Medicamentului regimul de comercializare a medicamentelor antipiretice şi analgezice care conţin o substanţă numită metamizol va fi schimbat în circa şase luni. Astfel, algocalminul nu va mai putea fi cumpărat din farmacii decât pe bază de reţetă.

Decizia este una salutară, având în vedere efectele automedicaţiei, dar mai ales faptul că în alte ţări din Europa medicamente considerate la noi uzuale, cum sunt algocalminul sau paracetamolul, se vând de ani buni doar în baza unei prescripţii eliberate de medic. De altfel, medicii de familie şi specialiştii acuză în mod frecvent automedicaţia în cazurile grave care sosesc în urgenţe, stare de lucruri evidentă în special în secţiile de gastroenterologie. Medicamentele luate „după ureche”, pentru că aşa a spus mama sau vecina sau pentru că am văzut o reclamă la televizor, se transformă în decursul anilor în adevărate „deşeuri” toxice pentru organism, care perturbă grav funcţionarea diferitelor organe. „Automedicaţia este un lucru care trebuie descurajat, pentru că ceea ce iau eu nu ţi se potriveşte şi ţie sau nu i se potriveşte unui al treilea. Nu-i mai puţin adevărat că de foarte multe ori şi farmaciştii au aici vina lor, pentru că atunci când nu au rest le dau pacienţilor un algocalmin sau o aspirină şi cel care-l primeşte se bucură ca şi cum ar fi primit o bomboană. „Dacă tot mi-a dat-o, hai s-o-nghit”, spune. Din acest punct de vedere, deci, automedicaţia rămâne o problemă care ne îngrijorează”, explică prof. univ. dr. Ostin Mungiu, farmacolog, preşedintele Asociaţiei de Algeziologie din România. În cazul medicamentelor obişnuite, cum sunt algocalminul, antinevralgicul sau aspirina, legislaţia românească în vigoare nu prevedea, până acum, restricţii de nici un fel. Nu la fel stau lucrurile în ţările din Europa, unde legislaţia este extrem de riguroasă în această privinţă, astfel că nu se poate cumpăra fără reţetă nici măcar banalul algocalmin. „În Germania m-am dus să-mi iau nişte medicamente uzuale, care la noi se luau fără reţetă, şi acolo mi-au spus că nu se pot elibera fără prescripţie. M-am prevalat de faptul că sunt profesor de farmacologie şi am arătat legitimaţia. Am primit un răspuns care a fost o lecţie pentru mine: „Vă respect foarte mult domnule profesor, dar respect şi legea”. Aşadar, aceste medicamente ar trebui restricţionate foarte mult, pentru că algocalminul poate da agranulocitoza, aspirina poate da hemoragii digestive”, a mai precizat farmacologul.

Agranulocitoza este o boală care se manifestă prin dispariţia granulocitelor din sânge şi care provoacă o stare infecţioasă gravă şi producerea de hemoragii.

Adauga un comentariu

*