In Romania sunt aproximativ 2 milioane de persoane care consuma alcool in exces, releva un studiu al Aliantei pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor (ALIAT) efectuat in cadrul proiectului Alcohelp.
ONG-ul ALIAT a prezentat rezultatele primului program din Romania de consiliere si tratament al consumului problematic de alcool – Alcohelp, la un an de la lansarea proiectului. „Cei mai multi consumatori de alcool se afla in stadiul de consum la risc, nu sunt dependenti de alcool. 95% din oamenii care au o problema cu alcoolul nu sunt in acel stadiu tipic al alcoolicului cronic, ci sunt la limita acestui nivel. Pentru acestia este creat, in special, acest program”, a declarat managerul de proiect, psihologul Eugen Hriscu.
El a prezentat platforma on-line pentru prevenirea si tratamentul abuzului si dependentei de alcool, ce poate fi accesata la adresa www.alcohelp.ro. „Internetul ofera acea protectie a anonimatului care face persoana cu probleme sa apeleze la consiliere. Prin acest program dorim sa prevenim, sa tratam si sa consiliem un sprijin activ prin abordarea unui specialist prin intermediul e-mail-ului”, a spus Eugen Hriscu. El a sustinut ca, intr-un an, Alcohelp a devenit principala sursa on-line de informatii privind abuzul de alcool, cu 18.000 de accesari si 940 de chestionare completate de cei care si-au facut cont. „Obiectivul nostru nu este sa promovam abstinenta totala, pentru ca este imposibil la nivelul societatii. Trebui stabilit nivelul consumului integrat, este foarte important sa mentinem consumul de alcool sub nivelul in care el devine o problema”, a explicat directorul medical al Spitalului „Alexandru Obregia”, Dan Prelipceanu, membru fondator si presedinte de onoare al ALIAT. El a mentionat ca, din punct de vedere al sanatatii publice, sunt mai importante, decat cazurile grave, care ajung la spital, acele 90% dintre persoanele care consuma alcool ca aliment, ca element relaxant sau de socializare.