Meditaţiile devin aproape obligatorii pentru profesori!

In conditiile mizerabile oferite de MECST

Profesorii vor sa recupereze reducerea de 25 la suta a salariilor pe spatele parintilor, tot mai saraciti, si ei, de criza. Dascalii continua sa le ofere elevilor meditatii pe bani grei, ba mai mult, au mai marit si preţurile. Din pacate, unii elevi se plang de faptul ca pregatirea la orele de curs este tot mai sumara, tocmai pentru a-i determina sa recurga la pregatirea suplimentara in particular. Se pare insa ca noua Lege a educatiei va contine o prevedere valabila in Romania inainte de 1989,  aceea ca profesorilor le-ar putea fi interzis sa dea meditatii elevilor de la clasele unde predau!

Noua Lege a educatiei va contine o prevedere care a fost valabila in Romania inainte de 1989. Profesorilor le-ar putea fi interzis sa dea meditatii elevilor de la clasele unde predau! Un amendament in acest sens la Legea educatiei a fost adoptat de comisia pentru educatie din Senat. In aceste conditii, dascalii care vor da meditatii propriilor elevi risca sa fie exclusi din invatamant! Prevederea n-ar fi o noutate absoluta, dar repunerea ei pe tapet nu pare a fi cea mai buna solutie in aceste vremuri. Propunerea, luata la modul absolut, pare o pozitie corecta, insa, pe de alta parte, tinand cont de faptul ca Traian Basescu i-a sfatuit pe profesori sa-si mai gaseasca un loc de munca, n-ar fi trebuit sa se legifereze aceasta prevedere. Analizand lucrurile in mod realist, ne intrebam, cati profesori mai fac meditatii cu elevii lor? Sau cati parinti isi mai permit sa plateasca meditatii? De fapt, se incearca distragerea atentiei de la subfinantarea cronica a sistemului. Practic, era o varianta ca lacunele unui elev sa fie rezolvate prin meditatii, daca le-ar fi facut cu profesorul de la clasa. Se vrea insa ca profesorii sa faca meditatii neplatite, in scoala, ca pe vremea lui Ceausescu, cand erau obligati sa faca doua ore de meditatii zilnic. Trebuie spus ca acest lucru se intimpla foarte des. Dar ce se va intampla cu parintii care vor ca propriul copil sa lucreze singur cu profesorul sau?

A crescut pretul unei ore de meditatie!

Daca, catre finele anului scolar trecut, profesorii acceptau sa  pregateasca elevii in schimbul unei sumei variind intre 40 si 50 lei pe doua ore, acum, cea mai ieftina meditatie pleaca de la 50 de lei, dar poate ajunge pana la 60 de lei sau chiar mai mult. Copiii sustin ca profesorii ajusteaza tarifele la meditatii, in functie de buzunarele parintilor. Nu fac reduceri in cazul copiilor ceva mai nevoiasi, insa mai cresc preturile acolo unde isi dau seama ca au de unde scoate bani frumosi.

Ce spun elevii?

Elevii nu par a fi prea incantati de faptul ca parintii ii trimit sa faca meditatii, pentru ca isi incarca programul, in viziunea lor. Dar unii devin extrem de critici cu dascalii lor. „Uneori, la ore, pregatirea este sumara. A devenit o certitudine, daca vrei note bune, trebuie sa te pregatesti suplimentar, mai ales ca avem nevoie de note mari la Bacalaureat pentru a putea intra mai usor la facultate. Din pacate, sau cel putin asa mi se pare mie, unii profesorii nu insista foarte mult pe materie pentru ca toti elevii sa inteleaga si, in aceste conditii, suntem nevoiti uneori sa facem meditatii”, spune Iulian C., elev la un liceu bacauan. „Pe de o parte ii intelegem pe profesori, ca si ei sunt prost platiti si se descurca greu cu banii, insa ce vina avem noi? Parintii nu prea sunt de acord cu meditatiile, pentru ca e vorba de bani multi”, adauga Razvan A., un alt elev.

Reactia profesorilor

Pentru a fi siguri ca vor avea activitate si dupa orele de curs, unii profesori isi schimba brusc atitudinea in cazul celor ce refuza sa faca meditatii. Cum? Elevii care nu fac meditatii sunt taxati ori de cate ori sunt prinsi pe picior gresit, ba mai mult, se simt marginalizati in clasa. O sa se spuna ca sunt aberatii, dar acesta este adevarul, chiar daca pe unii ii supara si chiar daca nu toti profesorii trebuie bagati in aceeasi oala! Declaratia unui elev este cat de poatre de semnificativa: „Cand mai multi colegi fac meditatie iar tu nu faci, intervin diferentele. Altfel se poarta profesorul cu un elev care face meditatie si altfel se poarta cu tine, care nu faci. Eu n-am facut niciodata meditaţie si nu voi face deoarece nu am bani”. „Chiar daca te-ai pregatit pentru ora respectiva, profesorul incearca sa te surprinda cu ceva, pentru a-ti mai scadea nota si a te obliga, in acest fel, sa-i ceri sa faci  meditatii”, suna declaratia altui elev.

Topul tarifelor

Intr-un top al disciplinelor unde tarifele sunt de-a dreptul exagerate, profesorii de limba engleza, de pilda, se situeaza in fruntea clasamentului. Tot pe primele pozitii se claseaza si profesorii de limba romana si, mai nou,  si cei de informatica. Tarifele sunt mai mari in cazul elevilor de clasa a VIII-a, care sustin testele nationale, dar si in cazul celor de  clasa a XII-a, care sustin Bacalaureatul. Nici elevii care vor sa se pregateasca in particular pentru admiterea la facultate nu scapa de tarifele de-a dreptul nesimtite pe care le practica tot mai multi dintre profesorii care, prin statutul lor, s-au angajat sa se preocupe neconditionat de educatia elevilor.

