Trecerea brusca de la zile calduroase la altele extrem de friguroase şi invers scade imunitatea şi aduce raceli, gripe, dureri de cap şi de articulaţii, dar creşte şi numarul de pneumonii şi infarcte.Azi, 12 grade Celsius, soare cat cuprinde, maine, 0 grade C, frig şi ceaţa. Toate aceste schimbari bruşte de temperatura sunt adevarate şocuri pentru organism. Sistemul imunitar se prabuşeşte, apar racelile şi virozele, creşte tensiunea arteriala şi se modifica ritmul inimii, apar durerile de articulaţii, se inrautaţesc migrenele şi astmul bronşic. Uneori, organsimul are nevoie de mai mult de doua saptamani pentru a se adapta.
Racelile prost tratate se pot transforma in pneumonii
Trecerea de la cald la frig şi invers aduce probleme respiratorii, viroze, gripe, chiar pneumonii sau agraveaza astmul ori alte afecţiuni pulmonare. „Odata cu scaderea temperaturii, microorgansimele şi bacteriile care in mod natural traiesc in gat, in aparatul respirator, devin mai agresive şi inflameaza mucoasa. Daca simptomele persista, poate aparea o suprainfecţie: tusea uscata devine purulenta, secreţiile la fel”, explica Mag dalena Ciobanu, pneumolog la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, din Bucureşti. In termeni medicali, pneumonia inseamna mai mult decat o simpla tuse. „Pneumonia inseamna, de fapt, o raceala mai complicata, insoţita de junghi toracic şi temperatura mare. Doar frigul nu poate sa provoace din prima pneumonie, cu excepţia persoanelor cu o imunitate extrem de scazuta: persoanele cu boli cronice, fumatorii etc.”, adauga pneumologul Ciobanu. Insa o raceala netratata sau tratata prost se poate transforma in pneumonie. Sfatul medicilor este sa renunţaţi la impulsul de a lua antibiotice inca de la declanşarea bolii şi sa mergeţi la medic daca simptomele se accentueaza.
Migrene şi oboseala excesiva
Trecerea de la cald la frig se traduce prin dilatarea şi comprimarea vaselor de sange de la nivelul creierului, factori declanşatori ai migrenelor. „Jumatate dintre cazurile de migrena sunt determinate de vremea rece şi umeda sau de schimbarile de temperatura. Presiunea scazuta apasa pe sinusuri. Durerile de cap pot fi, de asemenea, simptome ale virozelor”, precizeaza medicul Remus Lupu. In plus, vremea inchisa, rece, care ii obliga pe cei mai mulţi sa ramana in case, predispune la depresii şi dereglari mentale, ameţeala, oboseala excesiva, apatie.