Peste 1000 de poliţişti, din Bacău, Iaşi şi Vaslui, au acţionat, în sistem integrat, în week-end-ul trecut pentru prevenirea faptelor antisociale în zona discotecilor, barurilor şi altor unităţi de alimentaţie publică cu profil similar. Poliţiştii au constatat 38 de infracţiuni şi au prins 8 persoane urmărite naţional.
În zilele de 30 şi 31 iulie, poliţişti ai I.P.J. Bacău, Iaşi şi Vaslui, sub directa coordonare a Inspectoratului General al Poliţiei Române, au acţionat în sistem integrat, atât în mediul urban, cât şi în cel rural, pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale în zona discotecilor, barurilor, night-cluburilor şi altor localuri de alimentaţie publică. De asemenea, au fost vizate şi prevenirea furturilor, infracţiunilor cu violenţă, cât şi depistarea şi tragerea la răspundere a celor ce încalcă prevederile legale referitoare la regimul circulaţiei rutiere.
658 de poliţişti de ordine publică, 106 de poliţişti rutieri şi 262 de poliţişti de la alte structuri au desfăşurat activităţi specifice punctuale, fiind efectuate 442 de controale şi verificate 270 de unităţi de profil. Au fost constatate 38 de infracţiuni şi prinşi 37 de suspecţi de infracţiuni, dintre care 5 au fost reţinuţi sau arestaţi. De asemenea, au fost depistate opt persoane urmărite naţional. Poliţiştii au intervenit în peste 100 de stări conflictuale şi au condus la sediul unităţilor de poliţie pentru cercetări peste 240 de persoane.
Totodată, pentru nerespectarea normelor legale contravenţionale au fost constatate peste 1.000 de abateri, cele mai multe vizând nerespectarea normelor privind circulaţia pe drumurile publice, încălcarea normelor de convieţuire socială şi încălcări ale legislaţiei comerciale.În urma verificărilor efectuate pe şoselele din cele trei judeţe, poliţiştii au reţinut 32 de permise de conducere şi 20 de certificate de înmatriculare. În nouă cazuri şoferii au fost depistaţi conducând sub influenţa băuturilor alcoolice, în 82 au fost depistaţi conducând cu o viteză de peste 50km/h peste limita legală, iar în 114 cazuri nepurtând centura de siguranţa.
Actiuni ale politiei bacauane
Poliţiştii băcăuani au întocmit pe parcursul a două zile, urmare a activităţilor desfăşurate în judeţ, 18 dosare penale pentru infracţiunile constatate. 250 de poliţişti sprijiniţi de 104 jandarmi, poliţişti comunitari şi lucrători ai Direcţiei de Sănătate Publică, Oficiului pentru Protecţia Consumatorului şi Inspectoratului Teritorial de Muncă au acţionat în sistem integrat, pentru prevenirea şi descurajarea faptelor antisociale ce se comit de regulă în zona discotecilor, barurilor şi night club-urilor, precum şi pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică. Astfel, 161 de poliţişti de ordine publică, 46 de poliţie rutieră şi 38 din alte structuri au desfăşurat acţiuni specifice punctuale, în urma cărora au fost constatate 18 infracţiuni, au fost prinşi 16 suspecţi de infracţiuni şi au aplicat 394 de sancţiuni contravenţionale. În cele două zile, poliţiştii au aplanat 27 de stări conflictuale, au legitimat 1.300 de persoane, au condus la sediul Poliţiei pentru verificări 90 de persoane. Poliţiştii bacauani au reţinut în vederea suspendării dreptului de a conduce pe drumurile publice 13 permise de conducere şi au retras 7 certificate de înmatriculare. A fost prins în flagrant Florin B., de 25 ani, din Moinesti, care a sustras două telefoane mobile de pe o masă situată pe terasa unui restaurant din municipiul Bacău. Bunurile, în valoare de 500 lei, au fost ridicate şi predate părţii vătămate. A fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat. Au fost depistaţi pe DJ 116, din comuna Pârgăreşti, Dumitru C. şi Carmil M., ambii din oraşul Slănic Moldova, în timp ce se deplasau cu un autoturism, având asupra lor două arme de vânătoare, muniţie confecţionată artizanal şi muniţie de vânătoare, 4 lanterne din care 2 prevăzute cu dipozitive artizanale de prindere pe armă. Din cercetări a rezultat că, cei doi au organizat şi efectuat o vânătoare la specia mistreţ şi căprior pe fondul de vânătoare Oituz, fără a poseda autorizaţie în acest sens. S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de braconaj la vânătoare în formă agravantă. În urma verificărilor efectuate la punctul de lucru al unei societăţi comerciale din comuna Căiuţi, având ca obiect de activitate magazin alimentar şi bar, s-a constatat că administratorul societăţii, nu a înregistrat în contabilitate un număr de 10 facturi fiscale în valoare de 2.658 lei. S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală. Poliţiştii au surprins în flagrant un tânăr timp ce spargea geamul unui autoturism parcat pe strada Cornişa Bistriţei. In urma legitimării tânărului s-a stabilit ca este Petre B., de 19 ani, din Bacău. Poliţiştii au stabilit că tânărul a spart cu piciorul geamul autoturismului cu scopul de a sustrage bunuri din interior. S-a intocmit dosar penal in care Petre B. este cercetat in stare de libertate pentru comiterea infracţiunii de tentativă la furt calificat.
