Activitatea desfasurata in 2010 a vizat modernizarea si eficientizarea managementului organizatoric si operational, in raport cu strategia de reforma a Jandarmeriei Romane, prin intrebuintarea eficienta a resurselor umane si materiale avute la dispozitie; executarea misiunilor de asigurare si restabilire a ordinii publice, de prevenire si combatere a fenomenului infractional, precum si de participare la misiunile de mentinere a ordinii si sigurantei publice, in cooperare cu structurile teritoriale de politie, in baza cadrului dispozitional in vigoare; intensificarea cooperarii cu toate structurile teritoriale ale Ministerului Administratiei si Internelor, cu organele administratiei publice locale si cu celelalte institutii cu atributii pe linia respectarii legalitatii; prezentarea prin mijloacele mas-media in mod transparent a activitatilor desfasurate de personalul unitatii, pe linia sigurantei cetateanului; imbunatatirea actului managerial si omogenizarea structurii organizatorice.
Contributia GMJ la asigurarea climatului de ordine si siguranta publica
Activitatea pe aceasta linie, a vizat in special directii de actiune care sa contribuie in mod nemijlocit la apararea drepturilor si libertatilor fundamentele ale cetatenilor, a bunurilor apartinand proprietatii publice si private, a respectarii ordinii si legalitatii in general, prin participarea nemijlocita a personalului unitatii, la solicitarea autoritatilor publice locale, pentru inlaturarea efectelor inundatiilor din 2010, asigurarea masurilor de ordine publica sau de restabilire a acesteia, pe timpul desfasurarii unor evenimente publice, participarea la prevenirea si combaterea fenomenului infractional si contraventional in zona de responsabilitate, desfasurarea in comun cu structurile teritoriale de politie, a misiunilor de mentinere a ordinii si sigurantei publice, participarea cu efective la solicitarea structurilor specializate la prevenirea si combaterea criminalitatii organizate si infractionalitatii transfrontaliere, dezvoltarea cooperarii cu celelalte structuri specializate ale statului. In 2010 au fost executate 5.433 misiuni specifice, mai multe cu peste o mie fata de 2009. Pe categorii de misiuni,
asigurarea ordinii publice 127, interventia la evenimente – 237, mentinerea ordinii publice 3.119. Dintre misiunile cu grad de complexitate si risc executate de Gruparea de Jandarmi Mobila Bacau, in 2010, pot fi amintite manifestarile traditionale de datinisi obiceiuri de Anul Nou din localitatea Ruginoasa, judetil Iasi si Oituz, judetul Bacau, caracterizate prin comportamente deosebit de violente ale participantilor; manifestarile din municipiile Iasi şi Focsani prilejuite de sarbatorirea a 151 ani de la Unirea Principatelor Romane. Totodata, efectivele unitatii au intervenit operativ, atat pentru aplanarea unor conflicte cat si in cazul evenimentelor semnalate prin apelul de urgenta 112.
Combaterea fenomenului infractional
Din numarul misiunilor specifice executate in 2010, misiunile de mentinere a ordinii publice au reprezentat o pondere de aproximativ de 39 la suta care au vizat cresterea autoritatii institutiilor statului din sistemul de Ordine si Siguranta Publica, imbunatatirea vizibilitatii elementului politienesc in mediile si zonele de interes operativ; prevenirea si combaterea faptelor cu violenta in mediul stradal, a furturilor din patrimoniul public si privat; asigurarea interoperabilitatii structurilor de ordine publica prin executarea concomitenta a doua sau mai multe actiuni in sistem integrat cu efective marite din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobila Bacau, in special pe raza de competenta a Inspectoratelor de Politie Judetene Bacau, Neamt, Iasi etc. Media zilnica a efectivelor de jandarmi care au participat la suplimentarea dispozitivului de mentinere a ordinii publice, de prevenire si combatere a fenomenului infractional, a fost de aproximativ 120 de jandarmi.
