Romanii din strainatate si-ar putea exprima votul la viitoarele alegeri pe baza unor cartele electronice, in orice colt de lume s-ar afla, daca parlamentarii vor adopta un proiect legislativ initiat de deputatii PD Ioan Oltean, Augustin Zegrean si Daniel Buda. Proiectul a fost inregistrat zilele trecute la Camera Deputatilor, anunta Rompres. “Este o lege importanta. Daca ea se va adopta, si nu cred ca sunt motive ca ea sa nu se adopte, nu vom mai avea situatii in care cetateni romani sa fie batuti de politie la Madrid sau prin alte parti ale lumii pentru ca vor sa-si exercite dreptul de votâ€, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, deputatul PD Augustin Zegrean.
Sistemul se bazeaza pe un program informatic creat de un profesor roman, care este utilizat, la ora actuala, in alte doua tari. Partea logistica ar reveni Ministerului Internelor si Reformei Administrative, iar romanii din strainatate pot cere aceste cartele electronice de la Autoritatea electorala.
“Am vazut cum functioneaza programul, este sigur, este simplu si ii da posibilitatea oricarui roman oriunde s-ar afla sa-si exercite dreptul de vot. Singura conditie este sa aiba la dispozitie un calculator conectat la internetâ€, a mentionat Zegrean.
Proiectul deputatilor PD, facut fara a se consulta cu cei care cunosc bine realitatile “romanilor de pretutindeni†este la o prima vedere inaplicabila pentru marea majoritate a cetatenilor romani din afara frontierelor. In primul rand, acesta presupune ridicarea cartelei electronice de la Autoritatea electorala (probabil ambasade si consulate) ceea ce inseamna un drum pana acolo, asteptat la coada, suspiciunea legata de faptul ca trebuie date datele personale functionarilor Ambasadei si Consulatului (de multe ori perceputi ca “acoperiti†a serviciilor secrete). In al doilea rand, presupune accesarea unui calculator conectat la Internet, chestiune iarasi dificila pentru marea majoritate a celor plecati la munca in Italia si Spania, dar si pentru mii de cetateni romani din Basarabia.
Votul prin corespondenta adoptat si de Italia este se pare solutia ideala si pentru ca numerosii cetateni romani aflati in afara frontierelor Romaniei sa-si poata exercita un drept constitutional.
Si mai este ceva. Cei care au astfel de initiative legislative legate de romanii din afara frontierelor, chiar daca sunt deputati si senatori super destepti, ar trebui totusi sa stea de vorba cu beneficiarii acelor initiative ca si cu cei care au oarecare legatura cu subiectul, inainte de a lansa proiectele lor in Parlament. Chestiunea in sine se numeste dezbatere publica si face parte din instrumentele elementare ale unui stat democratic.
Bucuresti, Romania/Romanain Global News