Ce au în comun mafia italiană, personajele din Muppets, familia Flintstone şi viermişorii dintr-un măr? O dată la câţiva ani ajung să se arunce în Dâmboviţa, în ţipetele „trei, doi, unu, zero” ale câtorva sute de bucureşteni. Şi asta se întâmplă doar la Red Bull Flugtag.
Duminică, la ora anunţată pentru începutul spectacolului, 13.00, aparatele de zbor încă se încolonau la rampă, în timp ce sute de bucureşteni se adunau ca la festival, să prindă un loc cât mai bun pentru a vedea „cum se aruncă ăia în Dâmboviţa”. Participanţii au stat la poze, care cu aparate profesioniste, care cu telefonul, unii au speriat copiii, alţii şi-au făcut curaj, pe margine.
Cei care au deschis ziua de zbor au fost Pi(ggy)ano Cvartet, din Ploieşti. Miss Piggy şi colegii săi din familia Muppets îşi făceau curaj, în timp ce râdeau cu o echipă de bebeluşi mari, şi ei concurenţi la Flugtag. După ce diva, îmbrăcată în roşu, şi-a lăsat pantofii cu toc în grija unei cunoştinţe şi şi-a aşezat nasul specific, eroii au pornit să se desfăşoare deasupra apei-simbol a Bucureştiului, împreună cu pianul lor zburător. Din păcate, însă, după zbor, Miss Piggy s-a accidentat şi a trebuit să fie transportată cu ambulanţa la spital.
Dar concursul nu s-a oprit aici. Au urmat alte şi alte personaje cât mai zburătoare şi cât mai colorate. Au urcat pe rampă Los Gusanos, din Răstoliţa (judeţul Mureş). Cu un aparat în forma unui măr găunos, „viermişorii” au dansat întâi pe rampă, ca să încălzească publicul pentru cunoscutul „trei, doi, unu şi!”.
De altfel, din tot spectacolul, cel mai nefericit a fost, mereu, căpitanul echipei de patru, căci acesta trebuia să îşi ia inima în dinţi şi să se arunce cu obiectul de zbor. Au existat, este drept, şi colegi de echipă vajnici, care s-au aruncat, într-o frenezie prietenească, în Dâmboviţa, pentru a face valuri verzui în jur şi, bineînţeles, pentru glorie.
Temele aparatelor de zbor au variat de la universul corporatist – Birocraţii corporaţi – la viaţa de locatar la bloc – Administratoru’ cu musca pe căciulă -, la teme autohtone, precum „Dacii verzi” sau „Nouă ne place piţipoancele”, dar şi lumi din filme, precum „Pisicile aristocrate” sau „Famiglia Cementini”.
De altfel, Famiglia Cementini a ridicat ştacheta în ceea ce priveşte suspansul pe Dâmboviţa. Numărul lor de pe uscat a inclus o execuţie în direct, pe muzica din filmul „Naşul”, urmată, bineînţeles, de momentul în care nefericitul a fost trimis „să doarmă cu peştii”.
Fundalul sonor al spectacolelor de dinaintea aşa-zisului zbor au variat de la lupte de gladiatori, dansuri în sincron, semisincron sau fiecare după cum îl ducea urechea muzicală, la execuţii mafiote şi demonstraţii culinare care includeau un cuţit fugărind o sărmăluţă.
Astfel, în Dâmboviţa, la cotul dintre Biblioteca Naţională şi Tribunalul Bucureşti, au aterizat, printre altele, un urs, o albină uriaşă, automobilul lui Fred şi Barney din Bedrock, un pian şi un covor fermecat, cu tot cu lampa lui Aladin.
Şi toate acestea s-au întâmplat pentru a demonstra că a fi dus cu pluta cere efort, muncă de echipă, curaj şi, de ce nu, … aaaripi.
La ediţia de anul acesta a Red Bull Flugtag s-au înscris peste 35 de echipe. Fiecare echipă a fost formată din patru membri şi a fost dotată cu un aparat de zbor cât mai original.
Pentru a avea o concurenţă şi mai acerbă, echipele au provenit din mai multe oraşe ale ţării, precum Bucureşti, Azuga, Bacău, Braşov, Câmpina, Cluj Napoca, Constanţa, Ploieşti, Târgovişte, Târgu Mureş, Timişoara, Chişinău şi multe altele.
Flugtag a debutat în 1991, la Viena, la ideea lui Dietrich Mateschitz, proprietarul companiei Red Bull. După succesul primei ediţii, evenimentul a fost organizat şi în afara Austriei. În prezent, Red Bull Flugtag se desfăşoară pe cinci continente, în peste 36 de ţări.
La fiecare ediţie, pasionaţii de zbor şi de distracţie din întreaga lume îşi satisfac gustul de aventură şi-şi exersează imaginaţia pilotând aparate neconvenţionale, de forme diverse pe care le lansează de pe o rampă amplasată deasupra unei ape.
În România, aceasta a fost a treia ediţie Red Bull Flugtag, precedentele având loc în 2005 şi 2007.
(Material de Oana Ghita, oana.ghita@mediafax.ro)