Impozitele aplicate clădirilor care au în componenţă încăperi situate la subsol, la demisol sau la mansardă ar putea fi reduse din 2008, conform unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă, de modificare a Codului Fiscal, supus dezbaterii publice.
Potrivit proiectului de act normativ, impozitul se reduce progresiv, în funcţie de suprafaţa ocupată în clădire.
Astfel, în cazul în care suprafaţa construită a încăperilor respective este de maxim 20 la sută din suprafaţa construită desfăşurată a clădirii, impozitul se reduce cu 10 la sută.
În cazul în care suprafaţa construită se situează între 20-40 la sută din suprafaţa construită a clădirii, impozitul se reduce cu 20 la sută, iar dacă acestea ocupă 40-60 la sută, impozitul se reduce cu 60 la sută.
În situaţia în care acestea deţin peste 80 la sută din suprafaţa clădirii, impozitul se reduce cu 50 la sută.
Conform Codului Fiscal, în prezent, impozitul pe clădiri se calculează prin înmulţirea valorii impozabile cu o cotă de impozitare de 0,1 la sută.
Valoarea impozabilă a clădirii se calculează prin înmulţirea suprafeţei construite (exprimate în metri pătraţi) cu 669 lei/metru pătrat pentru clădirile din beton armat sau cărămidă, cu 182 lei pentru clădirile cu pereţi exteriori din lemn sau piatră, respectiv cu 114 lei pentru anexele din beton sau cărămidă sau cu 68 lei, în cazul anexelor cu pereţi exteriori din lemn sau piatră.
La valoarea impozabilă a clădirii se ia în calcul şi anul construcţiei.
În cazul clădirii utilizate ca locuinţă, a cărei suprafaţă construită este mai mare de 150 metri pătraţi, valoarea impozabilă se majorează cu cinci la sută pentru fiecare 50 mp care depăşesc 150 mp.ROMPRES