Doua, sapte sau 18.000? Disponibilizari la nivelul MAI

Proiectul de lege care stabileste modalitatea de reducere a cheltuielilor bugetare la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), inclusiv prin reducerea numarului de personal, a fost aprobat de Guvern si transmis Parlamentului spre dezbatere in procedura de urgenta.

Traian Igas anunta schimbari la Ministerul de Interne. Ministrul a confirmat ca se vor face disponibilizari, dar a evitat sa dea cifre. A spus doar ca in jur de 2.000 de angajati vor iesi din sistem, fie vor fi pur si simplu concediati sau pensionati, fie vor disparea din sistem … pe cale naturala, prin deces. Surse din Ministerul de Interne sustin ca din aprilie vor fi concediate peste 7.000 de persoane din politie, jandarmerie sau pompieri. Ministrul Traian Igas spune ca doar 2.000 de persoane vor pleca din minister.
“Avem o medie a politistilor mai mare decat in majoritatea tarilor UE si invatamantul din subordinea MAI produce mai mult decat are nevoie. Plecari pe cale naturala aproximativ 2.000, aici vorbim de demisii, decese, tot ce inseamna plecari pe cale naturala”, a declarat Igas.

Careo o fi numarul exact?

Potrivit unor surse oficiale, bugetul Ministerului Administratiei si Internelor pentru acest an este de aproximativ 1,7 miliarde de euro si prevede trimiterea in somaj a 18.000 de angajati in 2011. Disponibilizarea se va realiza in doua etape. In prima parte a acestui an vor fi trimisi acasa peste 7.900 de angajati, iar in a doua parte a anului alti 10.000 de angajati din structurile de ordine publica vor fi concediati, pentru a se face economii la cheltuielile de personal. De altfel, reprezentantii MAI au declarat inca de la sfarsitul anului trecut ca trebuie sa implementeze masuri de redimensionare a numarului de posturi ocupate de politisti, cadre militare, soldati si gradati voluntari, functionari publici si personal contractual. Oficialii au explicat ca Romania are, in medie de 500 de lucratori la 100.000 de locuitori, cu 25 la suta peste media europeana care este de aproximativ 400 lucratori la 100.000 locuitori.

Au fost stabilite si criteriile!

Indisciplinatii, dar si cei care se apropie de varsta pensionarii vor fi primii pe lista disponibilizarilor. Vor fi vizati, in primul rand, cei care indeplinesc criteriile eliminatorii. Adica cei care se apropie de varsta pensionarii, dar si cei care, desi au iesit la pensie, au ales sa ramana ca angajati la MAI si cumuleaza astfel pensia cu salariul. Se va tine cont de conduita, de pregatirea profesionala si de indeplinirea sarcinilor de serviciu. La capitolul conduita si aptitudini, punctaj negativ vor lua cei sanctionati administrativ, amendati penal sau condamnati cu suspendare, iar cei cu aprecieri vor avea punctaj pozitiv. Daca vor exista punctaje egale, vor fi luate in considerare criteriile de departajare, care se refera la sotii care lucreaza in aceeasi unitate, angajatii care au copii in intretinere si cei care au mai mult de trei ani pana la pensie. Art.3. – “Propunerile formulate in conditiile art.2 se fundamenteaza avand in vedere urmatoarele elemente: a) implicarea in fapte cu caracter penal; b) antecedentele disciplinare; c) comportamentul necorespunzator cerintelor de etica si deontologie profesionala; d) nivelul pregatirii profesionale necesare ocuparii postului; e) nivelul experientei profesionale; f) rezultatele evaluarii activitatii profesionale individuale.

La Bacau, nu se stie nimic concret

Daca vor fi disponibilizati angajati ai MAI si in cadrul unitatilor care functioneaza sub tutela acestui minister, resperctiv politie, jandarmerie sau pompieri, in Bacau, nu putem afirma nimic, intrucat, deocamdata, nu s-a facut, pentru ca nici nu s-a cderut, nicio situatie de acest gen. Cu siguranta insa ca vor exista cazurim de politisti care vor intra sub incidenta acestei legi.

Adauga un comentariu

*