Aproximativ 5 la suta dintre romi recurg la casatorii fortate

Mariajele timpurii si/sau fortate persista in comunitatile de romi, iar acestea sunt practicate in aproximativ 5 la suta dintre comunitatile de pe teritoriul Romaniei, este concluzia primei etape a proiectului international pentru prevenirea casatoriilor fortate si timpurii care se deruleaza in Romania, Bulgaria si Grecia.

Proiectul este implementat de Liga Pro Europa (LPE) din Targu Mures, Centrul pentru Dialog Interetnic si Toleranta AMALIPE din Bulgaria si Asociatia pentru Suport Special al Tinerilor ARSIS din Grecia si este finantat in cadrul Programului Daphne 2009 al Comisiei Europene. ”Mariajele timpurii si/sau fortate persista insa in comunitatile de romi, insa se poate observa si o diminuare a fenomenului. Din discutiile purtate cu noi de lideri ai acestor comunitati, precum si lideri ai romilor care nu fac parte din comunitati traditionale – concluzia generala, desi nu exista o data statistica puternica in spatele acestei afirmatii, este ca aceste casatorii se practica in aproximativ 5% din comunitatile de romi. Deci nu este o practica extrem de raspandita, dar prin gravitatea si dramatismul si intreaga plaja de consecinte pe care o are asupra vietii tinerilor, evident ca este un fenomen ingrijorator. In statistici europene, Romania apare printre tarile cu natalitati timpurii destul de numeroase, uneori chiar pe locul I”, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Smarnada Enache, co-presedinta Ligii Pro Europa. Potrivit acesteia, din intervievarea comunitatilor de romi, dar si din cele 123 de institutii ale statului care au raspuns la chestionare, reiese ca acest gen de casatorii fortate si timpurii, ”desi sunt o forma grava de abuz impotriva minorilor, nu sunt o prioritate pe agenda institutiilor statului”. Smaranda Enache a aratat ca numarul de politici publice, monitorizarile si incercarile de combatere a casatoriilor fortate si a celor timpurii din cadrul comunitatilor de romi din Romania sunt aproape inexistente si ca acestea au inceput sa se manifeste deja si in alte comunitati rurale. ”Scopul este sa evaluam politicile publice la nivel local si regional initiate de institutiilor statului. Aceste casatorii constituie o forma de violare a drepturilor copilului, minorilor si a tinerelor fete, cu o serie de consecinte pentru optiunile lor de viitor. Casatoriile fortate si timpurii sunt si unul dintre motivele principale ale abandonului scolar, in special al fetelor, dar si al baietilor (…) Fenomenul exista in comunitatile traditionaliste ale romilor, dar, intr-o proportie si mai mica, exista si in alte comunitati rurale din tara”, a mentionat Enache. Proiectul ”Prevenirea casatoriilor fortate” se va derula pe parcursul intregului an, scopul fiind prevenirea si combaterea casatoriilor timpurii si fortate din cadrul anumitor grupuri traditionale ale romilor din Bulgaria, Romania si Grecia.

Printre activitatile proiectului se regaseste o cercetare privind casatoriile fortate/timpurii, care va da o imagine clara a problematicii acestui gen de casatorii in Bulgaria, Romania si Grecia, precum si a motivatiei factorilor de decizie. O alta activitate este stabilirea unui model pilot pentru prevenirea casatoriilor fortate, publicarea materialelor educationale si organizarea de campanii de constientizare publica. La finalul proiectului, la Sofia va avea loc un schimb de experienta, in cadrul caruia vor fi definite recomandarile pentru politici publice.

Adauga un comentariu

*