Pentru prevenirea aparitiei unor focare de boala va facem cunoscute cateva masuri ce trebuiesc cunoscute de catre cresscatorii de animale.
Pesta Porcină Clasică (P.P.C.) este o boală virală, extrem de contagioasă, care afectează deopotrivă porcii domestici şi pe cei sălbatici, fiind răspândită la nivel global. Boala nu este transmisibilă la om, dar poate genera pierderi economice de mari proporţii. P.P.C. se transmite prin contactul direct dintre porcii domestici şi/sau sălbatici, bolnavi şi cei sănătoşi; Infecţia poate fi contactată prin intermediul resturilor alimentare din gospodărie, motiv pentru care acest tip de alimentație este interzis (din carne de porc, netratată termic sau resturi ce conţin fragmente de porc infectat cu virusul P.P.C..). Semnele clinice depind de stadiul de boală. Sunt trei nivele de evoluție a bolii: acut, cronic şi subacut. Porcii bolnavi de pestă porcină clasică prezintă modificări de comportament: beau multă apă; nu se deplasează; refuză hrana administrată; au coada, picioarele, urechile, abdomenul colorate în roşu închis; au constipaţie urmată de diaree; se deplasează greoi şi au tremurături musculare. Eradicarea PPC se realizează prin măsuri concrete care au în vedere monitorizarea continuă a situaţiei epidemiologice sub raportul acestei boli; controlul mişcărilor de porcine domestice şi sălbatice pe întreg teritoriul ţării.
Ce obligaţii au deţinătorii de porcine pentru prevenirea apariţiei bolii?
Să anunţe medicului veterinar din localitate intenţia de a cumpăra, de a vinde porci, pentru a primi recomandările necesare. Trebuie să achiziţioneze numai porci pentru consumul familial, din localitatea de domiciliu şi din zone libere de boală. Să anunţe Primăria despre cumpărarea porcilor, pentru a fi înregistraţi în registrul agricol.Să notifice medicul veterinar din localitate pentru identificarea, înregistrarea porcilor şi a exploataţiilor nonprofesionale de porci. Să notifice medicul veterinar din localitate pentru controlul clinic la ieșirea sau intrarea de animale în exploatație şi pentru completarea documentelor legale pentru mișcarea porcilor. Să respecte întocmai măsurile dispuse de medicul veterinar privind menţinerea porcilor în adăposturi, pentru a nu veni în contact cu alte animale. Să anunţe imediat medicului veterinar apariţia oricăror semne de boală sau mortalitate la animalele proprii, inclusiv a celor înregistrate în gospodăriile învecinate. Să anunţe medicului veterinar din localitate intenţia de tăiere a porcilor proprii, pentru a fi asomaţi şi examinaţi înainte şi după tăiere, precum şi pentru controlul cărnii, în special examinarea trichineloscopică. Să nu administreze în hrana porcilor resturi menajere. Să nu crească porci decât în spații împrejmuite, special amenajate, cu respectarea condițiilor de bunăstare şi nu în aproprierea gropilor de gunoi sau a zonelor populate cu porci mistreţi. Să nu accepte efectuarea de tratamente de către persoane neautorizate și să țină un registru al exploatației în care să noteze orice eveniment (intrări, ieșiri, tratamente, tăieri,etc). Să nu arunce cadavrele de porci sau alte animale. Să anunţe Primăria pentru ridicarea cadavrelor.
Ce se înţelege prin măsuri de biosecuritate și cum trebuie să le aplicați pentru prevenirea apariției pestei porcine clasice?
Reprezintă un complex de măsuri necesare protejării porcilor împotriva contactului cu virusul P.P.C., ușor de realizat la nivelul fiecărei gospodării. Reguli minime de biosecuritate:
schimbați hainele, încălțămintea la părăsirea spațiului din curte destinat animalelor; utilizați săpunul și apa de câte ori ieșiți din curtea animalelor; curtea pentru animale să fie separată de curtea familială; evitați depozitarea de cereale lângă adăposturile pentru porci deoarece acestea atrag rozătoarele; puneți o cuvă cu un produs dezinfectant la intrarea în sectorul de creștere animale și treceți cu încălțămintea (de preferat cizme din cauciuc) prin dezinfectant la intrare și la ieșire. Nu uitați să îl inlocuiți zilnic; evitați vizitele altor persoane în zona de adăpost pentru animale și a împrumutului de ustensile, harnașamente, paie pentru așternut; nu permiteți accesul în curte, și mai ales în spațiul destinat porcilor, a persoanelor care au fost la vânatoare sau care au porci în gospodăria proprie și nu aplică măsuri de biosecuritate; înregistrați orice eveniment petrecut cu animalele din curte: fătări, vânzări sau cumpărări, tratamente, tăieri,etc. Anunțați medicul veterinar dacă porcul dumneavoastră nu mănăncă, bea multă apă, prezintă diaree în alternanță cu constipație, prezintă tremurături, stă culcat; doriți să vindeți sau să cumpărați porci; vânzarea sau achiziționarea de porcine fără notificarea medicului veterinar poate aduce pesta porcină clasică în localitatea dumneavoastră; doriți să tăiați porcul pentru consum: un examen clinic însoțit de un control trichineloscopic vor aduce pe masa familiei o carne de porc fără riscuri, cu condiția să fie păstrată și pregătită în condiții de igienă.
Cui se acordă despăgubiri pentru pierderile de porcine?
Despăgubirile se acordă numai proprietarilor care au identificat şi înregistrat animalele din gospodărie, care respectă condiții minime de biosecuritate, care au notificat imediat medicul veterinar în cazul unei suspiciuni și care au ajutat serviciile veterinare în eradicarea cât mai rapidă a unui focar de boală.
Se vor aplica sancţiuni?
Nerespectarea prevederilor privind prevenirea pestei porcine clasice se sancţionează cu amendă contravenţională sau penală conform legislației în vigoare. Pentru informatii suplimentare cei interesati se pot adresa la DSVSA Bacau, tel/fax 0234586233, 0234586372