DGA interzice “mita” cu flori in scoli!
Potrivit procurorilor Directiei Generale Anticoruptie, florile sunt considerate drept… “coruptie mascata! “ Relatia dintre un profesor si parinte are influenta incepand de la cel mai mic gest, oferirea unui cadou de 8 Martie. Acest gest este considerat un act de coruptie mascata“, se arata in ghidul DGA.
Asadar, invatatoarele si profesoarele vor trebui sa refuze florile pe care le primesc de 1 sau 8 Martie, precum si in alte ocazii din partea elevilor! Daca dascalii nu vor sa se trezeasca cu mascatii la ora de curs, buchete de flori oferite de elevi cu multe emotii vor trebui interzise in scoli! Practic, cine ofera buchetul de flori ar putea fi acuzat de dare de mita, iar cadrele didactice care le primesc, de luare de mita! Afirmatiile celor de la DNA va produce mare derranj printre conducatorii unitatilor scolare. Ei considera ca un buchet de flori este un gest frumos si care a devenit traditional in scoli. El poaste fi mai degraba simbolic si, nicidecum, nu poate fi asimilat cu fenomenul coruptiei. Daca pana acum se discuta de o spaga mare, acum s-a ajuns sa se puna sub semnul intrebarii si oferirea unei flori! O floare oferita de 8 Martie de colectivul intregii clase nu poate fi considerat chiar atat de grav , deoarece ziua de 8 Martie are o anumita semnificatie. Cum poti considera un buchet de flori o tragedie? De-abia au inceput cu spaga din vami si mai au cale lunga pana ce s-o rezolve, ca procurorii DNA s-au gandit la scoli! Din pacate se mew5r4ge pe o pista gresita. Nu florile reprezinta spaga din scoli, ci aceea pretinsa, din pacate, tot mai des, de unii profesori. Reprezentantii Asociatiei „Pro Democratia“ sustin ca au derulat, in perioada martie – noiembrie 2010, un amplu proiect intitulat „Tineri impotriva coruptiei“. In cadrul lui s-au organizat dezbateri pe problematica coruptiei.
Ce spun profesorii…
Toti profesorii cu care am discutat s-au aratat surprinsi de aceasta optica a procurorilor DNA. “Cum e posibil sa sew gandeasca la asa ceva? Este greu de imagiunat. Ce, au terminat cu problemele coruptiei in Romania, cu spagile din vami,si au trecut las scoli? Aici se inregistreaza cele mai mari spagi din tara?, spune Rica B., profesor de limba romana. “Este de-a dreptul caraghios. Cine o fi editat ghidul acesta, nu prea a avut multa minte!”, declara o educatoare de la o gradinita din Bacau.
Ce spun elevii…
Elevii spun ca Directa Anticoruptie exagereaza cu astfel de idei. “De unde si pana unde o floare sa reprezinte un gest de mituire? Mai degraba, un geast prin catre incercam, unii dintre noi, sa ne dam bine pe langa profesori, pentru o nota mai buna in catalog!”. Un elev care ofera o floare unui profesor ascunde intentii mai putin morale? E vorba de mituire. Copiii sustin ca le face placere sa ofere flori, insa se simt deranjati atunci cand sunt constransi sa contribuie cu sume de bani. De altfel, Directia Generala Anticoruptie a pus in discutie oferirea unei flori ca mita, insa a omis faptul ca nu sunt putine cazurile in care profesorii pretind bani de la elevi pentru o nota buna sau pentru a-i promova. Aceasta practica nu este deloc noua, dar este atent musamalizata de reprezentantii unitatilor de invatamant si de profesorii care se simt jigniti de astfel de acuzatii. Mai grav este faptul ca aceasta forma de mituire este tolerata in scoli si influenteaza incorect rezultatele scolare ale unui elev care ar putea chiar avea de suferit pe viitor din pricina acestei practici abuzive. Un elev spunea ca nu este impotriva oferirii unei flori unui cadru didactic, insa era deranjat de sumele mari care se strang pentru profesori. “Mai exista elevi care fac meditatii cu un anume profesor iar acesta le pune notele pe ochi frumosi“.
Elevii recunosc ca au dat bani pentru favoruri
Ideea interzicerii oferirii profesorilor de flori si alte mici atentii a incoltit in mintea reprezentantilor Directiei Generale Anticoruptie odata cu finalizarea unui sondaj. Nu mai putin de 1.300 de tineri, cu varsta intre 16 si 26 de ani, din Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Buzau si Focsani au raspuns la un chestionar pe aceasta tema. Rezultatele sondajului indica faptul ca 24 la suta dintre tineri definesc coruptia prin „spaga“ sau „mita“, 13 la suta prin „abatere de la lege“ si 11 la suta prin „act rau, daunator, imoral“. , 24 la suta dintre tineri pun semn de egalitate intre coruptie si spaga, 40 la suta nu stiu sa dea exemple concrete de „coruptie mare“ iar 32 la suta nu stiu ce este „coruptia mica“. 86 la suta dintre tinerii care au participat la sondaj au afirmat ca lor sau parintilor lor li s-a cerut sa dea bani pentru a contribui la fondul clasei sau al scolii, 61 la suta au dat bani pentru cadouri sau mici atentii destinate cadrelor didactice pentru ca acestea sa aiba o atitudine binevoitoare in vreme ce 59 la suta din tineri au recunoscut ca au contribuit cu sume de bani pentru a asigura protocolul cadrelor didactice care supravegheau anumite examene. Alti 29 la suta din elevi sustin ca au platit meditatii la un anumit profesor, intrucat acesta solicitase acest lucru. Concluziile sondajului arata ca tinerii considera actele de coruptie bune atunci cand usureaza sarcinile sau cand ii ajuta la obtinerea mai rapida a unor lucruri sau servicii.
S-a terminat coruptia la nivel inalt si vizeaza dascalii ce au salarii mizere?E mai usor sa te manifesti ipocrit decit profesionist.In loc sa investeasca in invatamint si sa asigure performanta in viitor, promoveaza teze absurde legate de trei lalele si o frunzulita.S-a intrat in medii unde exista dependenta si indiferent citi vor fi arestati ,spaga va continua.E preferabil ca DGA sa aleaga tintele profesionist si potrivit competentei.Cu meseriasii plesuvi si vorbareti de la Bacau ,sansele de performanta ale serviciului teritorial sunt reduse.E nevoie de profesionisti ,nu de zvonaci si farisei.