Soferul de care trebuie sa ne ferim are pana in 25 de ani, conduce o masina cu motor puternic, cu o capacitate de peste 2.000 cmc, si are permis de mai putin de cinci ani. E bine sa tinem distanta si fata de soferii care conduc masini de firma, de cele mai multe ori fara a avea un atestat in acest sens. Aceste date sunt cuprinse intr-un studiu realizat de specialisti in psihologie, care a fost prezentat de Politia Romana.
Cei mai agresivi in trafic s-au declarat tinerii. Soferii din mediul urban se apreciaza ca avand un stil mai agresiv decat cei din mediul rural, de asemenea, barbatii, comparativ cu femeile. Cei mai agresivi se considera cei care conduc in timpul serviciului, dar fara a avea atestat de soferi profesionisti. Cum era de asteptat, cei care conduc autoturisme cu capacitate cilindrica mare (2000 cmc si peste) se percep ca avand un stil de condus mai agresiv comparativ cu cei care conduc masini mai putin puternice. In Romania sunt inmatriculate 356.761 de masini cu o capacitate mai mare de 2.000 cmc, din totalul celor 4,2 milioane de autoturisme. „Cele mai multe evenimente rutiere sunt comise de tineri de 18-25 de ani”, spune seful Politiei Rutiere, Lucian Dinita.
Trei sferturi dintre soferi spun ca sunt agresati in trafic
Unul din sapte soferi admite ca are un stil de condus destul de agresiv, in timp ce numai 1,2 la suta apreciaza ca sunt foarte agresivi in maniera in care sofeaza, arata studiul politiei. Pe de alta parte, mai mult de trei sferturi dintre conducatorii auto declara ca au fost agresati in trafic, in ultimele sase luni, de flashuri sau claxoane, iar aproape jumatate ca s-au confruntat cu gesturi amenintatoare sau obscene din partea celorlalti conducatori auto. Ponderi importante reprezinta si cei care au declarat ca au fost agresati verbal (43,5 la suta) sau li s-a blocat masina in parcare (39 la suta), in timp ce o treime dintre soferi au mentionat franarea intentionat de catre soferul din fata.
Tot o treime dintre soferi au riscat trecand pe rosu, facand depasiri la limita sau nesemnalizata intentia de schimbare a directiei de mers. Comportamentul cel mai deranjant din partea celorlalti soferi este nesemnalizarea schimbarii directiei de mers, trei sferturi dintre soferii din Romania reclama acest tip de comportament.
Bolnavi de viteza
Studiul mai pune in evidenta faptul ca jumatate dintre soferi declara ca depasesc uneori viteza legala in afara localitatii, peste 40 la suta in localitati si peste 30 la suta pe autostrazi, in timp ce unul din cinci soferi recunoaste ca ii place sa conduca cu viteza si considera ca un sofer bun poate sa mearga cu viteza mai mare. Desi cei mai multi soferi cred ca cei care depasesc frecvent viteza legala prezinta un risc mai mare de accident, mai mult de jumatate spun ca depasirea cu 10-20 km/h a limitei de viteza este acceptabila, deoarece toti soferii o fac. Dintre cele 3.900 de accidente grave de la inceputul anului, 891 au fost provocate de viteza prea mare. In ceea ce priveste situatia accidentelor la nivelul judetului Bacau, in primele sase luni ale acestui an au fost inregistrate 132 accidente grave, cu 21 mai putine ca in perioada corespunzatoare a anului trecut, dar numarul persoanelor decedate in accidentele rutiere s-a marit, de la 32, in 2009, la 36 in 2010. A scazut in schimb numarul ranitilor grav, de la 142 in primul semestru al lui 2009, la 111 in 2010. Din cauza depasirii vitezei legale s-au inregistrat 24 de accidente rutiere.
Soferii urca si bauti la volan
Studiul mai arata ca unul din zece soferi apreciaza ca o cantitate mica de alcool consumata nu afecteaza capacitatea de a conduce. Astfel, o treime dintre cei intervievati de psihologi apreciaza ca o sticla de bere nu le diminueaza capacitatea de a conduce in siguranta, un sfert cred acelasi lucru despre un pahar de vin, iar 18,8 la suta despre 50-100 ml de bauturi spirtoase. Unul din patru soferi respondenti a condus cel putin o data sub influenta bauturilor alcoolice. Cei mai multi dintre cei care au condus bauti sunt barbati – 28 la suta, in timp ce una din zece femei a afirmat ca li s-a intamplat sa conduca dupa ce a consumat bauturi alcoolice.
De la inceputul anului, soferii bauti au provocat peste 100 de accidente grave, cu 27 mai putine fata de anul trecut.
Scuze pentru a nu purta centura
Desi stiu ca e obligatoriu sa poarte centura de siguranta, majoritatea soferilor refuza sa o fixeze. Unii spun ca sunt prea grasi, altii ca le da stare de disconfort. Majoritatea conducatorilor auto (88,3 la suta) recunosc avantajele folosirii centurii de siguranta. Totusi, 40,4 la suta considera ca in localitate centura nu este chiar atat de necesara.
97 la suta dintre soferi cunosc legea dupa ureche
„In Romania, 97 la suta din soferi nu cunosc reglementarile in vigoare decat dupa ureche, ce isi mai aduc aminte sau vad la televizor”, a declarat seful Politiei Rutiere, care a explicat ca problemele pleaca de la instruire si examinare. Astfel, anul acesta promovabilitatea a fost de 27,45 la suta. Majoritatea candidatilor au dat de patru ori testarile. In medie, fiecare candidat a dat de trei ori examenul de teorie si de alte doua ori ca sa treaca practica. Unul din patru soferi crede ca inasprirea sanctiunilor, a conditiilor de obtinere a permisului, dar si imbunatatirea instruirii in scolile de soferi ar putea rezolva problemele din trafic. Doua treimi dintre soferi apreciaza ca o reexaminare ar fi necesara la un interval de cel putin 10 ani in scopul mentinerii permisului de conducere.
Domnilor politisti de la Rutiera ,pe strada Vadul Bistritei ,in spatele fostei statii Selena ,exista un individ cu o masina inmatriculata in Olanda care efectiv i-si bate joc de vecinii lui ,si de cei din blocurile din jurul lui ! Acea masina scoate un zgomot infernal ,cred ca nu are toba de esapament ,cand iese din parcare si face la dreapta pe Nicu Enea zici ca-i un avion cu reactie la mica inaltime, ambaleaza masina de te scoate din tatani ,un zgomot infernal !! Vine si seara tarziu si cred ca de-al dracului ambaleaza masina sa se stie de tot cartierul ca a venit IDIOTUL acasa !!! Oare nu se poate ca acest individ sa fie oprit intrafic pentru poluare fonica ?? si stres creat prin zgomot ??? Nu exista in codul rutier o amenda pentru poluare fonica ??? Faceti ceva si opriti individul in trafic ,amendatil si obligatil sa i-si puna toba de esapament .