Procesatorii de lapte de vaca vor fi sanctionati cu amenzi intre 2.500 si 5.000 de lei daca nu vor prelua laptele de la producatorii detinatori de cota de lapte pentru livrari. Daca un proprietar de vaci nu va mai vrea sa vanda laptele pe piata sau va sacrifica animalele, va putea sa vanda cota contra unei sume de bani.
Cota de lapte atribuita Romaniei anul acesta este de 3,057 milioane de tone. Fiecare detinator de vaci din tara a primit deja cota de lapte, iar cei care isi vor cumpara animale de acum inainte, vor primi din cota de rezerva.
De la 1 aprilie, cumparatorii de lapte de vaca aprobati de Departamentul de Administrare a Cotei de Lapte (DACL) care vor cumpara lapte crud in vederea procesarii, vor prelua laptele numai de la producatorii care sunt detinatori de cota de lapte pentru livrari. Neindeplinirea acestei conditii poate atrage dupa sine sanctiuni contraventionale, informeaza ministerul Agriculturii. Cuantumul amenzilor este intre 1.500-2.500 de lei pentru livrarea sau vanzarea de lapte de catre un producator care nu detine cota individuala de referinta; intre 1.500-2.500 de lei pentru livrarea de lapte catre un cumparator neaprobat; intre 2.500-5.000 de lei pentru cumpararea laptelui de catre un cumparator de lapte de la un producator care nu detine cota individuala de lapte; intre 8.000-10.000 de lei pentru exercitarea activitatii de comerciant de catre cumparatorul de lapte crud, fara sa fie aprobat si inscris in Registrul cumparatorilor. in situatia in care, producatorul a schimbat cumparatorul dupa perioada de monitorizare, se va proceda la completarea unui formular de schimbare a cumparatorului, dupa un model elaborat de DACL. Informatiile referitoare la completarea formularului de schimbare a cumparatorului, sunt furnizate de catre Birourile Regionale sau de la punctele de lucru judetene ale DACL.
Avantajele cotei
Daca un proprietar de vaci nu va mai dori sa vanda laptele pe piata sau va sacrifica animalele, va putea sa vanda altor producatori cota atribuita contra unei sume de bani. Adica, daca un producator constata ca produce mai mult lapte decat are cota, poate achizitiona cota altei persoane. De asemenea, daca o persoana mosteneste o ferma de vaci sau doar cateva animale, moteneste si cota de lapte atribuita pentru animalele respective. Totusi, cota de lapte nu este atribuita pe fiecare animal in parte, in cazul persoanelor cu mai multe vaci, ci proprietarului. De asemenea, persoanele care observa ca productia de lapte scade, poate sa vanda doar o parte din cota catre alti producatori agricoli. Cota de lapte atribuita Romaniei anul acesta este de 3,057 milioane de tone de lapte si are doua componente, vanzari pentru procesare de 1,093 milioane de tone si vanzări directe catre populatie de 1,936 milioane de tone. Desi actele normative emise pana in prezent de Guvernul Romaniei prevad sanctiuni pentru cei care nu vor respecta cota atribuita, totusi, exista o marja de eroare de care se va tine cont. Fiecare detinator de vaci din tara a primit deja cota de lapte, iar cei care isi vor cumpara animale de acum inainte, vor primi din cota de rezerva.
Nicolae TURCU