Colaborarea cu celelalte institutii
In vederea realizarii obiectivelor cuprinse in planurile de cooperare sau colaborare incheiate, Gruparea de Jandarmi Mobila Bacau a executat, in cooperare cu alte institutii, 1.897 misiuni, cu un efectiv de 14.243 jandarmi.
In perioada iunie – iulie 2010, la solicitarea institutiei Prefectului judetului Bacau, peste 800 de jandarmi din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobila Bacau, au participat la limitarea si inlaturarea efectelor produse de inundatii in 9 localitati din judet, pentru evacuarea unor persoane, bunuri, animale precum si decolmatarea locuintelor, consolidarea digurilor de protectie, incarcatul si distribuirea ajutoarelor, precum si pentru prevenirea faptelor antisociale in raioanele evacuate. Cooperarea cu Inspectoratele de Politie Judetene din zona de responsabilitate s-a concretizat prin realizarea permanenta a schimbului de date si informatii de interes operativ, participarea in comun la misiuni de asigurare a ordinii si linistei publice, de prevenire si combatere a fenomenului infractional si contraventional. Efectivele unitatii au actionat in cooperarare cu efective ale Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Bacau, pentru limitarea si inlaturarea efectelor inundatiilor care s-au produs in judeţul Bacau, in iunie si iulie ale anului trecut. Actiunile executate de catre aproximativ 800 de jandarmi din cadrul unitatii s-au concretizat prin evacuarea a peste 620 de persoane si peste 100 de animale din gospodariile acestora, 4 persoane salvate de la inec, peste 50 locuinţe decolmatate, realizarea a peste 6.000 metri de indiguire.
Constatarea si sanctionarea faptelor anisociale
Constatarea şi sancţionarea faptelor antisociale reprezinta, feed-back-ul activitatii desfasurate fiind materializat prin 373 infractiuni constatate, 424 persoane susceptibile de comiterea de infractiuni, 643 persoane conduse la politie, 170 persoane conduse in faţa instantelor de judecata, 5.288 sanctiuni contraventionale aplicate. Valoarea bunurilor confiscate independent, in cooperare cu politia si lucratorii vamali s-a ridicat la 2.583.780 lei, reprezentand produse accizabile (120.562 pachete de tigari cu valoare fiscala de 500.000 lei si o valoare de piata de peste 1.250.000 lei, 3000 litri alcool, 5.000 recipiente cu parfumuri in valoare de peste 1.600.000 lei si peste 70.000 Euro).
Pregatirea continua a personalului
In 2010, avand la baza un nivel foarte bun de pregatire, 2 ofiteri si 4 subofiteri au participat la misiuni de metinere a pacii sub egida U.E., in Kosovo.In ceea ce priveşte pregatirea personalului in institutiile de invatamant superior, din cele 383 de cadre militare, 186 au absolvit sau sunt in curs de absolvire a unor institutii de invatamant superior, astfel: 41 ofiteri si 61 subofiteri au studii superioare cu diploma de licenta, 29 ofiteri si 7 subofiteri au cursuri postuniversitare sau masterat. 22 subofiteri au absolvit cursurile unor institutii de invatamant superior cu diploma de licenta, iar 4 ofiteri si 3 subofiteri au absolvit cursuri de masterat. 19 subofiteri urmeaza in prezent cursurile unor institutii de invatamant superior. In prezent, peste 40 la suta din efectivul unitatii au absolvit sau urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior. Au fost acordate recompense pentru rezultate bune si foarte bune in activitate pentru 2 ofiteri si 6 subofiteri. A scazut numarul de abateri disciplinare, 6 in 2010, fata de 7 in 2009. „Prin activitatea desfasurata in 2010, Gruparea de Jandarmi Mobila Bacau a inregistrat o evolutie semnificativa, in plan operational, atingand un nou nivel de eficienta si performanta, continuand procesul de modernizare si consolidare a structurilor, dezvoltandu-si capacitatile operative, contribuind in acest mod la prezentarea Jandarmeriei Romane ca institutie, puternica si credibila, pusa exclusiv in slujba cetateanului”, spune col. Ghi orghe Stan, comandantul Gruparii de Jandarmi Mobila Bacau..