BÄ‚SESCU ÅžI TÄ‚RICEANU LA CONSILIUL UE

La Bruxelles, se anunţă joi discuÅ£ii dificile pe tema ConstituÅ£iei Europene. Polonia ameninţă cu un veto. Iar Marea Britanie avertizează că nu renunţă uÅŸor la punctul său de vedere. Impulsul revigorării Tratatului European a venit din partea FranÅ£ei, aceeaÅŸi Å£ară care s-a pronunÅ£at împotriva constituÅ£iei la referendumul din 2005. „Un tratat simplificat este singura soluÅ£ie posibilă. Este clar că acest tratat simplificat nu poate fi o constituÅ£ie, din moment de francezii ÅŸi alÅ£i europeni au spus nu constituÅ£iei”, a declarat preÅŸedintele FranÅ£ei.

Vom propune o soluţie de compromis
Traian Băsescu a declarat că tema principală la Consiliul European este Tratatul Constituţional. În acest moment nu mai putem vorbi de un Tratat Constituţional. Solicitarea noastră de compromis este realizarea unui tratat de amendare a trei tratate UE. Preşedintele a propus ca în loc de un nou Tratat Constituţional să aibă loc amendarea Tratatului Comunităţii Europene, cel de la Maastrich şi cel Euroatom, pentru ca UE să continue reformele. Băsescu a apreciat eforturile preşedinţiei germane care a consultat toate statele membre. Traian Băsescu a precizat că delegaţia României pleacă cu un mandat de negociere şi că va susţine printre altele o politică externă unică pentru Uniune.

România merge la Bruxelles cu o poziţie despre Constituţia Europeană
Premierul Tăriceanu a declarat miercuri că susţine necesitatea păstrării elementelor esenţiale din proiectul Tratatului Constituţional al Uniunii Europene.

Noul preşedinte francez Nicolas Sarkozy şi-a stabilit mai multe întâlniri cu liderii europeni în încercarea de a scoate comunitatea europeană din paralizia instituţională. Polonia şi Marea Britanie au blocat însă negocierile. Varşovia a ameninţat de altfel că îşi va folosi dreptul de veto pentru a bloca adoptarea noului proiect la summitului european.

Polonezii cer ca votul cu majoritate calificată să fie înlocuit cu un sistem de distribuire a voturilor extras din rădăcina pătrată a populaţiei fiecărei ţări. Acest sistem ar reduce diferenţa de voturi între statele mari şi cele mici din cadrul UE, acordând Poloniei mai multe voturi decât propunea Constituţia respinsă de francezi şi olandezi în urmă cu doi ani. Deşi au respins constituţia, olandezii sunt mai optimişti acum.

Antena 3

Adauga un comentariu

*