Deputaţii democrat-liberali vor să modifice Legea audiovizualului. Vicepreşedinţii PD-L, Raluca Turcan şi Cezar Preda, dar şi deputaţii Doiniţa Chircu şi Brînduşa Novac au depus la Parlament o iniţiativă legislativă în acest sens.
Una dintre cele mai importante modificări aduse de proiectul legislativ actualei Legi a audiovizualului este cea de la articolul 82, care reglementează principiul „must carry”, ce le impune în prezent operatorilor de cablu obligativitatea de a retransmite toate televiziunile operate de Societatea Română de Televiziune (SRTv), televiziunile stabilite prin acorduri internaţionale (TV5) şi celelalte servicii de programe libere la retransmisie în ordinea indicelui anual de audienţă. În proiectul de lege depus de deputaţii PD-L regula „must carry” este modificată, operatorii de cablu nemaifiind obligaţi să retransmită televiziunile comerciale. „Nu ne propunem să dăm o lovitură economică televiziunilor private, ele trebuie încurajate, trebuie definit mai bine rolul televiziunii publice şi al radioului public, dar, dacă ar fi să renunţăm la acest principiu, e posibil să se ajungă la situaţii în care anumiţi cablişti să preia televiziuni contra cost, ceea ce ar duce la distorsionare a liberei concurenţe”, a spus Turcan.
Efecte nocive pentru libertatea presei
Eliminarea obligativităţii retransmisiei televiziunilor comerciale ar putea avea efecte nocive asupra libertăţii presei. Astfel, partidele aflate la putere ar putea forţa cabliştii să nu retransmită televiziunile al căror conţinut editorial le afectează interesele. Pe de altă parte, eliminarea principiului „must carry” ar putea perturba grav piaţa din punct de vedere concurenţial, creându-se un monopol al canalelor publice. „«Must carry» s-a impus pe plan european tocmai având în vedere obligaţia statului de a asigura cetăţenilor acces real la informaţie. În măsura în care o piaţă se poate reglementa şi îndeplineşte cerinţele unei pieţe libere, acest principiu nu se aplică. Însă, în România, în condiţiile actuale, acest principiu este absolut necesar în ceea ce priveşte televiziunile private (…) Limitarea acestui principiu sau restrângerea lui numai la televiziunile publice va avea cu siguranţă efecte extrem de dăunătoare şi va răsturna o întreagă piaţă concurenţială, va deschide calea unor practici anticoncurenţiale şi a unor poziţii de monopol”, a declarat Gil Vasile, reprezentantul Pro TV. Şi Albert Pânzaru, reprezentantul trustului Intact, a susţinut necesitatea menţinerii neschimbate a principiului „must carry”. El a mai spus că, în urmă cu câţiva ani, postul Antena 1 a fost scos din grila unui operator mare de cablu, fiind introdus ulterior la presiunile telespectatorilor.