Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţine, într-un comunicat de presă, că anul şcolar 2010-2011 „anunţă o perioadă grea din istoria învăţământului românesc”, având în vedere reducerea salariilor cu 25 la sută sau faptul că mulţi profesori au rămas fără locuri de muncă.
„Cadrele didactice au venituri mai mici cu 25 la sută sau, în unele cazuri, cu 50 la sută faţă de debutul anului şcolar trecut, o parte dintre angajaţii din învăţământ au rămas fără locurile de muncă, sunt unităţi de învăţământ care îşi deschid porţile, deşi nu au fost reabilitate sau măcar igienizate, sunt elevi nevoiţi să facă naveta dintr-o localitate în alta pentru că nu au şcoli sau cadre didactice. Aceasta este imaginea învăţământului din România, iar problemele, pe care le-am enumerat, afectează calitatea actului educaţional”, susţine FSLI.
În ciuda acestor condiţii austere, afirmă liderul FSLI Aurel Cornea, toţi cei aproximativ 200 de mii de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ vor participa, luni, la deschiderea anului şcolar, în semn de respect pentru elevi şi părinţi.
„FSLI recomandă, însă tuturor angajaţilor din învăţământ-cadre didactice, personal didactic auxiliar şi personal nedidactic- să poarte în piept, în prima zi de şcoală, fluturaşul de salariu care arată diminuarea venitului cu 25 la sută sau un ecuson, pe care să fie scris: «- 25%». Este o formă de protest simbolică faţă de Guvernul României, care nu a putut să elaboreze un plan de susţinere a învăţământului. Colegiul Naţional al Liderilor FSLI s-a întrunit în perioada 9-12 septembrie şi a stabilit ca liderii judeţeni ai federaţiei să consulte membrii de sindicat în vederea stabilirii unui calendar de proteste„, mai arată sursa citată.