Dupa Vama Siret – Suceava, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) informeaza ca a retinut 30 de politisti si vamesi de la punctele de granita din vestul tarii, alte cinci persoane fiind cercetate in stare de libertate. Potrivit DNA, in perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, la nivelul P.T.F. Moravita si P.T.F Foeni din cadrul I.J.P.F. Timis, in contextul existentei unui grup infractional organizat, ofiteri si agenti de politie de frontiera impreuna cu lucratori vamali au actionat in vederea strangerii de sume de bani sub forma de mita, in schimbul nedenuntarii si neconstatarii unor infractiuni sau contraventii comise de persoane care traficau tigari sau alcool provenite din Serbia, la trecerea frontierei de stat a Romaniei.
Alegerea momentului favorabil pentru declansarea activitatilor infractionale si stabilirea duratei de derulare a acestora se facea numai dupa ce seful de tura al lucratorilor vamali si seful de tura al politistilor de frontiera luau legatura cu ceilalti membri ai grupului infractional si primeau confirmarea ca intreaga zona este supravegheata, astfel incat orice fel de controale facute de institutiile statului ar fi fost semnalate.
Sub coordonarea superiorilor, dupa introducerea ilegala a marfii, unii dintre politistii de frontiera au inlesnit introducerea tigarilor in tara si au intreprins actiuni de protejare a transporturilor de marfa ale traficantilor pe traseul de deplasare pana la locurile de depozitare a marfii. Prin modul de operare utilizat de membrii gruparii criminale era stabilit ca, intr-o prima etapa, banii si foloasele remise de traficanti sub forma de mita sa fie colectate de catre lucratorii vamali, de cele mai multe ori, in tonetele acestora amplasate pe sensul de intrare in tara. Acestea erau impartite, in mod egal, de regula, la sfarsitul programului de lucru, intre seful de tura al vamesilor si seful de tura al politistilor. Ulterior, acestia din urma imparteau banii lucratorilor vamali si politistilor de frontiera.
Basescu : “Vreau nume si prenume”
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la RRA, ca persoanele cercetate in cazul mitei din vami au sansa sa faca mai putina puscarie sau chiar deloc daca vor spune cui au dat bani, „cu nume si prenume”.Este o incercare de intoxicare uriasa. Sunt niste minciuni fara limite. Este evident ca si incercarea asta de a o lasa la 2009-2010 e o mare minciuna. Cangrena e veche si tolerata de toate partidele care au fost la guvernare. Va aduceti aminte de acuzatiile de trafic de combustibil din timpul razboiului din Iugoslavia. Nume precum cele ale lui Rusanu, Nini Sapunaru, Dinu Vama, va mai spun ceva legat de vami.
Viorel Hrenenciuc, deputat: “ Niciodata coruptia din Romania nu a fost atat de mare cum este acum , lucru dovedit de toate sondajele privind perceptia coruptiei de catre cetateni. Niciodata statul roman nu s-a aflat sub controlul unor mafii private, asa cum se afla acum.Este simplu de ce a inceput aceasta operatiune acum: pentru ca in PDL este razboi. Se distrug unii pe altii. „
Gabriel Vlase, deputat: “ Ce se intampla astazi in scandalul vamilor ar trebui sa aiba si o finalitate. Altfel se va dovedi ca a fost doar un circ mediatic orchestrat abil de “regizori” care stiu cum se face asta. Singurul mod prin care se poate proba ca aceasta actiune este una de buna-credinta este finalizarea ei – adica, ajungerea la cei care au patronat in aceasta perioada ceea ce se intampla in vami. In 2004, aveam asistenta din Marea Britanie, pe zona vamilor. Nu stim ce a facut Puterea pusa de Basescu dupa 2005 cu aceasta asistenta. In 2004, vama aducea o treime din PIB, pentru ca se incerca controlarea fenomenului traficului ilegal din vami. Cert este ca institutiile statului trebuie lasate sa-si faca treaba conform legii in toate domeniile de activitate.”
Catalin Mardare, senator: „Basescu da din nou vina pe guvernarile trecute. Problemele care au existat in trecut erau gestionate corespunzator. Cum poate sa spuna Basescu ca acum se lupta cu coruptia din vami, cand au fost anulate ordinele care cereau controlarea tirurilor, urmand ca acestea sa fie scanate prin sondaj?„
Crin Antonescu, presedinte PNL – a declarat, in cadrul unei conferinte de presa de la sediul PNL, ca partidul din care face parte nu se va opune nici unei investigatii cu privire la vamesii arestati in ultimele zile, dar ca, aceste verificari ar trebui extinse si la seful ANAF, Sorin Blejnar. „Ca presedinte PNL, nu am nici cea mai mica intentie de a bloca extinderea unr cercetari amanuntite, legate de orice perioada. (…) Verificarile trebuie extinse si la seful ANAF, Sorin Blejnar„
Saracii vamesi bogati
Cele 50.000 de lei pe care fabrica de bani din vamile din vestul tarii ii producea in fiecare zi, intrau in buzunarele vamesilor si politistilor de frontiera. Iar oamenii ii investeau in bijuterii, ii schimbau in euro sau isi transformau casele modeste in vile.
De departe, unul dintre cei mai avuti vamesi este Stefan Milan Gubic, de la biroul vamal Stamora Moravita. Potrivit declaratiei sale de avere, detine, trei case si un apartament in Nadlac, un apartament in Timisoara, dar si terenuri in Nadlac si Giroc. Printre afacerile lui se numara un restaurant in Nadlac, un lant de case de schimb valutar, dar si o companie de transport cu o flota de peste doua sute de masini.
Vamesii de la Moravita, surprinsi de camerele video facand sex
Vamesii de la Moravita ar fi fost surprinsi de camerele de luat vederi instalate de anchetatori in timpul unor partide de sex, potrivit unor surse judiciare. Informatia a fost confirmata de avocati ai unora dintre politistii si vamesii din Timis si Caras-Severin audiati la DNA.