Revolutia cotetelor

Cresterea pasarilor va deveni o adevarata arta daca fermierii romani sau simplii gospodari vor tine seama de normele Uniunii Europene in materie de crestere a pasarilor. Exista indicatii foarte precise cu privire la marimea cotetelor in functie de numarul de pasari, distanta dintre jgheaburi sau numarul de iesiri in aer liber a zburatoarelor. Cinci ani au la dispozitie cei care cresc pasari in gospodariile individuale pentru a transforma cotetul in unul de talie europeana.

Uniunea Europeana a impus conditii drastice nu numai crescatorilor de pasari autorizati, respectiv fermierilor, dar si persoanelor care cresc orataniile in gospodariile individuale. Daca taranii romani mai pot continua traditia cu privire la taierea porcului, acestia nu pot sa mai neglijeze cresterea pasarilor, un pumn de graunte aruncat prin curte cand isi va fi adus aminte gospodarul, nefiind de-ajuns pentru Uniunea Europeana! Fermele trebuie dotate astfel incat toate gainile ouatoare sa aiba fie alimentatoare lineare, fie jgheaburi de baut continue, iar fermierii trebuie sa asigure cel putin un cuibar la fiecare sapte pasari. Gainile „europene” vor beneficia de locuri de baut si de mancat distribuite in asa fel incat sa ofere acces egal pentru toate pasarile. Gainilor ouatoare care au acces la spatii in aer liber trebuie sa li se ofere mai multe deschizaturi auxiliare prin care acestea sa poata iesi afara, locuri construite dupa anumite standarde, pentru 1.000 de gaini fiind necesara o deschidere totala de 2 m. Comisia Europeana pune mare pret pe sanatatea pasarilor, subliniind necesitatea unor caracteristici ale solului si a suprafetei in aer liber, astfel incat sa fie prevenita orice contaminare. in fermele specializate un cuibar nu are voie sa gazduiasca mai mult de sapte gaini, iar 9 gaini ouatoare trebuie sa foloseasca un metru parat de suprafata utlizabila.

Cotetele clasice mai au dor cinci ani de trait!

Cotetele clasice din gospodariile de la tara vor mai putea fi folosite maxim 5 ani, cu respectarea insa, a unor norme minime. Astfel, pentru fiecare gaina outoare gospodarul trebuie sa asigure cel putin 55 cm de suprafata de cotet, iar gainile trebuie sa aiba la dispozitie un jgheab pentru hrana de un anumit standard, pentru fiecare gaina urmand sa fie asigurati 10 cm de jgheab. Din cotet nu vor lipsi recipientele pentru potolirea setei orataniilor, dispozitive tip biberon sau cani, ori un canal de baut continuu de aceeasi lungime ca si jgheabul de mancare. Cotetele trebuie sa aiba o inaltime de cel putin 40 cm in cel putin 65 la suta din suprafata sa si de cel putin 35 cm in orice punct. Cotetele imbunatatite vor trebui prevazute cu un cuibar, precum si cu gunoi, astfel incat gainile sa poata ciuguli si racai. Totodata, in cotete trebuie montate stinghii care sa asigure odihna unei gaini la fiecare 15 cm. Pentru a facilita inspectarea, instalarea si depopularea gainilor, trebuie sa existe un culoar de o latime minima de 90 cm intre randurile cotetelor si un spatiu de cel putin 35 cm intre podeaua cladirii si randul cel mai de jos al cotetelor! La munca taran romn si modernizeaza-ti cotetul, ca ai intrat in Europa!

Nicolae TURCU

Adauga un comentariu

*