In fiecare zi intra in tara un camion cu tigarete de contrabanda. Doar unul pe luna este insa descoperit! In ceea ce priveste contrabanda de tigari cu sacosa, zilnic primim comunicate care de care mai promitatoare. Asa cum este si ultimul. Intrebarea este insa cea din titlu: cat a pierdut Romania din contrabanda cu tigari?
Capturile de la frontiera din ultima saptamana sunt spectaculoase ca numar de persoane arestate, dar nesemnificative fata de fenomenul contrabandei din Romania. Producatorii de tigari, care ar fi trebuit sa se bucure ca vor vinde mai mult, sunt dezamagiti sau chiar ingrijorati. Dezamagiti pentru ca „traficul adevarat nu se face cu sacosa” si ingrijorati pentru ca o serie de modificari legislative in curs ameninta sa instituie filiere noi de contrabanda. Pana acum, ineficienta autoritatilor, care depisteaza doar a treizecea parte din marfa de contrabanda, a provocat pagube la buget de pana la un milliard de euro pe an!
Si ce daca…
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat pentru primele trei trimestre ale anului trecut o captura de 132 milioane tigarete. Insa cele 132 milioane de tigarete inseamna 6,6 milioane de pachete. Tinand cont ca intr-un camion incap 600.000 de pachete de tigari, rezulta ca organismele de control ale statului nu au reusit sa captureze decat putin peste o incarcatura de camion pe luna. Astfel, in ultimii trei ani, Romania a pierdut anual, la buget, intre 500 milioane si un miliard de euro.
Unul din 30!
Gilda Lazar, director Corporate Affairs & Communications la JTI Romania, apreciaza ca totalul capturilor efectuate de organismele de control ale statului este extrem de mic, daca ne raportam la volumul estimat al contrabandei cu tigarete la nivel national. „Capturile reprezinta 3-5 la suta din totalul tigarilor de contrabanda”, spune Gilda Lazar.
Practic, din 30 de camioane care transporta lunar tigari de contrabanda, doar unul este depistat. Controalele efectuate in ultimele luni indica un volum imens al contrabandei. In octombrie 2010, intr-o zi, la Giurgiu a fost facuta o captura de 900.000 pachete de tigarete provenite din Grecia, plasate in doua camioane, si care valorau 1,8 milioane euro. De asemenea, recent, in urma unei singure razii, anchetatorii au confiscat, tot intr-o singura zi, 300.000 pachete de tigarete in valoare de 500.000 de euro. Cat priveste contrabanda de la Vama Moravita, sacosele trafincantilor carau lunar doar cat un sfert de camion, o cantitate infima daca ne raportam la cifrele care fac referire la contrabanda realizata la nivel national. Ceea ce vedem la televizor reprezinta doar mica contrabanda. Consumul de tigarete de contrabanda este de 8,9 miliarde tigarete. Daca socotim 7 milioane tigarete intr-un container, inseamna ca, anual, intra in Romania 1.271 containere. Unde sunt acestea? Vama reuseste sa descopere doar patru la suta din total!
Contrabanda cu tigari, de trei ori peste media europeana
Pierderile la bugetul de stat s-au cifrat in 2010 la aproximativ 900 milioane de euro. Luand in calcul un nivel al evaziunii fiscale in PIB de 24-26 la suta, aceasta ar insemna ca, contrabanda cu tigari e responsabila de aproximativ trei la suta din PIB. Nivelul contrabandei cu tigarete era la finele anului trecut de 27 la suta, iar daca ar ajunge la 7-8 la suta, s-ar putea spune ca ar fi cauzat doar de micul trafic de frontiera. Acest nivel ar fi sub procentajul de 10 la suta pe care il detine contrabanda cu tigari in medie, in UE, estimare ce-i apartine lui Andrei Vasilescu, director corporate affairs Philip Morris. Pana atunci, putem spune ca Romania este in topul european al contrabandei cu tigarete. Nivelul acestuia a fost maxim in 2010 in Letonia (43 la suta), Lituania (42 la suta) si Bulgaria (34 la suta). Un studiu efectuat la finele anului trecut de catre firma Novel Research pe durata ultimilor trei ani a aratat ca nivelul contrabandei a crescut proportional cu pretul tigaretelor, influentat, la randul lui, de accizele in crestere. S-a ajuns ca, in prezent, 80 la suta din pretul unui pachet sa il reprezinte TVA si accize incasate de stat.
