Romania se muta in… strainatate!

Consecintele unei guvernari dezastruoase

Masurile de austeritate ale Guvernului, dar si criza, au inceput sa lase Romania…goala! Medici, asistenti, profesori sau programatori au parasit deja tara, iar alte cateva mii sunt pe picior de plecare. Pana si tinerii nu mai au incredere in viitori. Circa 72.000 de romani au plecat la munca in strainatate doar in primul semestru al lui 2010. Dintre acestia, peste 32.000 au studii superioare. Cei mai multi lucreaza in domeniile pentru care s-au pregatit, sanatate, circa 5.000, inginerie, peste 3.500, si IT, peste 3.000.

Peste 5.000 de medici au parasit sistemul sanitar romanesc in ultimii trei ani. Cifrele sunt alarmante, mai ales ca alti 10.000 de medici, dentisti si farmacisti sunt gata sa plece.

Presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, atragea atentia asupra acestui fenomen inca de anul trecut. „Chiar si pe timp de criza economica, toate tarile, cu exceptia Romaniei, au dublat fondurile pentru sanatate si le-au triplat pe cele pentru cercetare. Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca in momentul in care migratia medicilor intr-o tara depaseste 2 la suta, statul trebuie sa introduca cod rosu si sa ia masuri. In Romania trebuia introdus cod super-rosu, in conditiile in care, in 2009, din cei 41.000 de angajati in sistemul de sanatate au plecat in jur de 5.000”, declara Astarastoae. Concurenta foarte mare de la universitatile de medicina nu constituie o veste buna, de vreme ce mai mult de jumatate dintre candidatii la admitere vor sa obtina diplome doar pentru a profesa in strainatate. Salariul mediu al unui medic este in Romania de 350 de euro, in timp ce in Uniunea Europeana, el poate ajunge la 8.000 de euro. Medicii seniori, cei mai cautati, pot obtine salarii ce ajung si la 10.000-12.000 de euro pe luna in Marea Britanie si tarile scandinave.

Funeriu incurajeaza profesorii sa plece!

Reducerea salariilor cu 25 la suta si cresterea TVA au descurajat si cadrele didactice. De altfel, exodul profesorilor este pregatit chiar de Ministerul Educatiei, intrucat acesta a  scos la concurs aproape 70 de posturi de profesori, care sa predea limba si civilizatia romaneasca in Spania, Italia si Belgia, urmand a primi salarii de peste 2.000 de euro! Iar acest lucru in timp ce 2.000 de profesori au renuntat la catedra in acest asn scolar!

Si avocatii pot profesa in Uniunea Europeana!

Avocatii romani pot pleda liber in majoritatea statelor europene, inclusiv in Portugalia, care a decis luna trecuta sa recunoasca, prin lege, calificarile obtinute de aparatori in Romania. Singurele tari care fac exceptii sunt Grecia si Luxemburg. Acestea refuza sa transpuna in legislatia proprie directiva care obliga statele Uniunii Europene sa recunoasca reciproc profesia de avocat. Asta, desi ar fi trebuit sa indeplineasca aceasta obligatie inca de la 1 ianuarie 2007, cand Romania a aderat la UE. Atunci romanii ar fi trebuit sa primeasca dreptul de a profesa liber avocatura oriunde in Uniune.

Programatorii IT , alungati din tara

Presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii, Liviu Dragan, declara nu de mult ca masurile anticriza propuse de Guvern, printre care eliminarea scutirilor de la impozitul pe venit a programatorilor IT, vor duce la plecarea din tara a specialistilor companiilor multinationale din domeniu. Renuntarea la aceasta masura nu a oprit insa exodul programatorilor. Numai in primele sase luni ale acestui an, peste 3.000 de programatori au semnat contracte de munca cu angajatori din strainatate. Specialistii in IT primesc salarii de peste 5.000 de euro lunar.

