Remedii care scurteaza raceala şi gripa

Baile calduţe, supa de pui, ceaiul indulcit cu miere, suplimentele alimentare, ibuprofenul şi paracetamolul pot fi aliaţi de nadejde in lupta cu gripa sau raceala in stadii uşoare. Mai multe vizite la camerele de garda şi la cabinetele medicilor, mai multe solicitari la Salvare, dar şi o cerere de medicamente ridicata sunt semnele care anunţa sezonul racelilor şi gripelor. In Europa de Vest, gripa a debutat in forţa şi a facut deja primele victime in Marea Britanie.

Numarul cazurilor de gripa cu virusul pandemic A/H1N1 s-a dublat in ultima saptamana. In plus, numarul internarilor a crescut cu 250% intr-o saptamana, medicii fiind nevoiţi sa anuleze mai multe operaţii programate. 18 adulţi şi noua copii au murit din cauza gripei A/ H1N1 in aceasta iarna in Marea Britanie, arata statisticile. In Romania, s-a depistat un singur caz de gripa, insa de la o saptamana la alta creşte numarul infecţiilor respiratorii şi al pneumoniilor. In cele mai multe cazuri, gripele şi racelile nu sunt insoţite de complicaţii şi pot fi tratate acasa. Specialiştii va ajuta sa faceţi diferenţa intre raceala şi gripa.

Cum distingi raceala de gripa

Formele uşoare de gripa sau raceala nu sunt un motiv de vizitat medicul, daca apelaţi la remediile potrivite in funcţie de simptomele care apar. „In spital nu ajung decat cazurile grave, adica pacienţii care prezinta febra foarte mare care nu scade la antitermice şi cei care se afla intr- o stare generala alterata”, detaliaza medicul de familie Remus Lupu. Pentru a putea distinge intre o viroza şi o gripa trebuie sa ştiţi ca prima debuteaza gradual, febra nu depaşeşte 39 de grade C, iar tusea persista doar cateva zile, cel mult o saptamana. Copiii stranuta şi fac roşu in gat. Spre deosebire de raceala, gripa debuteata brusc, cu febra mare, dureri de cap şi frisoane, truse seaca şi nas care curge. Gripa netratata corespunzator poate duce la complicaţii mai severe decat raceala.

Ibuprofen sau bai calde pentru febra

De cele mai multe ori, febra, unul dintre cele mai frecvente simptome de boala, nu trebuie sa va dea batai de cap, insa in anumite situaţii este nevoie de ajutorul medicului. Nu ezitaţi sa-i faceţi o vizita daca aveţi un copil mai mic de 4 luni care a facut febra. Pentru cei mai maricei, este necesar ajutor medical daca febra dureaza mai mult de trei zile, iar la un copil mai mare, şase zile. In celelalte cazuri nu este periculos sa trataţi febra cu medicamente uşoare.”Ibuprofenul este antitermic şi antiinflamator, insa cei cu probleme gastrice nu pot apela la el deoarece exista risc de gastrita sau ulcer. O alternativa pentru ei este paracetamolul (care scade febra, durerea musculara, de cap, osteoarticulara), acompaniat de un ceai fierbinte şi vitamina C”, recomanda medicul Remus Lupu. Un tratament neconvenţional pentru febra este şi o baie cu apa calduţa, iar inhalaţiile cu aburi de la duş au efect de decongestie nazala. Baile reci sau frecţiile cu alcool sunt mituri.

Adauga un comentariu

*