Romanii pot lua din acest an credite direct de la biserica, dupa ce Mitropolia Moldovei si Bucovinei a infiintat o Casa de Ajutor Reciproc a Clericilor si Mirenilor (CARCM). Suma maxima care ar putea fi imprumutata se ridica la 5.000 de lei, iar dobanda perceputa de biserica ajunge la 6 la suta. Creditele se accorda pe un an sau doi. Potrivit preotului Grigore Timoftescu, presedintele CARCM, cei care vor un imprumut trebuie sa indeplineasca doua conditii, sa fie crestin-ortodocsi si sa aiba un venit constant. Taxa de inscriere la institutia financiara nebancara (IFN) este de 35 de lei, iar cotizatia lunara se ridica la 30 de lei, la care se adauga doi lei pentru constituirea unui fond special in caz de boala sau la nasterea unui copil. Imprumuturile se vor acorda dupa constituirea unui fond de minimum un salariu si pot reprezenta de trei ori fondul. Reprezentantii bisericii spun ca procedurile creditelor vor fi transparente, iar oamenii vor cunoaste exact cat au de plata in fiecare luna.
Profit si din alte activitati
In Romania mai exista un CAR condus de fetele bisericesti, cel care apartine Mitropoliei Olteniei. In 2010, IFN-ul a ajuns la aproape 1.400 de membri cotizanti. De altfel, nu este pentru prima data cand biserica intra pe pietele financiare locale, in ultimii ani aceasta fiind interesata si de investitiile la bursa. Totodata, biserica este implicata si in afaceri cu tipografii, hoteluri, centre de conferinte si chiar curatatorii sau croitorii, activitati care s-au dovedit foarte profitabile pentru preoti.
Moralitatea imprumuturilor
Cat de moral este ca biserica sa acorde imprumuturi cu dobanzi, in conditiile in care institutia ar trebui sa fie o „oaza” de liniste pentru crestini si nu o imagine a mercantilismului ramane la latitudinea fiecaruia. Si in Italia Biserica Catolica acorda credite de maximum 500 de euro pe o perioada de doi ani, cu dobanda de 4,5 la suta pe an, destinate familiilor sarace, pentru a face fata crizei economice. Dobanda este prezentata ca una atractiva, in conditiile in care se situeaza la jumatate fata de cele din piata bancara din Peninsula.