Absolvenţii de top aleg si ei, strainatatea!

Ceea ce este din ce vin ce mai dureros este ca romanii sunt atrasi de o viata in afara Romaniei inca de pe bancile scolii. Grav este ca aceasta atractie se manifesta in cazul celor mai buni absolventi. Majoritatea celor care au luat nota zece la  bacalaureatul sustinut in acest an au marturisit ca vor sa-si continuie studiile in strainatate. Cei care aleg totuşi o univerisitate romaneasca, o fac doar pe termen scurt, cu gandul la o bursa in strainatate. La Liceul de Arta „George Apostu”Bacau, din cei 93 de absolventi, promotia 2010, sapte au parasit Romania pentru institutii de invatamint straine. Acestia spun ca refuza sa fie cobaii schimbarilor iresponsabile impuse de Guvernul Romaniei. Dar Romania nu-si pierde numai absolventii, ci si elevii. Romanii care muncesc in strainatate isi retrag si copiii de la scolile din tara!

Si companiile romanesti aleg exodul

Un  studiu al „PricewaterhouseCoopers LLP (PwC)” arata ca in urmatorii 15 ani, 189 de companii romanesti vor deschide operatiuni in afara tari, Romania situandu-se aproximativ la acelasi nivel cu Ucraina si Ungaria din acest punct de vedere.

Tot mai multi romani doresc sa plece la lucru in strainatate

Tjobs.ro, portalul cu cele mai multe locuri de munca in strainatate, a desfasurat ancheta „Doriti sa plecati la lucru in strainatate?” in perioada 23.09 – 1.10.2010. O majoritate de 99,66 la suta din cei 6.211 de respondenti si-au exprimat dorinţa de a pleca la lucru in strainatate. Totusi, 27 la suta  dintre aplicanti s-au declarat de acord sa plece chiar si fara contract de munca. Dorinta lor de a munci in strainatate s-a evidentiat si atunci cand au fost rugati sa aleaga intre „a munci in Romania”, optiunea a 93 la suta, si „a se angaja in strainatate”, alegerea a 7 la suta. Mai mult, cei care au optat pentru munca in afara tarii au raspuns pozitiv la toate modalitatile de angajare ropuse. 87 la suta ar pleca prin intermediul unei agentii de recrutare romanesti,

respectiv 83 la suta ar raspunde la ofertele de angajare ale unei agentii de recrutare straine, iar 77 la suta s-ar baza si pe cercul de cunostinte pentru a-si gasi un loc de munca intr-o alta tara decat Romania. Diferenta mica dintre procentajele obtinute de cele trei variante intareste, o data in plus, concluzia ca romanii doresc sa plece la lucru in strainatate.

Sondajul a mai scos in evidenta faptul ca  50 la suta dintre respondenti au avut deja experiente de munca peste hotare, dar si ca 27 la suta dintre ei ar pleca imediat la lucru in strainatate fara contract de munca semnat in prealabil, daca ar primi o astfel de propunere.

Comentarii

  1. Nu ma mir ca toti vor vrea sa plece din tara daca lucrurile continua sa mearga prost. N-am crezut niciodata ca imi voi indemna propriul copil sa plece cat mai departe de Romania dupa finalizarea studiilor. Eu am facut asta! Eu care pana mai ieri ma consideram un mare patriot acolo in patratica mea. Eu care odinioara as fi varsat sange pentru tara si poporul meu! Eu mi-am indemnat copilul sa plece! De ce am facut asta? Vreau eu raul copilului meu? Nu. Vreau doar sa-l protejez. Asa ca… inteleg tinerii si oricare romani care vor sa plece din Romania. Gata! Vom pleca! Sa ramana singuri politicienii si sa se pupe intre ei! Daca plecam noi din tara, musai trebuie sa plece si ei ca nu-s invatati cu munca! Fara noi, politicienii sunt egali cu zero!!!

Adauga un comentariu

*