PreÅŸedintele ÅŸi premierul Ucrainei au convenit, duminică dimineaţă, după peste ÅŸapte ore de negocieri, să organizeze alegeri legislative anticipate în 30 septembrie, punând astfel capăt gravei crize politice care afectează această Å£ară de aproape două luni, relatează agenÅ£iile de presă. ”Ucraina iese mai puternică din această criză. Am găsit o cale democratică de a merge unul către celălalt”, a declarat preÅŸedintele Viktor IuÅŸcenko.”Vom face tot posibilul pentru ca toate acestea să nu se mai repete, nici greÅŸelile, nici emoÅ£iile noastre”, a afirmat la rândul său premierul Viktor Ianukovici.
Alegerea lunii septembrie pentru organizarea alegerilor anticipate reprezintă un compromis între voinţa şefului statului, care ar fi dorit ca acestea să aibă loc în iunie sau iulie, şi cea a şefului guvernului, care a insistat mult timp pentru un vot în octombrie sau noiembrie. Acest compromis între Viktor Iuşcenko, adept al apropierii ţării de Uniunea Europeană, şi Viktor Ianukovici, care doreşte ca Ucraina să păstreze legături strânse cu Rusia, are scopul de a calma criza politică din fosta republică sovietică, agravată treptat după dizolvarea Parlamentului, în 2 aprilie, de către preşedintele Iuşcenko.
Premierul Ianukovici a explicat că el, IuÅŸcenko ÅŸi alÅ£i înalÅ£i responsabili ÅŸi politicieni care au participat la negocieri au convenit că nu pot lăsa Å£ara să se scufunde în violenţă. „ÃŽn aceste ultime zile ne-am convins că trebuie oprită imediat orice acÅ£iune care favorizează această situaÅ£ie catastrofală”, a declarat Ianukovici.
Acordul convenit duminică prevede că Parlamentul va vota în următoarele zile legile necesare organizării alegerilor şi va adopta măsuri pentru a se permite ieşirea din impas. Votul parlamentar, prevăzut pentru marţi şi miercuri, este necesar atât pentru a confirma acordul dintre Iuşcenko şi Ianukovici, cât şi pentru a pune capăt definitiv crizei, a cărei acutizare, în ultimele zile, a determinat apeluri la calm din partea statelor occidentale.
De menţionat că, pentru a permite desfăşurarea acestui vot, preşedintele va trebui săi suspende pentru două zile decretul de dizolvare a forului legislativ.
Åžeul statului ÅŸi cel al guvernului au ajuns la acest compromis în contextul în care tensiunile din Ucraina ameninÅ£au să degenereze în violenÅ£e. Vineri, IuÅŸcenko semnase un decret prin care efectivele de 32.000 de oameni ale Ministerului de Interne au fost trecute sub comanda sa ÅŸi ordonase unei părÅ£i a acestora să vină în capitală. Majoritatea trupelor au fost însă, ulterior, blocate la porÅ£ile Kievului. Nikolai MiÅŸakin, comandantul adjunct al trupelor Ministerului de Interne, a afirmat la televiziunea ucraineană că aproximativ 3.500 de ofiÅ£eri au fost împiedicaÅ£i să intre în capitală de ofiÅ£eri din poliÅ£ia rutieră, rămasă sub ordinele lui Ianukovici. IuÅŸcenko a negat, totuÅŸi, orice concentrare a trupelor la marginea Kievului, declarând ziariÅŸtilor, la o conferinÅ£a de presă, că astfel de alegaÅ£ii nu reprezintă decât niÅŸte „poveÅŸti stupide”. Rompres