Muzica, filme, carti, orice se gaseste pe internet. Multi descarca astfel de continut cu ajutorul programelor de sharing si permit mai departe altor utilizatori sa preia diverse materiale. Ce este legal si ce nu in tot acest proces si ce risti?
Programele de tip DC++ in sine nu sunt ilegale, prin urmare poti sa le folosesti linistit in continuare. Problema apare in momentul in care alegi materialele de share. Astfel, daca materialele din calculatorul tau devin publice si lasi alti utilizatori sa descarce continut protejat, acest lucru se considera infractiune. Cat despre torente, acestea sunt ilegale, pentru ca odata ce intri in program si incepi descarcarea unor materiale purtatoarea de drepturi, obligatoriu dai mai departe altora, adica devii seeder. Asta se intampla automat, deci tot ce descarci un alt utilizator incarca, fara ca tu sa poti refuza actiunea.
Download-ul este ilegal?
Nu, ce descarci si ramane in calculator doar pentru tine este in regula din punct de vedere legal. Chiar daca acel continut este piratat, cat timp nu il pui la dispozitia altora, nimeni nu te poate urmari. Asadar, atentie la sharing! Daca reusesti sa descarci, asta e… Dar daca dai mai departe, s-ar putea ca cineva sa fie cu ochii pe tine. Nu o spunem noi, ci chiar Asociatia Industriei Muzicale din Romania.
Cum sunt urmariti piratii?
Internetul functioneaza dupa reguli simple. Orice utilizator poate fi localizat cu ajutorul unei adrese de IP. Adresa de IP – Internet Protocol este o „eticheta” numerica, utilizata intr-o retea de calculatoare care foloseste acest tip de protocol pentru a comunica. Adresa de IP are doua functii principale: sa identifice reteaua-mama si sa localizeze computerul. De asemenea, toate datele de trafic sunt pastrate de furnizorul tau de internet. Poti incerca sa-ti ascunzi adresa reala de IP, dar furnizorul iti retine IP-ul originar (este obligat prin lege). Iar simplul fapt ca incerci sa te ascunzi arata ca este ceva „necurat” la mijloc. Nici macar utilizarea unui site gazduit in strainatate nu ajuta, spun cei de la AIMR, pentru ca Asociatia colaboreaza cu Federatia Internationala a Industriei Fonografice, din care fac parte 1.400 de case de discuri, din 66 de tari. Uneori, investigatiile dureaza cativa ani, dar AIMR sustine ca nu renunta la ele pana cand nu ii prinde pe pirati. Pe lista neagra a lunii iunie privind incalcarea legii drepturilor de autor (Legea nr. 8/1996) prin partajarea de fisiere muzicale se afla: Bucuresti, Miercurea Ciuc, Craiova, Sfantu Gheorghe, respectiv mai multe localitati din judetele Cluj, Gorj, Neamt, Vrancea, Giurgiu, Suceava, Botosani si Ilfov.Romania conduce detasat in topul 10 al tarilor monitorizate de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), cu un numar de 913 hub-uri active in iulie 2010, fiind urmata, la mare distanta, pe locul al doilea, de Italia, cu 526 de hub-uri. In top mai apar tari ca Franta, Rusia, Ungaria, Suedia, Finlanda, Polonia, pe locul al zecelea situandu-se SUA, cu 143 de hub-uri monitorizate.
Inspectorii AIMR urmaresc permanent informatia partajata prin hub-urile DC++ de utilizatorii romani, fapt care face posibila si generarea unor date statistice. Astfel, media inregistrata pe hub-urile DC++ in Romania a fost de 75.000 de utilizatori zilnic pe parcursul lunii iunie, cu varfuri de peste 100.000 de utilizatori activi in orele serii si la sfarsit de saptamana. Cantitatea totala de informatie partajata pe hub-urile romanesti la ora 17.00, intr-o zi de luni, de exemplu, depaseste 17.000 terabytes, putand fi echivalata cu peste 4 miliarde de piese muzicale in format mp3 sau 24 de milioane de exemplare de filme in format xvid. Un utilizator acceseaza trei hub-uri concomitent, in medie, intr-o sesiune de conectare. Accesarea hub-urilor implica in mod necesar punerea la dispozitie de informatie, prin minima de share impusa de administrator, peste 90% din informatia partajata de useri fiind protejata de copyright (muzica, filme, software, jocuri). Conexiunile peer-to-peer reprezinta principala forma de facilitare a pirateriei online de muzica, in special in variantele DC++ si torent.