Mai mult de jumatate de milion de tineri americani s-au confruntat si se confrunta cu tulburari de alimentatie, insa putini cer ajutorul medicilor, arata o cercetare a guvernului american, cea mai ampla din ultimii ani. Analiza a inclus peste 10.000 de tineri cu varste cuprinse intre 13-18 ani, citeaza AP.
Rezultatele studiului situeaza mancatul necontrolat in top. Mai mult de 1,5% din tinerii studia?i au marturist ca nu se pot opri din mancat. Un tanar din o suta a experimentat cel putin un episod de bulimie, iar 0,3% dintre acestia au suferit de anorexie. Per total, trei tineri din o suta s-au confruntat la un moment dat cu una dintre tulburari. 3% din tinerii chestionati spun ca au avut la un moment dat aceste simptome, insa nu au dezvoltat bolile propriu-zise. Mai mult de jumatate dintre tinerii afectati au dezvoltat in paralel depresie, anxietate si alte tulburari mintale. O parte semnificativa dintre acestia s-au gandit la suicid sau chiar au in palmares incercari de acest gen. Comparativ cu studiile precedente, rata tulburarilor de alimentatie este in usoara crestere, spun cercetatorii, iar statisticile reale le depasesc cu mult pe cele oficiale.
„Mineralul minune” care previne atacul cerebral
O dieta bogata in alimente cu o „incarcatura” mare de potasiu reduce riscul de atac cerebral cu 21% si poate scadea si riscul de boli cardiovasculare, arata un nou studiu realizat de cercetatorii italieni si publicat in „Journal of the American College of Cardiology”. Cartofii dulci si sosul de tomate sunt cele mai bune surse de potasiu, potrivit Departamentului American pentru Agricultura. Bananele, pestele, cartofii, fasolea, lactatele si carnea de pui sunt alte surse. Ingrijorator este faptul ca populatia consuma in medie mult mai putin potasiu decat este recomandat. Toate acestea in conditiile in care cinci portii de fructe si legume furnizeaza cantitatea optima in fiecare zi. Acesta si echipa lui de cercetatori au revizuit 11 studii care au analizat legatura dintre consumul de potasiu si bolile de inima si care au inclus aproximativ 250.000 de persoane. In final, rezultatele au confirmat ca cei care si-au asigurat doza optima de potasiu pe zi (1,64 grame sau mai mult) si-au redus riscul de atac cerebral cu 21%. Cresterea cantitatii de potasiu si limitarea sodiului din alimentatie reduc, de asemenea, riscul de boli cardiovasulare.