Potrivit unei analize de specialitate, România se situează pe ultimul loc din punctul de vedere al stării de sănătate a populaţiei într-un clasament al ţărilor Uniunii Europene (UE). Principalele cauze de deces sunt bolile cardiovasculare, urmate de cancere, boli ale tractului digestiv, ale sistemului respirator şi accidente, leziuni traumatice şi otrăviri. Analiza a fost realizată de prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Cristian Vlădescu, director al Şcolii de Sănătate Publică Management şi Perfecţionare, şi Silvia Gabriela Scântee, directorul adjunct al aceleiaşi instituţii.
Conform documentului, un copil născut în România în 2007 are de şase ori mai mari şanse de a deceda înainte de prima sa aniversare, în comparaţie cu un copil născut în aceeaşi perioadă în Suedia şi de aproape trei ori mai mari decât unul născut în Ungaria. De asemenea, în timp ce în ultimii 30 de ani în ţările europene s-a înregistrat un trend descrescător al deceselor prin boli ale sistemului circulator, în România nu s-a înregistrat o prea mare îmbunătăţire.
În ceea ce priveşte mortalitatea generală prin tumori, aceasta este mai redusă în UE. În România se înregistrează un număr mare de decese, evitabile pentru anumite cancere, cum ar fi cel de col uterin la persoanele cu vârste cuprinse între 0 şi 64 de ani, care este de cinci ori mai mare decât media UE, iar rata standardizată a mortalităţii prin cancer de trahee, bronhii, plămân este cu 20% mai mare. Riscul de deces prin cancer de col uterin este cu peste 10% mai mare în România decât în Franţa sau Finlanda şi cu 3-4% mai mare ca în Slovacia sau Cehia, deşi această formă de cancer este actualmente uşor de prevenit şi de vindecat prin depistare precoce. În ceea ce priveşte decesele evitabile (un indicator corelat direct cu performanţa sistemului sanitar), România ocupă primul loc în UE, atât la femei, cât şi la bărbaţi. Mai mult de atât, dacă tendinţa în acest domeniu este în scădere semnificativă în toate celelalte ţări ale UE, în România ea este fie redusă la femei, fie staţionară la bărbaţi, se arată în analiză. În România, aproape jumătate din decesele la bărbaţi şi peste o treime din cele la femei pot fi evitate. „Altfel spus, din cauza disfuncţiilor sistemului sanitar în România mor anual peste 60.000 de oameni, în fiecare an „dispărând” populaţia echivalentă a unui oraş de talia Sloboziei sau Giurgiului”, se subliniază în material.