Înainte de căderea comunismului, ziua de azi ar fi fost una de sărbătoare. Era ziua în care tovarăşul Ceauşescu îşi serba naşterea. Astăzi, la casa lui Ceauşescu din Scorniceşti dar şi la mormântul fostului dictator sunt aşteptaţi nostalgici care vor depune coroane de flori, la fel ca în fiecare an.
Zeci de oameni s-au strâns încă de dimineaţă la mormântul soţilor Ceauşescu din cimitirul Ghencea. Conform unui studiu realizat anul trecut, mulţi români încă mai regretă perioada comunismului, 41% susţinând că îl preferă pe Ceauşescu actualilor prezidenţiabili.Dupa venirea la putere a comuniştilor, Nicolae Ceauşescu a urcat repede treptele măririi: a fost secretar al UTC, ministru al agriculturii şi apoi ministru adjunct al forţelor armate. În 1965, la trei zile după moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, Ceauşescu a devenit secretar general al PCR, poziţie pe care şi-a consolidat-o în anii următori, iar în 1974 a devenit preşedintele ţării.
Pe 25 decembrie 1989, la câteva zile de la izbucnirea Revoluţiei, soţii Ceauşescu au fost condamnaţi la moarte la Târgovişte, pentru genocid, subminarea puterii de stat şi subminarea economiei naţionale. Execuţia a avut loc în aceeaşi zi.
Trupurile soţilor Ceauşescu au fost îngropate, la câteva zile de la execuţie, în cimitirul Ghencea Militar. Înhumarea fostului cuplu prezidenţial a dat naştere la controverse privind identitatea cadavrelor. Urmaşii familiei Ceauşescu au cerut o investigaţie care să stabilească clar dacă în mormintele de la cimitirul Ghencea se afla Nicolae şi Elena Ceauşescu. Abia anul trecut au reuşit să afle cu certitudine, pe baza analizelor ADN, că în cimitirul Ghencea sunt îngropaţi cei doi.
În fiecare an, de ziua fostului dictator, mormântul lui Nicolae Ceauşescu s-a transformat în loc de pelerinaj pentru nostalgicii epocii de aur.
Şase din zece români consideră comunismul o idee bună
Jumătate dintre români cred că era mai bine pe vremea comunismului. Un studiu realizat în toamna anului trecut de cei de la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului arăta că şase din zece români consideră comunismul o idee bună. Mai mult, un sfert dintre ei spun că Nicolae Ceauşescu a făcut mai mult bine decât rău.
Lipsa locurilor de muncă, salariile tot mai mici şi ameninţarea diminuării pensiilor îi determină pe români să regrete regimul comunist. Românii spun că înainte job-urile erau sigure, munca era obligatorie şi toţi tinerii primeau o casă.
62% dintre cei intervievaţi în sondajul comandat anul trecut de IICC deplângeau situaţia actuală de pe piaţa muncii, iar 3 din 10 spuneau că trăiau mai bine pe vremea lui Ceauşescu.
La două decenii de ani de la Revoluţie, 44% dintre români consideră comunismul o idee bună, însă prost aplicată. Indiferent că sunt tineri sau bătrâni, jumătate dintre cei chestionaţi gândesc pozitiv în legătură cu regimul comunist.
Conform unui alt studiu, 41% dintre români l-ar prefera pe Nicolae Ceauşescu actualilor prezidenţiabili şi şefi de partide.
În ultimii doi ani, percepţia românilor despre comunism se schimbă. Faţă de acum patru ani, numărul celor care regretă comunismul a crescut cu opt procente.
Ca sa fiu sincer… era (mult) mai bine pe vremea tov. Ceausescu!