Speriati de preturile tot mai mari la meditatii, multi dintre parinti au renuntat sa-si mai dea copiii la meditatii particulare. Ei spun ca, in conditiile actuale, in care preturile la alimente si intretinere au crescut alarmant, nu-si mai pot permite luxul meditatiilor. Un calcul simplu arata ca, pentru patru sedinte de meditatie pe luna, un parinte trebuie sa scoata din buzunar minim 200 de lei. Exact suma pe care au pierdut-o odata cu reducerile salariale! Parintii spun ca meditatiile constituie pentru ei un efort pe care nu si-l mai permit in vremurile acestea. Dar sunt constienti insa ca la orele de curs, materia este parcursa cu multa superficialitate. „Preturile sunt exagerate, in conditiile in care vremurile sunt asa cum sunt si nu-mi mai permit sa ii achit copilului meditatiile. Profesorii ar trebui sa fie mai intelegatori cu noi. Nu au parintii si copiii nicio vina ca le-au fost reduse salariile, pentru ca si noua ne-au fost reduse salariile si cu toate astea, supravietuim, fara sa luam pielea nimanui”, ne-a declarat Ioana F., mama unui elev de clasa a X-a.

Profesorii tin de tarife

Nu de aceeasi parere sunt insa profesorii, care sustin ca nu pot reduce preturile la meditatii atata vreme cat materialele didactice dupa care lucreaza sunt scumpe. Profesorii spun, totusi, ca meditatia este o optiune a elevului si nu este obligatorie, prin urmare parintii nu ar trebui sa se arate nemultumiti de preturile pe care le practica. Sunt de acord ca moda meditatiilor a mai trecut si ca numarul elevilor care se pregatesc suplimentar a scazut. Considera ca este munca lor si trebuie sa  impuna un standard. Spun ca nu pot munci pe nimic si, daca isi fac  treaba bine, trebuie sa fie recompensati pe masura.

Moda meditatiilor a cuprins si invatamantul primar

Si in invatamantul primar meditatiile au ajuns la moda. Copiii care au probleme la scriere sau citire apeleaza la meditatiile suplimentare. Pentru cei mici si preturile sunt ceva mai mici, sustin invatatoarele, care spun ca numarul copiilor care recurg la meditatii inca din clasa I este destul de redus. O sedinta de o ora nu costa mai mult de 20 de lei si oricat de sarac ar fi un parinte, se sacrifica daca este neaparat necesar.  Copiii nu pot fi tinuti mai mult de o ora la meditatie pentru ca obosesc repede. Insa acestia sunt mult mai putini fata de profesorii de liceu.

Meditaţiile, legale sau ilegale?

In acest moment, problema nu este de a vedea cat de corecta sau nu este industria meditatiilor, ci aceea de a crea cadrul legal pentru exercitarea unui drept de libera practica de catre dascali, ca apoi acestia sa poata fi si sanctionaţi cand incalca legea. Daca un profesor ar dori sa-si declare veniturile din meditatii, n-ar putea-o face, intrucat declaratia trebuie data in baza unei autorizatii eliberata de primarie. Primariile, la randul lor, nu pot elibera aceste autorizatii, deoarece Legea 300/2004, care reglementeaza autorizarea persoanelor fizice care desfasoara activitati economice individuale, nu cuprinde, intre cele 9.000 de activitati, si pe cea de meditator. Meditatorul nu exista in legi, in schimb exista in viata de zi cu zi. Neexistand, activitatea de meditator nu este nici legala, nici ilegala. Insa, dascalii meditatori se pot transforma in evazionisti si ar putea face pana la 8 ani inchisoare, fiindca legea i-a uitat.

S-au implicat senatorii!

Comisia pentru invatamant din Senat a aprobat un amendament la proiectul legii Educatiei prin care profesorii nu vor mai avea posibilitatea sa mediteze, contra cost, elevii din clasele la care predau. Potrivit amendamentului, meditarea elevilor din propriile clase ar reprezenta abatere disciplinara. „Membrii comisiei pentru invatamant au venit cu un amendament, acceptat in unanimitate, care prevede interzicerea activitatii de meditare a propriilor elevi, pe bani. Aceasta activitate este considerata abatere disciplinara si este sanctionata. Nu am ajuns inca la capitolul de sanctiuni, dar, in mod cert, vom discuta in comisie si acest aspect“, a explicat presedintele Comisiei pentru invtatamant din Senat, Mihail Hardau. Motivele care i-au determinat pe membrii comisiei sa propuna si sa voteze acest amendament au fost acelea ca „s-a observat ca unii profesori folosesc metode incorecte de notare a elevilor pentru a stimula meditatiile, o activitate aducatoare de bani”. In schimb, profesorii vor putea sa lucreze suplimentar cu elevii din clasele in care predau, dar aceasta activitate nu va putea fi recompensata financiar. Si cine mai face munca patriotica in ziua de azi, cand salariile cadrelor didactice au fost reduse cu 25 la suta? Paradoxal, unii lideri sindicali considera insa ca acesta este un demers corect si ca ar trebui extins si in randul studentilor. „Mi se pare o taxa pe impotenta de a trece clasa sau un mod ilegal de a dobandi niste bani, chiar daca in situatia aceasta profesorul ar fi raportat sumele respective la stat si ar fi avut posibilitatea sa desfasoare o activitate corecta din punct de vedere al datoriilor catre stat“, a declarat liderul Sindicatului Alma Mater.

Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*