Contrabanda cu tigari a crescut la aproape un sfert din totalul pietei

Unul din trei pachete de tigari cumparate in Romania provine din piata neagra!

Ca un judet care se respecta, Bacaul se inscrie in top pe harta contrabandei cu tigari din Romania. Ba mai mult, in urma cu aproximativ trei luni, dupa o descindere ca-n filme, mascati si ofiteri din cadrul Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Bacau au descoperit in locuinta unui cunoscut om de afaceri din Targu Ocna un adevarat depozit de tigarete contrafacute. Conform unor surse, marfa era procurata din Onesti, unde poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Romane impreuna cu colegii acestora din Republica Moldova au descoperit o linie de fabricaţie ilegala a ţigaretelor formata din opt utilaje de fabricaţie.

La faţa locului au fost identificate patru persoane care supravegheau instalaţia in timpul producţiei, fiind gasite aproximativ 900.000 de ţigarete de diferite marci, marcate cu timbre false din Republica Moldova şi Ucraina. De asemenea, au fost gasite circa 13.000.000 filtre de ţigarete, 21.000 de ambalaje pentru diferite marci de ţigari, 39.000 de marcaje contrafacute, role de folie de aluminiu, 820 de kg de adeziv şi alte materii prime necesare procesului de producţie.

O alta captura importanta a fost realizata de  poliţiştii Brigazii de Combatere a Criminalitaţii Organizate Bacau, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. –Serviciul Teritorial Bacau, cu sprijinul informativ şi logistic al  D.G.I.P.I.. Acestia, au organizat o acţiune pe raza a trei judeţe pentru destructurarea unei grupari infracţionale care se ocupa cu introducerea şi comercializarea in ţara a ţigaretelor provenite din Republica Moldova şi Ucraina. Astfel, organele de urmarire penala  au efectuat zece percheziţii in Bacau, Suceava şi Iaşi, la locuinţele membrilor gruparii, unde au identificat şi ridicat in vederea cercetarilor 2.256.860 de ţigarete de contrabanda, importante sume de bani 720.620 lei, 23.885 euro şi inscrisuri cu valoare probatorie. Din cercetari a rezultat ca, dupa ce erau introduse in ţara, ţigarile erau distribuite spre revanzare pe raza judeţului Bacau, prin intermediul a peste 50 de societaţi comerciale şi persoane fizice, fara documente justificative. Faţa de Victoras B., Liliana L., Elena V., Florin V., Cristinel G., Toni R. si Ionel B. a fost luata masura reţinerii pentru savarşirea infracţiunilor de contrabanda,  iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup, in vederea savarşirii de infracţiuni, complicitate la contrabanda, complicitate la evaziune fiscala şi spalare de bani.

De la inceputul anului si pana in prezent, numarul de tigarete confiscate de structurile MAI a depasit cu peste 40 la suta cantitatea totala confiscata pe intreg parcursul lui 2009.  In perioada 1 ianuarie – 14 noiembrie 2010, Politia Romana, Politia de Frontiera, Jandarmeria Romana, cu sprijinul informativ-operativ al D.G.I.P.I. si D.G.A. au confiscat, la nivel national, 337.192.244 de tigarete, aproximativ 18.859.612 de pachete, comparativ cu 240.060.638 de tigarete, aproximativ 12.003.031 pachete,  confiscate pe tot parcursul lui 2009.

La aproape 20 de ani distanta, Romania este scena unei noi „afaceri” de succces, traficul cu tigari de contrabanda. Pe fondul scumpirii tigarilor, afacerile la negru au inflorit, iar vanzarile de tigari fara timbru au ajuns sa reprezinte, potrivit specialistilor, o treime din piata, adica peste un miliard de euro. Scaderea semnificativa a comerţului ilicit cu tigarete a demonstrat capacitatea autoritatţilor de a lupta cu acest flagel. Cu toate acestea, socul resimtit in Romania dupa masurile dure de austeritate implementate de Guvern in iulie arata o crestere a contrabandei la 24,4 la suta,l potrivit unui comunicat al Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Europa Sud-Est. Conform studiului realizat, contrabanda a adus pierderi la bugetul de stat, din neincasarea de accize si TVA, de circa 180 milioane de euro.

