Primarul comunei Solont, Spiridon Adam, a solicitat Ministerului Educatiei si Cercetarii, Inspectoratului Scolar Judetean si Consiliului Judetean Bacau, schimbarea destinatiei cladirii fostei scoli din satul Cucuieti intr-o sala de festivitati cu o capacitate de 250 locuri. Nici pana acum nu a primit raspuns.
Motivele care au condus Primaria la luarea acestei decizii tin de starea in care se afla cladirea, nefunctionabila in acest moment si care necesita reparatii capitale. Scoala a fost construita in 1912, pe o fundatie de piatra, peretii din lemn, acoperita cu tabla, cu o suprafata de 158 mp.
Scoala cu clasele I – VIII Cucuieti functioneaza in prezent pe un alt amplasament, la o distanta de doi kilometri de cladirea in cauza, a fost construita in 1978 si are doua cladiri cu sali de clasa, magazie si W.C.
Aici invata 259 elevi. Si din acest motiv, vechea scoala nu a mai fost repartata si nici nu se mai pune problema ca ar putea fi folosita ca scoala. In acest imobil s-a invatat intre 1912 – 1978, iar intre 1978 – 1998 a fost Camin cultural.
De atunci si pana in prezent cladirea a fost abandonata, aflandu-se intr-o stare avansata de degradare. Conform unui protocol incheiat in 2000, intre Primarie si Inspectoratul Scolar Judetean, cladirea se afla in inventarul si administrarea Consiliului Local Solont.
Crasa lipsa de responsabilitate
Deoarece cladirea a fost abandonata, Consiliul Local si Primaria a intentionat sa o repare si sa-i schimbe destinatia, din scoala, in sala de festivitati, fara a-i schimba insa aspectul arhitectural. A fost gasit si un ofertant pentru renovarea cladirii insa lipseste lucrul esential, avizele Ministerului Educatiei si Cercetarii, Inspectoratului Scolar si Consiliului Judetean.
„Am expediat numeroase adrese celor trei foruri, dar nici unul din ele n-a catadicsit macar sa raspunda intr-un anumit fel, fie alba, fie neagra, spune primarul Spridon Adam. Dorim infiintarea acestei sali deoarece satul Cucuieti, cu o populatie de 2.000 locuitori care se afla la o distanta de 6 km de resedinta de comuna, nu dispune de un spatiu corespunzator pentru desfasurarea activitatilor cultural educative”.
Ababei recunoaste – „s-a neglijat acest aspect”
Intrebat de redactorii OBSERVATOR daca stie din ce motive nu li s-a raspuns celor din Solont, inspectorul general scolar Radu Ababei ne-a declarat: „Este adevarat, s-a neglijat acest aspect. In aceasta saptamana vom lua legatura cu cei din Solont si sunt sigutr ca problema se va rezolva”.
D. MINDIRIGIU