Asociatiile de locatari devin Primarii

Conform noii Legi de infiintare si functionare a asociatiilor de proprietari, aprobata de Parlament, asociatia de proprietari are obligatia de a lua masuri pentru imbunatatirea confortului termic, reabilitarea imobilelor si modernizarea lor. Pentru a finanta aceste lucrari, asociatia poate angaja credite bancare sau oricare alte forme de creditare.

Romanii care locuiesc la bloc sunt obligati prin lege sa-si monteze repartitoare de costuri, lipsa acestor intrumente urmand sa fie sanctionata cu amenzi de pana la 1.000 de lei, incepand din august 2007. Potrivit Hotararii Guvernului 933/2004, privind contorizarea consumatorilor racordati la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termica, proprietarii care nu si-au montat repartitoare de costuri pană la 1 august 2007 vor fi amendati cu sume cuprinse intre 500 si 1.000 de lei. Sanctiunile pentru cei necontorizati vor fi date de reprezentantii autoritatilor publice locale. „Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute de prezenta hotarare se fac de catre personalul imputernicit de ministrul Administratiei si Internelor, de presedintele autoritatii de reglementare competente, de prefect si de primar”, se menÅ£ionează in articolul 10 al Legii.
Actul normativ precizeaza ca „masurarea consumurilor de energie termica pentru incalzire si apa calda la nivel de bransament de imobil sau de scara si repartizarea cheltuielilor pe baza de repartitoare de costuri la nivel de apartament, in vederea facturarii, sunt obligatorii”. Acest lucru presupune ca, pe langa repartitoarele de costuri necesare masurarii cantitatii de caldura, proprietarii trebuie sa-si instaleze si contoare care sa le indice consumul de apa calda.

Debransarea se face doar cu acordul vecinilor!

Actul normativ prevede si ca debransarea unui consumator de la sistemul centralizat de termoficare se poate face doar cu acordul vecinilor de apartament direct afectati si cu acordul scris al asociatiei de proprietari, exprimat in adunarea generala. Cetatenii care, din diverse motive, se debranseaza de la sistemul centralizat de termoficare vor fi obligati sa plateasca „o cota parte din cheltuielile cu energia termica utilizata pentru incalzirea spatiilor aflate in proprietate indiviza”.
Tot prin această lege, furnizorului de agent termic i se da dreptul de a intra in apartamente, pentru a verifica instalatiile interioare ale utilizatorului, ori de cate ori considera necesara interventia. Articolul 38, litera c, a Legii prevede obligatia consumatorilor de a permite „accesul operatorului, care are si calitatea de furnizor, la instalatiile de utilizare a energiei termice aflate in folosinta sau pe proprietatea sa, pentru verficarea functionarii si integritatii acestora sau pentru debransare, in caz de neplata sau avarie”. O alta prevedere se refera la reabilitarea termica a blocurilor pana in 2008. In urma acestui demers, proprietarii vor dobandi un certificat termic, fara de care nu isi vor putea vinde apartamentul.

Locatarii plătesc salariile sefilor Asociatiei

Prin noua Lege de infiintare si functionare a asociatiilor de proprietari, cei care stau la bloc trebuie sa plateasca, pe langa facturile la utilitati, si o anumita suma de bani pentru salariile presedintelui asociatiei, vicepresedintelui, administratorului si cenzorilor. Astfel, presedintele asociatiei de proprietari, membrii comitetului executiv, administratorul si cenzorii pot fi remunerati pe baza unor contracte de mandat. Salariile acestora sunt stabilite de adunarea generala a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli. Potrivit noilor prevederi legale, Asociatia de proprietari are obligatia de a lua masuri pentru imbunatatirea confortului termic, reabilitarea imobilelor si modernizarea lor, acolo unde este cazul. Pentru lucari majore privind exploatarea, intretinerea, repararea, consolidarea, reabilitarea si modernizarea proprietatii comune, asociatia poate angaja, in numele proprietarilor si cu semnatura lor individuala, credite bancare sau orice alte forme de creditare. Tot in numele proprietarilor, asociatia poate incheia polite de asigurare, pentru „a reduce riscurile cu privire la proprietatea comună”.