Pretul mediu al unui pachet de tigarete de contrabanda este de 7,8 lei, cu 3,1 lei mai mic decat cel al unui pachet comercilizat legal pe piata romaneasca. Efectivele MAI au actionat in colaborare cu reprezentantii administratiei fiscale, realizandu-se, astfel, o coordonare unitara, scopul fiind eliminarea paralelismelor si concentrarea resurselor in vederea combaterii eficiente a contrabandei, contrafacerii si comertului ilegal cu produse de tutun.

Au intrat pe fir si chinezii!

Regiunile in care contrabanda are cea mai mare pondere sunt vestul tarii, cu 48,1 la suta, Nord-Est, cu 40,9 la suta, si Nord-Vest, cu 33 la suta. La polul opus se situeaza Bucurestiul, cu 11,1 la suta, si Centru, cu 16,5 la suta. Cele mai multe tigari de contrabanda provin din Republica Moldova – 31,5 la suta, Ucraina – 24 la suta si Sebia – 21,7 la suta. In total, cele trei tari ocupa 77 la suta din totalul contrabandei. Cele mai multe tigari de contrabanda vin din Republica Moldova, acolo unde tigarile costa de peste 3 ori mai putin decat in Romania. Si asta pentru ca, nefiind membru UE, preturile nu au trebuit aliniate la cele din restul tarilor UE, la fel ca in Romania si Bulgaria. ‘Un pachet de tigari la ei, Marlboro sau Camel, costa 2,9 lei. „Plugarul” se vinde cu 1 leu, si e cam la fel ca tigarile Carpati. Potrivit politistilor de frontiera, de la micul trafic de frontiera practicat de moldoveni, care aduc tigari ascunse in jantele rotilor sau in bagaje cu fund dublu, s-a ajuns la transporturi de sute de mii de pachete, in cisterne, TIR-uri si camioane cu marfa. Metodele traficantilor sunt foarte diversificate. De la cei care aduc tigari in limitele prevazute de lege si care, dupa cateva transporturi, le aduna si le vand intermediarilor sau direct in piete, la traficul de mare amploare, realizat cu mijloace de transport special amenajate. In 2009, politistii de frontiera au confiscat peste 7,3 milioane de pachete. O alta ruta de trafic de tigari este pe la granita de nord, din Ucraina. Potrivit politistilor de frontiera, ucrainenii sunt si mai bine organizati si profita de faptul ca zona de granita este impadurita, iar terenul accidentat. In ultima vreme, au intrat pe fir si chinezii, care, dupa ce mai intai timid, au adus tigari produse la ei pentru a testa piata, acum au ajuns sa aduca cu …vaporul. Ultima mare captura a fost la inceputul acestui an, cand politistii au descoperit un container cu 400.000 de pachete de tigari Jing Ling, tigari care imita destul de bine marca Camel.

400.000 euro transportul!

Un calcul simplu arata ca, la 400.000 de pachete, cate incap intr-un camion de marime medie, vandute cu numai un euro, rezulta cel putin 400.000 de euro pentru fiecare transport! Cert este ca situatia arata ca Politia de frontiera nu reuseste sa faca fata numarului mare de traficanti. Motivul? Putini oameni, masini, caini specializati etc. „Noroc” de faptul ca nu toata marfa de contrabanda care ajunge in Romania este destinata consumului intern. Mare parte pleaca mai departe spre Occident, acolo unde diferentele de pret sunt si mai mari, iar castigurile proportionale. S-au format retele foarte bine organizate de contrabandisti, iar anihilarea acestora este foarte dificila. Cele mai traficate branduri, in prezent, sunt Viceroy, Monte Carlo, Plugarul si More. Pe fondul scumpirii tigarilor, a crescut si ponderea tigarilor de clasa superioara traficate, precum Kent sau Marlboro.