Abateri de tot felul
A fost sancţionată contravenţional conform Legii 12/1990, Ioana A., de 19 ani din Bacău, barman la o societate comercială din municipiul Bacău, întrucât nu a avut marcată în casă suma de 390 lei, sumă care a fost confiscată. Cu ocazia controlului economic efectuat la două discoteci din comuna Răcăciuni s-a constatat că unităţile deţineau mărfuri pirat in vederea utilizarii prin mijloace de comunicare publică, încălcând prevederile Legii 8 /2008. S-au intocmit dosare penale. A fost depistat in flagrant Nicolae Laurenţiu P., de 37 ani, in timp ce conducea un autoturism pe DJ 118, din comuna Bereşti-Tazlău, sub influenţa băuturilor alcoolice. Aparatul etilotest a indicat o concentraţie de 1,10mg/l alcool pur in aerul respirat, fapt pentru care conducatorul auto a fost condus la Spitalul Moinesti unde i s-au recoltat probe biologice de sange in vederea stabilirii alcoolemiei.In cauză s-a intocmit dosar penal. Pe strada Oituz, din Moineşti, a fost depistat în flagrant Mihăiţă H., de 38 ani, din Moineşti, în timp ce conducea un autoturism, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest s-a constatat că acesta avea o concentraţie de 1,23mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior acesta fiind condus la Spitalul Moineşti unde i-au fost recoltate probe biologice de sînge pentru stabilirea alcoolemiei. I s-a întocmit dosar penal. Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente de conturbare a capacităţii de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.
De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele. Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor. Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală. Alexandru A,, de 44 de ani, din Comăneşti, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice, a tulburat ordinea şi liniştea publică a vecinilor, iar când poliţiştii l-au legitimat si i-au cerut să se linişteasca, acesta a continuat sa se manifeste antisocial fapt pentru care a necesitat incatusarea si conducerea acestuia la sediul politiei. Pentru faptele sale acesta a fost sancţionat cu suma de 500 lei.
Recomandari ale politistilor
Un om informat este un om prevenit, de aceea politistii vin în spijinul tuturor deţinătorilor şi conducătorilor de autovehicule şi le spun că pot împiedica furturile din autovehicule prin luarea unor măsuri de siguranţă elementare, dar vitale. Cum faceţi acest lucru? Verificaţi dacă portierele sunt încuiate şi asigurate atunci când plecaţi din autoturism, parcaţi maşina, pe timpul nopţii, numai în locuri iluminate şi vizibile şi controlaţi dacă roata de rezervă şi sistemul de închidere a portbagajului sunt asigurate corespunzător. Dacă sunteţi deţinătorul sau conducătorul unui autovehicul pentru transportul de marfă, asiguraţi-vă că, în perioadele de repaus, maşina este oprită într-o parcare atent supravegheată, iar înainte de a vă repune în mişcare verificaţi încă o dată că încărcătura transportată este în regulă. Luând în considerare faptul că aparatura electronică este la mare căutare, vă recomandăm să nu lăsaţi în autoturism, la vedere, radio – CD – playere, casetofoane, dispozitive GPS şi de detectare a aparatelor radar. Scoateţi-le din maşină pe timpul nopţii şi notaţi-vă marca, seria şi numărul acestora. Este foarte important să nu ţineţi în autoturism actele de identitate, permisul de conducere, actele de înmatriculare ale maşinii sau orice alte documente. De asemenea, apelăm la spiritul cetăţenesc al tuturor şi vă sfătuim să sesizaţi de urgenţă Poliţia ori de câte ori observaţi că, în preajma unui autovehicul indiferent de locul unde este parcat, sunt persoane necunoscute, care nu au ce căuta în zonă în mod normal şi care studiază atent maşina. Încercaţi să reţineţi cât mai multe detalii referitoare la persoanele respective – aspect, înfăţişare, înălţime, vârsta aproximativă, hainele cu care sunt îmbrăcate, direcţia de deplasare, marca, numărul şi culoarea mijlocului de transport pe care îl folosesc – informaţiile pe care le transmiteţi fiind de mare ajutor poliţiştilor în eventualitatea producerii unui incident.
Respectând aceste câteva reguli şi aplicând măsurile de siguranţă care se impun, noi, poliţiştii, suntem convinşi că nu veţi deveni victime, ci beneficiarii unei vieţi sigure, aşa cum îşi doreşte fiecare dintre dumneavostră.
De ce riscaţi să fiţi sancţionaţi contravenţional
Dasca săvârşiţi în public fapte, acte sau gesturi obscene, proferaţi injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţaţi persoanele cu acte de violenţă sau cu distrugerea bunurilor, tulburaţi liniştea publică, provocaţi indignarea semenilor voştri ori lezaţi demnitatea şi onoarea acestora ori a instituţiilor publice; daca va constituiţi într-un grup format din trei sau mai multe persoane, în scopul de a săvârşi acţiuni ilicite, contrare ordinii şi liniştii publice şi normelor de convieţuire socială, precum şi acte de încurajare sau sprijinire a unor astfel de grupuri de persoane care incită la dezordine socială; daca provocaţi ori participaţi efectiv la scandal în locuri sau localuri publice; daca consumaţi băuturi alcoolice pe străzi, în parcuri, săli de spectacole, stadioane sau alte locuri publice; provocaţi sau participaţi efectiv la scandal în locuri sau localuri publice; daca tulburaţi fără drept liniştea oamenilor prin producerea de zgomote cu orice aparat, obiect sau prin strigăte.
Dan MINDIRIGIU