Moldova, zona in care tot mai multi copii se nasc prematur

Datele in ceea ce priveste incidenta prematuritatii in randul nou-nascutilor sunt ingrijoratoare in ultimii ani. Neonatologii sustin ca la baza acestui fenomen stau conditiile socio-economice precare, infectiile materne, precum si alte boli cronice asociate de care sufera mama.

Potrivit statisticilor, rata prematuritatii in zona Moldovei se situeaza in jurul a 9-13 la suta din numarul total de nasteri. In categoria copiilor prematuri intra cei nascuti sub 37 de saptamani de gestatie. 60 la suta din nasterile premature sunt date de infectiile materne, dar in categoria factorilor de risc intra si alte boli asociate sarcinii, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, bolile cardiace si pulmonare, alcoolismul matern si fumatul. Mamele alcoolice aduc pe lume cei mai multi copii cu malformatii, iar cele fumatoare cei mai multi dismaturi, adica bebelusi cu greutate mica la nastere, dar cu varsta normala.

Orice mama trebuie sa se prezinte pentru control la medicul de familie sau la specialist, putand in acest fel sa evite din timp anumite afecţtuni ale copiilor. Prematurii nu au bine dezvoltat creierul, pulmonul, intestinul, rinichiul si, de aceea, ingrijirile in ATI sunt extrem de costisitoare. Pentru un copil de 600 g se poate cheltui chiar si un miliard de lei pana ajunge la greutatea de 1,5 kg, suma colosala pentru sistemul sanitar din Romania. Pentru acelasi copil, in SUA, se aloca 1.800 de dolari pe zi.

Cel mai mare risc la care sunt expusi prematurii este orbirea. De aceea, in cadrul Centrului de Terapie Intensiva acesti, bebelusi beneficiaza de un control oftalmologic care poate depista din timp anumite anomalii ale ochiului. Foarte sensibili din cauza dezvoltarii intrauterine insuficiente, prematurii sunt predispusi la complicatii de tot felul: riscul de a declansa o hemoragie intracraniana in a treia zi de la nastere, riscul de fibroza pulmonara dupa detasarea de pe aparatul de ventilatie, riscul de nu tolera hrana administrata, dar si riscul de a face pareza spastica in cazul in care exercitiile de recuperare nu au fost efectuate corespunzator.
N. TURCU

Adauga un comentariu

*