In ziua de 7.12.2010 a avut loc la Slanic-Moldova un workshop Romano-German „Utilizarea energiilor regenerabile – modalitate de asigurare a independenţei energetice a localitaţilor”, organizat de catre IDCED (International Dialogue Center for Environment and Development) Magdeburg-Germania in colaborare cu SVASTA ICG SRL Bucureşti, la iniţiativa domnului deputat Dr.ing. Iulian IANCU preşedintele Comisiei parlamentare pentru industrie şi servicii din Camera Deputaţilor. Evenimentul finanţat de catre Ministerul Federal pentru Mediu, Protecţia Naturii şi Securitatea Reactoarelor şi de catre Oficiul Federal pentru Mediu din Germania prin intermediul programului de asistenţa prin consultanţa in domeniul protecţiei mediului destinat ţarilor din Europa Centrala şi de Est, din Caucaz şi Asia Centrala, a avut ca obiectiv prezentarea experienţei germane in valorificarea surselor regenerabile de energie in localitaţile rurale şi identificarea de proiecte comune romano-germane in acest domeniu.
Premisele unei colaborari intre localitaţi rurale romaneşti şi germane in domeniul asigurarii independenţei energetice prin valorificarea resurselor de energie regenerabila au fost puse inca din luna septembrie a anului 2009 cand o delegaţie de primari din judeţul Bacau a efectuat o vizita in landul Sachsen Anhalt din Germania. Au avut loc contacte la nivelul autoritaţilor locale şi au fost vizitate obiective energetice de valorificare in spaţiul rural a energiei eoliene şi a biomasei. In deschiderea evenimentului dl. deputat Iulian IANCU a subliniat tradiţia colaborarii romano-germane in valorificarea energiilor regenerabile menţionand faptul ca acest eveniment reprezinta a IV-a acţiune a unei colaborari inceputa in urma cu trei ani. Cei doi reprezentanţi ai organizatorilor: dr. Hans Barkenthien şi dr. Iulian Svasta au ţinut sa menţioneze importanţa subiectului atat pentru Romania cat si pentru Germania, in ceea ce priveşte sustenabilitatea energetica a localitaţilor rurale din astfel de surse de energie regenerabila şi cooperarea intre cele doua ţari pentru atingerea acestei sustenabilitaţi.
La evenimentul de la Slanic, din partea germana au fost prezente autoritaţi locale, reprezentanţi ai unor firme de specialitate precum şi ai Ministerului pentru Economie şi Munca al Landului Sachsen-Anhalt.Din partea romana au participat primari din localitaţi rurale ale judeţului Bacau: Slanic Moldova, Valea Seaca, Bereşti–Tazlau, Palanca, Asau, Strugari, Faraoani, Orbeni, Panceşti, Tataraşti, Solonţ, Moineşti şi Agaş. Deasemenea au mai luat parte reprezentanţi ai localitaţii Avrig (judeţul Sibiu) care au prezentat strategia energetica a localitaţii, şi alţi reprezentanţi ale unor firme private interesate de acest domeniu pentru posibile viitoare investiţii.
Au fost discutate proiecte aflate in faza de pregatire sau de implementare in localitaţile respective, urmarindu-se identificarea de modalitaţi şi domenii concrete in care autoritaţile locale romane sau germane precum şi firmele de specialitate din cele doua ţari pot colabora la asigurarea independenţei energetice a acestor localitaţi. Un exemplu este proiectul: „ENERGIE SOLARA PENTRU UN MEDIU SANATOS IN STAŢIUNEA SLANIC MOLDOVA”. Astfel de proiecte pilot pot constitui premisele unor viitoare proiecte romano-germane şi la nivelul altor localitaţi din Romania. Menţionam ca şi a V-a acţiune a acestei colaborari – intalnirea sub acelaşi acoperiş a Targului Internaţional pentru Tehnologii de Mediu şi Servicii de la Leipzig – TerraTec şi a Targului Internaţional pentru Energie de la Leipzig – EnerTec, unde vom fi prezenţi cu standuri de prezentare pentru Romania.