Ore de curs, seminarii, laboratoare, examene, camin si…bineinteles chefuri, acestea sunt ideile care iti vin prima data in minte atunci cand folosesti expresia „viata de student”. Cativa ani de libertate in care nu te mai intreaba nimeni la ce ora pleci sau la ce ora vii.
Anii de studentie sunt anii in care acumulezi cele mai multe…amintiri, ca notiunile de cultura generala se mai invata in timp. Chefuri, iesiri cu prietenii, nopti albe si apoi cursuri la care mergi cu ochii impaienjeniti de somn, sunt adesea cele mai placute momente petrecute de studenti. in timp ce unii vad anii de studentie ca fiind perioada in care trebuie sa acumulezi cat mai multe cunostinte, cei mai multi studenti au o parere mult mai diferite despre aceasta perioada din viata.
„Studentia cred ca este cea mai frumoasa perioada din viata, cu conditia sa stii sa o traiesti, spune Bogdan Popescu, student. Nu ma prea omor eu sa merg la ore, pentru ca daca merg stau in timpul cursului si citesc ziarul, vorbesc cu colegii sau pur si simplu nu fac nimic. Fac asta la unele cursuri, desigur, care nu mi se par mie foarte importante. Dar sunt si ore care ma pasioneaza si la care sunt atent sa invat ceva”.
Controlul in camere…un adevarat stress
Pentru ca locurile din camine sunt limitate, unii studenti stau in camin „pe blat”. Insa atunci cand sunt controale in camere deja situatia se schimba. „imi aduc aminte ca la ultimul control am trait niste emotii de imi venea sa fac pe mine, povesteste Andrei Varga. intr-o seara am aflat noi ca a doua zi va fi razie. Dimineata, dupa o noapte de distractie, am auzit pe palier ca prin vis vocea portarilor si a administratorei de camin.
Situatia se prezenta in felul urmator: Vlad, unul din colegi, dormea cu Iulia – „cazata” ilegal. Restul de 4 eram OK, cat se poate de legal. Cel putin asa am crezut seara cand m-am culcat. Doar ca dimineata la ora 7, am avut supriza sa observ ca in camera in loc de cinci eram…opt. Adica inca doi baieti si o fata. in cateva secunde ne-am trezit toti. Speriata Iulia s-a incuiat in dulapul meu cu haine, iar unul dintre baietii clandestini a fost inghesuit, cu forta, sub un pat, si baricadat cu toti bocancii nostri ca sa nu se vada.
Mai ramasese doi. Pe astia unde-i mai bagam? Atunci am mototolit plapuma si am ascuns-o in ea pe tipa, care era cat o vrabiuta, iar pe zdrahonul celalalt l-am inghesuit in spatele unei usi deschise. Timp de cateva minute, inimile noastre au batut nebuneste. Cat despre „colegii nostri ilegali” s-au jurat ca vor merge la baie inainte de urmatoarea razie”.
Unii regreta anii de liceu
De ce era bine in liceu? „Pentru ca nu aveai cum sa fii la liceu cu taxa, in primul rand, si puteai sa chiulesti fara sa iti pese de prea multe lucruri, spune Alex Sandu, student. Macar in liceu absentele erau moka! La facultate totul costa! Pana si daca ai nevoie de ceva urgent de la secretare trebuie sa plusezi si tu cu ceva acolo, ca deh, la noi asa s-a invatat lumea…La facultate, pana si absentele se platesc.
Cat? Asta depinde de la facultate la facultate, la mine unul costa 3-4 euro o ora de laborator si de obicei un laborator este compus din 2-3 ore. Asta este doar un laborator, iar pe saptamana orarul are cam sase. Nu mai calculez cati bani trebuie sa dai daca lipsesti o saptamana intreaga, ca mor de inima…Deci, tot mai bine era in liceu”.
In gazda sau la camin?
La camin desigur!!! Asta e parerea tuturor studentilor care fac facultatea in alt oras decat cel natal. Dar pentru ca sunt multi studenti care vor sa fie cazati in camine, unde nu sunt suficiente locuri, unii prefera sa stea fara contract in camin decat sa isi inchirieze un apartament. „Locuiesc de trei ani in camin si trebuie sa recunosc ca a inceput sa imi placa, povesteste Mariana Andries, studenta.
Viata in camin te invata o gramada de chestii importante. Cum sa faci pe instalatorul atunci cand s-a stricat chiuveta, cum sa schimbi un neon care se arde la cateva zile, sau faptul ca painea mai veche e buna si nu trebuie aruncata, ca totusi tine de foame atunci cand frigiderul e gol. Cat despre conditii…depinde de camin, dar pana la urma te obisnuiesti si cu gandacii, dusurile comune sau colegii nebuni”.
Frigiderul gol nu mai e o noutate
Dupa ce au tinut toata saptamana chefuri, petrecaretii constata ca toti banii s-au dus pe tigari si bautura, iar frigiderul este gol. Pun mana pe telefon si suna un prieten sa ii imprumute, insa primesc un raspuns de genul „Ati uitat ca am beut impreuna?”. Suparati se apuca de gatit. Gasesc un morcov si un cartof, le pun la fiert in doi litri de apa, dupa care pun sare si piper dupa gust.
Dupa cateva minute de fiert observa ca nu mai este paine, asa ca felul intai va fi doar…de baut. La felul doi servesc mirosul de la fast-foodul de la parterul caminului. Satui de toate, pun mana pe telefon si incep „Mama, s-a scumpit iar caminul!!!””
Alina RAta