“AfecÅ£iunile cardiace rămân în continuare cauza principală a mortalităţii, atât la bărbaÅ£i cât ÅŸi la femei, iar alte 20 de milioane de persoane trăiesc, anual, cu diabet, astfel încât aceste noi date sunt foarte incitante ÅŸi relevanteâ€-afirmă Dr. Cyril Kendall, cercetător principal ÅŸi profesor la Universitatea din Toronto, departamentul de ÅŸtiinÅ£e nutriÅ£ionale.
Este deja bine cunoscut faptul că, controlul nivelului glicemiei este important pentru prevenirea şi controlul diabetului şi, conform ultimelor date, este important şi în prevenirea bolilor cardiace. Controlul fluctuaţiilor glicemiei postprandiale pare a fi în mod particular deosebit de important.
S-a arătat deja în trecut că fisticul scade factorii de risc ai afecţiunilor cardiace.
Cu toate acestea se cunoaşte încă puţin despre efectul specific al fisticului asupra glicemiei serice. Rezultatele preliminare ale acestui studiu demonstrează că supresia răspunsului glicemic dat de alimentele cu conţinut crescut de carbohidraţi poate fi una din mecanismele prin care fisticul contribuie la sănătatea cardiovasculară şi la prevenţia, respectiv la controlul diabetului.
Studiul reprezintă o premieră deoarece examinează efectele pe care le are fisticul asupra nivelului glicemiei sanguine în combinaţie cu alţi carbohidraţi.
Studiul a fost condus de Dr. Cyril Kendall şi Dr. David Jenkins de la Universitatea din Toronto, cercetători cunoscuţi pentru studiile făcute asupra indexului glicemic, index care evaluează rapiditatea cu care este absorbită glucoza din alimente. Anumiţi carbohidraţi cresc mai rapid nivelul glicemiei în comparaţie cu alte alimente, ca de exemplu fisticul, care conţine un nivel mai ridicat de proteine, de fibre şi de grăsimi mononesaturate. În general alimentele care nu cresc într-o manieră rapidă nivelul glicemiei sunt considerate mai sănătoase.
Drs. Jenkins şi Dr. Kendall împreună cu colegii lor de cercetare au studiat 10 indivizi sănătoşi care au fost incluşi, pe parcursul a două luni, în mai multe studii dietetice. După postul din timpul nopţii, participanţii au primit una, două sau trei uncii(n.b. 1 uncie=28.3g) de fistic fie administrat singur, fie în asociere cu o felie de pâine albă, nivelul glicemiei fiind măsurat peste o perioadă de două ore. Rezultatele sugerează faptul că, consumul de fistic împreună cu o masă bogată în carbohidraţi scade în mod semnificativ răspunsul glicemiei sanguine. Cu cât a crescut consumul de fistic cu atât s-a intensificat scăderea nivelului glicemiei. În plus consumul de fistic fără alte alimente a determinat doar o creştere minimă a glicemiei serice.
Cercetătorii au monitorizat de asemenea efectul fisticului consumat cu alţi carbohidraţi asupra nivelului glicemiei postprandiale. Adăugarea de fistic la o serie de alţi carbohidraţi consumaţi frecvent, ca de exemplu pireu de cartofi, paste, orez a determinat de asemenea reducerea semnificativă a răspunsului glicemiei sanguine, comparativ cu răspunsul obţinut atunci când alimentele au fost consumate singure.
În mod categoric cercetări suplimentare sunt bine justificate-afirmă investigatorii.