Potrivit unui comunicat de presa semnat de directorul executiv al DSVSA Bacau, dr. Vasile Zaharia, si dr,. Gheorghita Vlad, din cadrul Compartimentului comunicare, micii producători care desfăşoară activităţi de vânzare directă a produselor primare in pietele agroalimentare trebuie să fie înregistraţi de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţeană.In acest sens, la nivelul DSVSA, prin circumscriptiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si la circumscriptiile sanitare veterinare zonale, in perioada imediat urmatoare s-a dispus intensificarea controalelor in pietele agroalimentare. Scopul verificarilor il reprezinta prevenirea toxiinfectiilor alimentare. In acest sens precizam: ca accesul micilor producatori in spatiile special amenajate din piete, se poate face numai pe baza certificatului de producator si a documentului de inregistrare eliberat de DSVSA . Deţinătorii de animale din sectorul gospodăriilor populaţiei, care valorifică pentru consum public lapte sau produse lactate, vor avea în mod obligatoriu asupra lor: documentul de înregistrare sanitară veterinară eliberat de Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană Bacau; actul de identitate al producatorului sau actele de identitate ale membrilor familiei acestuia; carnetul de sănatate sau fişa de aptitudini a producatorului sau a membrilor familiei acestuia; carnetul de sănatate al animalelor de la care au fost obţinute produsele primare care sa ateste starea de sanatate a animalelor; carnetul de producator. In scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare medicii veterinari oficiali care asigura supravegherea sanitara veterinara a pietelor agroalimentare in care producatorii particulari expun spre vanzare produse sau alimente de origine animala, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt insotite de documente care sa ateste provenienta acestora si a alimentelor care in urma controlului sanitar veterinar au fost declarate necorespunzatoare. Se va interzice comercializarea produselor si a alimentelor de origine animala in spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau in sistem de vanzare stradal, in care nu este asigurata o temperatura si o stare de igiena corespunzatoare.In vederea desfasurarii corespunzatoare a acestor actiuni, apelam la reprezentatii autoritatilor locale pentru a ne sprijini in aplicarea acestor masuri in sopul prevenirii aparitiei unor toxiinfectii alimentare si a incercarilor de frauda sanitara. DSVSA Bacau recomandă consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare numai din unităţi autorizate sanitar veterinar.În cazul în care cetăţenii vor cumpăra produse din spaţii improvizate sau din „sistemul stradal”, se expun riscului îmbolnăvirii.
Este interzisă comercializarea produselor de origine animală în alte locuri sau spaţii decât cele autorizate sanitar veterinar sau care nu sunt supravegheate de către autoritatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor teritorială.Este interzisa organizarea de mese festive de catre unitatile de alimentatie publica, cu produse de origine animala ( carne de vita si porc ) provenite din sacrificarile in gospodaria proprie.
Hartii, hartii, hartii! Credeti ca certificatul de producator dat de DSV scade probabilitatea aparitiilor toxinfectiilor alimentare? Este doar un mod de a mai scoate niste bani la buget.
Mergeti in Piata Mare si vedeti cine are acolo certificat de producator … veti fi surprinsi ca majoritatea „producatorilor” sunt de origine rroma!