De ce merge contrabanda cu tigari

Traficantii de tigari sunt printre castigatorii crizei. Au ajuns sa invarta afaceri de zeci de mii de euro lunar, in conditiile in care, profiturile pot depasi de pana la 8 ori suma investita. „Cand faci 1.000 de euro pe zi, nu te mai temi de controale. Cel mult, dai spaga si scapi”, spune unul dintre traficanti, citat de DailyBusiness.ro. Intre timp, producatorii legali se tem de faliment, iar statul pierde un miliard de euro anual.

”Cel mai mic pret castiga!”. Este o regula de aur in economia de piata pe care multi au inteles-o foarte bine si o aplica cu succes. Va mai aduceti aminte de traficul de blugi, de dulciuri si electronice din anii ’90? Sa aduci marfaa din Turcia, de exemplu, si sa o vinzi fara factura in Romania a reprezentat pentru multi dintre bogatasii din Top 300 startul in afaceri. Sa cumperi un pachet de tigari de la coltul strazii la jumatate de pret fata de tariful din magazin a intrat practic in normalitate. Mai mult chiar, in multe dintre micile magazine de cartier, vanzarea de tigari fara timbru a ajuns sa reprezinta cea mai importanta sursa de venit. Iar cei care nu au timp sa mearga la magazin, le pot cumpara, mai nou, si de pe Internet.

36 la suta din nivelul pietei!

Producatorii de tigarete estimeaza ca in 2010, nivelul contrabandei va fi de circa 30 la suta din totalul pietei. Ei nu pot estima insa daca anul viitor nivelul contrabandei va creste sau va descreste, acesta fiind si in functie de evolutia preturilor pe piata interna. „De la anul nu stim cum va creste acciza, asa ca estimarea pretului tigaretelor nu este un element de stabilitate“, spune Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania.

Jucatorii din piata de profil propun masuri pentru reducerea contrabandei si pentru pedepsirea celor care recurg la aceasta metoda. Potrivit specialistilor insa, vanzarile de tigari de contrabanda au crescut spectaculos in ultimele luni si au ajuns sa reprezinte 36 la suta din piata, fata de 22 la suta in 2009.

Ce spun traficantii

Cum s-a ajuns aici? Unul dintre traficanti explica cum sta treaba cu cererea si oferta. „De ce sa cumpar de la magazin un Marlboro cu 9,9 lei, cand pot sa il iau de la colt, cu 7 lei? Bine, in trecut, erau probleme cu tutunul, ca era rost, dar acum e ceva mai bun. Tigarile sunt mai iuti, dar daca esti fumator inrait, nici nu-ti mai dai seama”.  „Daca cumperi un cartus, ti-l dau la 6 lei pe pachet. Am clienti, nu ma plang. Acum nu mai vand pe strada, astept comenzile pe Internet si iti livrez marfa la birou”’, spune un  afacerist. La fel ca el, sunt zeci de mii de „intreprinzatori”. Faptul ca ar putea fi prinsi nu ii sperie. „Castig cam 50-100 de euro pe zi, in zilele bune. Am dat si spaga, am si pe cineva care ma ajuta. Ma descurc”, spune un traficant de tigari. „Sunt unii care castiga si peste 1000 de euro pe zi, vand en-gros la buticuri”, spune un alt traficant, care vindea un cartus de Kent lung la 6,5 lei pachetul. Pachet care, in magazin costa 9,9 lei. „Vanzarile au crescut, lumea nu mai are bani sa cumpere de la magazin. Cei mai multi clienti sunt fumatorii inraiti, care trag doua pachete pe zi. Cel mai bine se vand Viceroy, LM si Monte Carlo, ca sunt mai ieftine, insa am tot mai multi clienti si pe tigarile mai scumpe, Kent sau Marlboro”. „Nu stiu cum ajung in tara. Nici nu ma intereseaza. Eu le iau de la cineva din Bacau, mi le da angro”.

