Valul de căldură din ultimele 24 de ore în România se menÅ£ine pe parcursul întregii săptămâni, marÅ£i temperatura urmând să depăşească 35 de grade Celsius, iar joi ÅŸi vineri – peste 36-37 de grade în sudul ţării, anunţă INMH.
ÃŽn BucureÅŸti, unde temperaturile tind să atingă recordul de căldură pentru luna iulie (40,3 grade, în 1918), Serviciul de Ambulanţă al Capitalei a primit în ultimele 24 de ore nu mai puÅ£in de 900 de apeluri de urgenţă. Potrivit doctorului George Niculescu, medic coordonator la Ambulanţă, cele mai multe intervenÅ£ii au vizat: afecÅ£iuni precum febră – peste 100, persoane căzute în stradă – peste 73, accidente rutiere – 14, probleme digestive uÅŸoare ÅŸi hipertensiune, dar ÅŸi cardiace – 75. Cei mai afectaÅ£i de valul de căldură din ultimele zile sunt copii ÅŸi bătrânii, mai ales cei care nu-ÅŸi iau tratamentele, nu consumă suficiente lichide ÅŸi ies din casă în toiul zilei.
Potrivit INMH, valorile înregistrate în aceste zile în România sunt 8-10 grade mai mari faţă de temperaturile normale pentru această perioadă, iar presiunea atmosferică se menţine pentru următoarele ore tot la 750 de mm/Hg/.
Pentru a evita efectele nefavorabile ce pot apărea în rândul populaÅ£iei din cauza temperaturilor ridicate, primăria Sectorului 3 a anunÅ£at că va distribui, gratuit, între orele 10.00-18.00, în zilele caniculare, apă plată rece la cele patru centre de informare ale primăriei situate în zonele bd. Nicolae Grigorescu – str. Liviu Rebreanu (staÅ£ia de metrou Titan); Baba Novac- Rucăr – I. Å¢uculescu; intersecÅ£ia Theodor Pallady cu bd. 1 Decembrie 1918 (Trapezului); intersecÅ£ia Râmnicu Vâlcea cu str. Istriei, care vor primi fiecare câte 500 de sticle de 0,5 l.
Pe de altă parte, Inspecţia Muncii a anunţat că va intensifica controalele efectuate asupra angajatorilor, care trebuie să asigure angajaţilor între doi şi patru litri de apă minerală, echipament individual de protecţie şi duşuri, pentru menţinerea stării de sănătate a acestora, în condiţiile în care temperaturile depăşesc +37 de grade Celsius. Potrivit legii, angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii trebuie să hotărască de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu cei aleşi de salariaţi, reducerea programului sau eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru. Normele în vigoare pentru angajaţii care lucrează în aer liber prevăd reducerea intensităţii şi a ritmului activităţilor fizice, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus, în locuri umbrite. Celor care lucrează în spaţii închise trebuie să li se asigure ventilaţia la locurile de muncă.