Anumite alimente, precum preparatele bogate in Omega 3 sau cele bogate in vitamina C, reduc riscul bolilor de inima, potrivit specialistului britanic Nell Nelson. Expertii sustin ca, pentru a preveni aparitia bolilor de inima, organismul are nevoie de grasimi „bune”. Astfel, nucile, semintele, alune, dar nu cele prajite, uleiul de masline, avocado, somonul, macroul si heringul sunt alimentele care contin grasimi „bune”. Mai mult, acest tip de grasimi nu distrug terminatiilor nervoase si scad tensiunea arteriala.
Fructele si legumele bogate nu numai in vitamina C ajuta la o mai buna circulatie a sangelui. In acelasi timp, vitamina E are si ea un rol benefic pentru a diminua riscul bolilor de inima, pentru ca limiteaza producerea de colesterol, controleaza eliminarea apei din organism, intareste si protejeaza inima si arterele impotriva instalarii aterosclerozei. De asemenea, vitamina imbunatateste circulatia sanguina si scade riscul instalarii ischemiilor cardiace. Din pacate, aceasta vitamina nu poate fi produsa de organism, iar specialistii in nutritie recomanda consumul zilnic de alune, sau de nuci. In Romania doza recomandata este de 20-30 mg. Medicii spun ca persoanele care au o dieta hipocalorica, care consuma alcool, fumeaza, femeile insarcinate sau cele care alapteaza trebuie sa apeleze la un supliment nutritiv de vitamina E.