Cat de periculos e COLORANTUL DE CARAMEL DIN BAUTURILE DE TIP COLA

O organizatie neguvernamentala din SUA, Centrul pentru Stiinta in Interes Public, cere guvernului american sa interzica doua tipuri de coloranti de caramel, avertizand ca ar putea cauza cancer. Companiile din industria bauturilor racoritoare contesta acuzatiile. Reactiile chimice duc la formarea a doua substante, despre care studiile realizate de Programul National de Toxicologie, o organizatie guvernamentala din SUA, pe soareci si sobolani de laborator arata ca sunt cancerigene. Directorul executiv al CSIP, Michael F Jacobson, a cerut interzicerea colorantului de caramel in SUA. „Colorantii cancerigeni nu au ce cauta in industria alimentara, mai ales ca au doar un rol estetic”, a spus el.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, vorbeste si el despre potentialele efecte nocive ale caramelului. „Acest colorant este incadrat la categoria E-uri. Exista un caramel mai natural, obtinut prin incalzirea zaharurilor, si un caramel obtinut chimic, cum sunt cel amoniacal sau cel sulfitic. Caramelul chimic ar putea da efecte co-cancerigene, asta se stie mai demult. Cancerul este o boala polifactoriala, nu are doar o singura sursa: mai vine caramelul, mai vin grasimile saturate, mai vine alcoolul, mai vine tutunul. Si asa, picatura cu picatura, se umple paharul. Stilul de viata si alimentatia au un rol major in prevenirea cancerului, 40% dintre cazuri ar putea fi prevenite astfel”, este de parere Mencinicopschi. Fred Guengerich, profesor de biochimie la Universitatea Vanderbilt, este de parere insa ca dreptatea este undeva la mijloc, relateaza ABC News. El sustine ca unele teste au aratat ca substanta a crescut riscul de cancer la unii soareci, dar asta nu o face automat cancerigena. „Exista, de asemenea, dovezi la unii sobolani masculi, la care substanta a impiedicat aparitia mai multor tipuri de cancer”, a spus acesta. Guengerich a mai adaugat ca, dupa calculele sale, o persoana ar trebui sa bea mai mult de 1000 de doze pe zi pentru a se afla in orice pericol. CSIP recunoaste ca obezitatea este un risc de sanatate mai mare decat cancerul. Totusi, ei considera ca nimeni nu ar trebui sa-si asume acest risc din cauza unui colorant care poate fi inlocuit.

Adauga un comentariu

*