Lideri de piata in Romania

Potrivit specialistilor, traficantii au ajuns liderii pietei tigarilor din Romania, in conditiile in care piata legala, evaluata la 3,5 miliarde euro este impartita intre British American Tobacco Romania, Phillip Morris International Romania si Japan Tobacco International. Expertii afirma ca in Moldova si unele zone din Vestul tarii, contrabanda a ajuns sa reprezinte mai mult de jumatate din vanzarile totale de tigari. In 2009, contrabanda detinea prima pozitie in termeni de profit, din ianuarie a preluat conducerea si la volumele vandute.

Ce-i de facut?

Producatorii spun ca Guvernul trebuie sa ia masuri urgente pentru a reduce contrabanda. Ei au cerut infiintarea unei structuri specializate care sa lupte impotriva traficantilor de tigari. Autoritatile ridica din umeri, afirmand ca au luat masurile necesare si ca, toate capturile realizate in ultima vreme dovedesc faptul ca actiunile de control la frontiere au devenit mult mai eficiente. In plus, au decis sa confiste si mijloacele de transport folosite in contrabanda. Atata timp cat statul incaseaza anual peste 2 miliarde de euro din taxarea tigarilor si poate pierde pana la un  miliard din cauza pietei negre, este nevoie de un efort mai sustinut. SE poate ca, in conditiile in care statul nu va lua masuri pentru reducerea contrabandei, o parte din firme isi vor restrange activitatea sau se vor inchide. Philip Morris, care produce, printre altele Marlboro, Parliament, L&M sau Virginia Slims, a inchis in februarie fabrica din Otopeni, pentru doua saptamani, din cauza scaderii cererii de tigarete. In Romania se fumeaza, anual, circa 37 de miliarde de tigari. Piata tigarilor este, valoric, cea mai mare din domeniul bunurilor de larg consum.

Ultima luna de contrabanda…

Prejudiciul cauzat, de la data intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 54/2010, privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale, respectiv 23 iunie., in urma activitatilor ilicite cu produse din tutun, a fost de 25.986.379 de lei, din care a fost recuperati  8.928.803 de lei. Actiunile in sistem integrat pentru prevenirea si combaterea activitatilor ilegale cu produse de tutun, pentru descoperirea si documentarea activitatilor ilicite privind producerea, contrafacerea, contrabanda, traficul si comercializarea tigaretelor in perioada 8 – 14 noiembrie, s-au concretizat prin confiscarea a  29.929.900 tigarete (1.496.495 de pachete).  Cea mai mare parte a acestora, 4.353.800 de tigarete, a fost descoperita in mijloacele de transport, restul fiind indisponibilizat in urma actiunilor desfasurate in piete sau targuri, a perchezitiilor domiciliare si a controalelor in magazinele duty-free. Au fost aplicate 610 sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 802.600 lei, si au fost inregistrate 82 lucrari penale, in care sunt cercetate 144 persoane. Impotriva a 128 dintre acestea a fost inceputa urmarirea penala, 44 sunt cercetate in stare de retinere, iar 34 sunt arestate. De asemenea, au fost indisponibilizate 56 mijloace de transport implicate in activittai ilegale. In perioada de referinta au fost verificate 1.312 societati comerciale, au fost realizate 765 filtre rutiere si 143 perchezitii. La nivel national, s-au desfasurat 146 de actiuni in zonele de frontiera, 668 in piete si targuri, 610 pe rutele de transport si 368 in alte zone.  Zilnic, in aceste activitati au fost angrenati, in medie 2.643 politisti, 397 jandarmi, 190 politisti de frontiera si 115 lucratori din alte structuri.

Adauga un comentariu

*