Administratorul si membrii comisiei de cenzori sunt obligati sa depuna garantii financiare

O parte a prevederilor introduse de noul act normativ a starnit proteste din partea multor asociatii de proprietari. Cea mai contestata masura a fost faptul ca, potrivit legii, administratorul asociatiei si membrii comisiei de cenzori sunt obligati sa depuna garantii financiare. Acestea se varsa intr-un cont bancar, in baza unui contract de garantie, iar cuantumul lor nu poate fi mai mic decat media anuala a totalului cheltuielilor lunare ale asociatiei, se precizeaza in lege.

Persoanele cu venituri reduse vor fi ajutate sa-si achizitioneze repartitoare

HG 933/2004, Art. 3: Autoritatile administratiei publice locale, respectiv furnizorii de energie termica, vor sprijini proprietarii de apartamente, persoane fizice cu venituri reduse, stabilite potrivit Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile ulterioare, in vederea instalarii contoarelor individuale de energie termica pentru incalzire si pentru apa calda de consum, respectiv a repartitoarelor de costuri, dupa caz, pe cheltuiala proprie, urmand ca aceasta sa fie recuperata in maximum 3 ani de la punerea in functiune, prin includere in factura de plata lunara, pana la concurenta sumei investite. Autoritatile administratiei publice locale, respectiv Guvernul, vor sprijini actiunea de contorizare individuala la nivel de apartament, respectiv de instalare a repartitoarelor de costuri si a robinetelor termostatice pentru energie termica si pentru apa calda de consum, dupa caz, prin acordare de consultanta gratuita, respectiv prin asigurarea de facilitati pentru achizitionarea si montarea acestora.

Adrian GHIOANE

Comentarii

  1. ICSULESCU a zis:

    despre cestiile astea s-a mai scris da e bine
    ca se mai scrie.
    hg 933/2004 referitor la repartitoare s-a
    comentat de catre federatia asociatiilor in prezenta unui secretar de stat si s-a vazut
    clar ca nu poti obliga ,,un satul, sa manance”
    referitor la noua lege a asociatiilor:
    -pai daca eu adm asociatiei sunt un administrator atunci ma ocup conform deontologiei in sensul ca in adunarile generale
    discutia ar trebui sa fie ghidata de asa maniera incat locatarul sa inceapa sa constientizeze ca impreuna cu adm asociatie raspunde de starea condominiului.
    -daca se pleaca din acest punct atunci nu vom
    mai spune ostentativ ca presedintii si celelalte
    entitati din cadrul adm.as. ,trebuiesc platite.
    daca cineva din domnii ziaristi cunosc
    persoane care fac administratie belevol atunci
    sa dea un semnal in presa.
    in cazul cand locatarii care ,deocamdata hotarasc felul de administrare,nu constientizeaza ca au la indemana o solutie
    ieftina, ii anuntam ca vor veni societati care
    la incheierea contractului nu vor mai face
    ,,sindicalisme”.ei te anunta pretul si daca nu dai banul,vorbesti cu nenea avocatul in tribunal.
    mentionez ca actuala montare a repartitoarelor
    de cost nu a fost facuta corect deoarece pe
    tur-retur intrare agent termic bloc trebuia montat sistem de echilibrare hidraulica.
    in afara de chestia asta societatile care s-au
    repezit sa monteze cat mai multe repartitoare
    au gresit neluind in consideratie anrsc 233
    care spunea ca se monteaza cu conditia ca
    pe o scara cei ramasi in sistem sa fie in
    proportie de 80 la suta.pentru semnatarul acestui articol il rog sa intre in google si
    sa dea cautare ,metoda oventrop’unde va gasi
    o buna documentatie pentru instalarea repartitoarelor,va intelege care-i treaba.

Adauga un comentariu

*