Surse: Iliescu si Nastase l-au aparat pe Geoana de atacul lui Ponta. Mizele bataliei interne din PSD

Ion Iliescu si Adrian Nastase l-au aparat pe Mircea Geoana, la sedinta de luni dimineata, pe motiv ca partidul risca sa piarda functia de presedinte al Senatului, au declarat pentru HotNews.ro surse din PSD. Presedintele de onoare a fost primul care ar pledat in favoarea lui Geoana, fiind urmat de Adrian Nastase. Unii pesedisti au declarat pentru HotNews.ro ca au fost surprinsi de tonul critic al fostului premier, care i-ar fi atras atentia lui Ponta ca a gresit criticandu-l pe Geoana.

Nastase i-ar fi reprosat presedintelui PSD ca s-a lasat purtat de sentimente personale si ca, prin acuzele aduse lui Geoana, ar fi adus prejudicii imaginii partidului, avand in vedere ca Geoana a fost, totusi, candidatul PSD la prezidentiale.

Potrivit surselor HotNews.ro, atat Iliescu cat si Nastase ar fi pledat, in timpul sedintei de luni, pentru pastrarea lui Mircea Geoana in partid, explicand ca este esential ca PSD sa pastreze functia de presedinte al Senatului, sustin sursele citate.

Oficial, Nastase l-a sustinut pe Victor Ponta inainte de sedinta PSD, calificand pozitia sa drept „fireasca si legitima”. Si presedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a declarat, luni, inainte de sedinta BPN, ca actualul lider al partidului Victor Ponta si fostul lider Mircea Geoana trebuie „sa se inteleaga”, el apreciind ca Geoana trebuie sa ramana in PSD si „trebuie aparat in pozitia lui de presedinte al Senatului”.

Conducerea a decis luni ca Mircea Geoana sa nu mai aiba pozitii publice, timp de ase luni, fata de deciziile luate la varful PSD. Decizia conducerii, luata in unimitate, a fost luata dupa ce Mircea Geoana l-a acuzat pe Victor Ponta, intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei publicat vineri, 13 august, ca doreste sa-l inlocuiasca de la conducerea Senatului. Cu o zi inainte, joi, 12 august, Victor Ponta l-a criticat in termini duri pe fostul presedinte al PSD si candidat la prezidentiale.
„Desi pare aberant, incep sa cred ca acesta ar putea sa fie unul din scopurile ascunse ale acestui atac al domnului Ponta. Si nu este primul. Poate il deranjeaza ca un alt PSD-ist ocupa o functie importanta in statul roman, singura reduta care a ramas la dispozitia noastra. Iar daca acesta este mobilul sau real, face un deserviciu profund partidului si echilibrului democratic al tarii. Pentru ca este clar ca succesorul meu la sefia Senatului in actuala legislatura va fi in mod sigur un PDL-ist. Daca asta este scopul, inseamna ca e vorba de un alt calcul si un alt aranjament.” (Geoana, pentru EVZ. Vezi aici interviul integral)
Dupa sedinta conducerii PSD de luni, Victor Ponta a anuntat ca partidul nu va solicita revocare a lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului: „A fost o reconfirmare, daca era necesara, a faptului ca PSD nu va face niciun fel de cerere de revocare a domnului Geoana, chiar daca domnul Geoana nu va mai fi membru PSD. Vreau sa lamurim acest lucru o data pentru totdeauna, avea o anumita temere domnul Geoana”, a explicat Ponta. Intrebat care este, exact, sanctiunea, Ponta a raspuns: „Daca domnul Geoana va face in continuare declaratii publice vizavi de decizia si pozitiile PSD, va pleca din PSD”.

Miza functiei de presedinte al Senatului este importanta, in perspectiva unei eventuale suspendari a presedintelui Traian Basescu. Potrivit Constitutiei, intermiatul este asigurat de numarul doi in stat, adica de presedintele Senatului. In cazul in care caderea Guvernului ar coincide cu suspendarea, cel care ar desemna un nou premier este presedintele interimar, adica Mircea Geoana. Or, din aceasta pozitie, raportul de forte s-ar schimba radical in PSD, iar Victor Ponta si-ar pierde influenta in partid.

Oficial, motivul sanctionarii lui Geoana este pozitia adoptata de presedintele Seantului in relatia cu Fondul Monetar International, diferita de pozitia oficiala a PSD. Recent, presedintele Senatului s-a intalnit la Washington cu oficialii Fondului, declarand ca dialogul trebuie continuat, in timp ce conducerea PSD refuza in tara orice discutii cu misiunea FMI aflata in vizita la Bucuresti. Tot oficial, Victor Ponta a declarat, luni, ca PSD nu poate avea „doua directii”.
„Am stabilit cu totii, prin vot unanim, ca, in aceste momente atat de dificile, PSD nu poate avea doua directii, nu poate avea doua volane, nu poate avea doua pozitii, una a BPN, a conducerii legitime si una a domnului Geoana. Iar decizia aceasta arata foarte clar si sanctiunea care va fi aplicata daca domnul Geoana intelege sa incalce aceasta decizie a BPN”, a spus Ponta.
Presedintele PSD, Victor Ponta, declarase, vineri, la RFI Romania, ca atitudinea lui Mircea Geoana fata de PSD trebuie lamurita si ca acest lucru se va intampla in aceasta saptamana, in sensul in care actualul presedinte al Senatului trebuie sa decida daca mai vrea sau nu sa ramana in partid.

O alta posibila miza a bataliei interne din PSD este Congresul partidului, programat pentru data de 16 octombrie. In interviul acordat vineri cotidianului Evenimentul Zilie, intrabat daca are de gand sa candideze pentru presedintia PSD la urmatorul Congres, Mircea Geoana a raspuns:
„Nu este preocuparea mea acum, dar evident ca nu mi-am spus ultimul cuvant in politica. Acesta este singurul partid din care am facut parte, in care am muncit, in care m-am afirmat, la care tin foarte mult si voi continua sa fiu util partidului indiferent de pozitia pe care o am. Viata este lunga si roata se invarteste.”
Cu o zi inainte, joi, 12 octombrie, tot in Evenimentul Zilei, Victor Ponta il atacase in termeni duri pe Mircea Geoana, despre care a spus ca este „imaginea esecului, a compromisului, a infrangerilor si a umilintelor. Ceea ce ne deranjeaza cand mai iese din cand in cand in fata, nu este ca nu e de acord. Normal ca nu e daca nu e el. Ci faptul ca ne readuce aminte de acele vremuri triste.”

Si Victor Ponta s-a referit, tot in interviul pentru EVZ, la Congresul PSD din octombrie, ca la o posibila competie pentru functia de presedinte PSD:
„Eu o sa-mi depun mandatul, daca vrea domnul Geoana sa candideze din nou contra mea, cu mare placere. Dar in afara de mine toti ceilalti sunt alesi pe patru ani si nu mai redeschidem razboaiele. Orice modificare a statului se aplica pe viitor. Acum toti cei care au functii si le duc la bun sfarsit. Asta inseamna stabilitate.”
La congresul din 16 octombire, PSD se pregateste sa opereze modificari in statului partidului si sa lanseze „programul de guvernare” si un „program de actiuni pe 2011 – 2012”. Potrivit relatarilor din presa, fostul premier, Adrian Nastase, coordoneaza programul de guvernare al PSD.

Adauga un comentariu

*