Cea de-a treia zi de protest la Ministerul Educaţiei s-a încheiat, profesorii continuă acţiunea în zilele următoare

Cea de-a treia zi de pichet la Ministerul Educaţiei s-a încheiat fără ca vreun reprezentant al instituţiei să îi cheme la discuţii pe protestatari, care sunt hotărâţi să continue acţiunea atât timp cât există o şansă ca Guvernul să nu îşi asume răspunderea în Parlament pentru Legea educaţiei.

Protestul de luni, de la Ministerul Educaţiei, la care au participat aproximativ 30 de cadre didactice, s-a încheiat în jurul orei 18.00.

Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Liviu Pop, a declarat, pentru MEDIAFAX, că protestul de la Ministerul Educaţiei va continua atât timp cât există o şansă ca Guvernul să nu îşi asume răspunderea în Parlament pe Legea educaţiei.

El a precizat că în cele aproximativ opt ore de protest, niciun reprezentant al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) nu i-a chemat la discuţii.

Cadrele didactice cer Guvernului să renunţe la decizia de asumare a răspunderii pentru Legea educaţiei.

Totodată, o altă revendicare a sindicaliştilor din învăţământ este poziţionarea mai sus în grila unică de salarizare pentru personalul din Educaţie.

Protestul a fost declanşat joi seară, în urma întâlnirii liderilor federaţiilor din învăţământ. Câteva zeci de persoane au mers atunci în faţa Ministerului Educaţiei pentru a cere demisia ministrului Daniel Funeriu. Lor li s-au alăturat şi câţiva studenţi din UNSR, conduşi de liderul organizaţiei studenţeşti, Ionuţ Poenaru.

Acţiunea de protest din faţa Ministerului Educaţiei a continuat vineri, când s-au alăturat şi cadre didactice din alte judeţe. La finalul pichetului liderii sindicali au făcut apel la protestatari să revină luni, la ora 9.00, precizând că acţiunea a fost autorizată de Primăria Capitalei.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, s-a întâlnit sâmbătă cu studenţii din Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România. Liderul Uniunii Naţionale a Studenţilor din România, Ionuţ Poenaru, s-a dus şi el la discuţii, însă nu a fost primit pe motiv că nu a fost invitat.

Luni, la Ministerul Muncii au continuat discuţiile cu liderii federaţiilor din învăţământ pe tema coeficienţilor din noua lege a salarizării, la care a fost prezent şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

La finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că negocierea cu sindicatele a urmărit mai multe paliere, printre care creşterea coeficienţilor pentru cadrele didactice care intră în sistem şi plafonarea salariilor celor care ocupă funcţii de conducere.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat că discuţiile cu sindicaliştii din educaţie vor continua marţi, de la ora 12.00 şi joi, de la ora 14.00, după care ar putea să dea mai multe informaţii privind salarizarea personalului din învăţământ. Botiş a precizat că speră ca joi să există o formulă finală a Legii salarizării, până atunci urmând să mai fie făcute simulări pe propunerile de coeficienţi primite de la sindicate.

Liderii federaţiilor din învăţământ au atras din nou atenţia că cel mai prost remunerate sunt cadrele didactice, motiv pentru care acestea trebuie să aibă o poziţie mai sus pe grila de salarizare.

Premierul Emil Boc declara, vineri, că Legea salarizării bugetare va consacra, în 2011, o recuperare a sumelor de bani pierdute prin diminuarea cu 25 la sută, iar dacă va exista o creştere economică mai mare decât cea prognozată se va putea discuta şi despre alte creşteri salariale.

Boc spunea că formula finală a legii este în negociere, dar că aceasta prevede creşterea salariului minim şi va duce la o recuperare a sumelor pierdute în iulie.

Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament, în data de 28 octombrie, pe Legea educaţiei, au stabilit, luni, Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Conducerea Parlamentului a decis ca până luni, 25 octombrie, să fie depuse amendamentele la proiectul pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea.

Sindicatele din învăţământ arătau, săptămâna trecută, că asumarea răspunderii de către Guvern pentru Legea educaţiei este neconstituţională şi va genera noi tensiuni interpartinice şi sociale.

Sindicaliştii au cerut premierului să respecte procedurile parlamentare indicate de Constituţie în ceea ce priveşte adoptarea legilor organice, în caz contrar ameninţând că vor apela la justiţie şi vor sesiza organismele internaţionale privind asumarea Legii educaţiei.

Sursa MEDIAFAX.RO

Adauga un comentariu

*