Contrabanda, stimulata prin mijloace oficiale!
De la 1 ianuarie 2011, Ordinul 5300 al Autoritatii Nationale a Vamilor privind scanarea mij-loacelor de transport a fost abrogat. Astfel, nu mai exista obligativitatea controlului
prin scanare a tuturor camioanelor la punctele de frontiera. Desi autoritatile au invocat ca masura a fost luata la cererea transportatorilor care pierdeau mult timp in vami, reprezentantii asociatiilor profesionale au negat, in cadrul unei emisiuni televizate ca ar fi solicitat vreodata asa ceva. Un alt aspect vizeaza revenirea la situatia anterioara in privinta vanzarilor din duty free. Amendamentele au fost propuse de deputatul PDL William Branza la un proiect de lege. Proiectul se afla in dezbatere la Comisia de Buget-Finante de la Camera Deputatilor. Dintr-o analiza efectuata de Garda Financiara a rezultat ca, in anii trecuti, peste 40 la suta din confiscarile de tigarete provin din magazinele duty-free.
Un al treilea motor de crestere al contrabandei ar putea proveni din posibilitatea de comercializare a tigaretelor confiscate, potrivit unui proiect de lege al carui initiator este Adrian Badulescu, de la PDL. O initiativa similara e sustinuta si de Ministerul de Interne. „Ar putea fi concurenta neloiala fata de producatorii legali, care platesc taxe si carora li s-ar incalca drepturile de proprietate intelectuala asupra brandurilor lor. Ar fi o problema de siguranta din punct de vedere igienico-sanitar, neputandu-se garanta calitatea, conformitatea, vechimea, respectarea conditiilor de transport si depozitare. De zece ani incoace, tigaretele confiscate se predau producatorilor si sunt distruse pe cheltuiala acestora, sub supravegherea comisiei fiscale”, a precizat Gilda Lazar de la JTI.
Peste zece milioane de tigarete confiscate
In perioada 7 – 13 februarie, in cadrul actiunilor comune desfasurate in sistem integrat de Inspectoratul General al Politiei, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, Inspectoratul General al Jandarmeriei, Directia Generala Anticoruptie, cu sprijinul informativ-operativ al D.G.I.P.I., au fost confiscate 9.498.270 de tigarete, respectiv 474.914 pachete. Cea mai mare parte a tigaretelor confiscate – 2.594.120 – provin din perchezitiile domiciliare, restul fiind indisponibilizate din mijloacele de transport si in urma actiunilor desfasurate in piet sau targuri si a controalelor in magazinele duty-free. Au fost aplicate 621 sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 1.263.727 lei si au fost inregistrate 54 de lucrari penale, in care sunt cercetate 112 persoane. Impotriva a 167 de persoane a fost inceputa urmarirea penala, 46 sunt cercetate in stare de retinere, iar 37 sunt arestate. De asemenea, au fost indisponibilizate 61 de mijloace de transport implicate in activitati ilegale. In perioada de referinta au fost verificate 1.183 societati comerciale, au fost realizate 574 filtre rutiere si 149 de perchezitii. La nivel national, s-au desfasurat 151 de actiuni in zonele de frontiera, 587 in piete si targuri, 515 pe rute de transport si 254 in alte zone. Zilnic, in aceste activitati, au fost angrenati, in medie, 2.420 politisti, 250 jandarmi, 190 politisti de frontiera si 120 lucratori din alte structuri.