SENATORUL MARDARE ACUZA

„Dupa trei ani de administratie Stavarache, bilantul este sarac, pentru a folosi termeni blânzi” – asa si-a inceput senatorul PSD Catalin Mardare analiza personala asupra activitatii primarului municipiului. Consolidându-si statutul de politician si profesionist riguros, parlamentarul social-democrat a prezentat punctual problemele care, in viziunea sa, sunt de maxima importanta pentru Bacau si nu au fost rezolvate de Romeo Stavarache.
Considerat „obiectiv prioritar pentru Bacau”, centura ocolitoare a municipiului a fost primul punct pus in discutie. „Acum trei saptamâni am facut o interpelare in Senat pe aceasta problema. Astept si acum un raspuns de la Guvern”, a aratat Mardare modul cum a incercat sa actioneze. El a aratat inca o data importanta acestei investitii: fluidizarea si descongestionarea traficului in municipiu, tranzitarea rapida pentru cei care doresc sa ajunga in partea de Nord a Moldovei sau spre Bucuresti, eliminarea „tonelor de praf si de noxe” aduse de autovehicule, dar si dezvoltarea activitatilor conexe pe lânga o cale rutiera foarte circulata. Senatorul mardare a reamintit ca exista inca din octombrie 2004 Hotarârea de Guvern nr. 1638 prin care se aproba indicatorii tehnici pentru „varianta ocolitoare Bacau.” Finantarea era asigurata printr-un imprumut de la Banca Mondiala si din bugetul Ministerului Transportului. Si in Planul de Dezvoltare 2004-2006, municipiul era mentionat cu aceasta investitie. „Ultima urma pe care am depistat-o in legatura cu centura ocolitoare a fost pe 14 mai 2006, intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor, unde se spunea ca exista un proiect pentru care sunt alocate 84 de milioane de euro si ca e in derulare licitatia pentru studiile preliminare. Ulterior, Bacaul a disparut de pe acea lista de investitii”, a dezvaluit Mardare epopeea mult doritului drum. ~n opinia sa, „administratia locala a municipiului si prefectul judetului ar fi trebuit sa urmareasca acest proiect deosebit de important pentru dezvoltarea Bacaului.”

Unde-i strategia? Unde-s specialistii?

A doua tema abordata a fost cea a Spitalului Municpal, „o promisiune cu care Romeo Stavarache a câstigat multe voturi”, dupa parerea lui Catalin Mardare. Senatorul crede ca sansa de materializare a proiectului se indeparteaza tot mai mult, in ciuda promisiunilor reluate pe parcurs de actualul primar. Vorbind despre cifre, social-democratul a observat ca exista doar bani pentru studiul de fezabilitate si, eventual, pentru proiect. „Constructia spitalului va fi platita in exclusivitate de bacauani. Singurele surse vor fi creditele bancare, taxele si impozitele locale. Problema este spinoasa din cauza sumelor foarte mari necesare, si nu este singura” crede Mardare. ~n opinia sa, perspectiva construirii unui Spital regional de urgenta ar duce la suprapunerea unor specialitati medicale, data fiind aglomerarea a trei unitati specialitati intr-un areal totusi redus. „Este foarte bine sa existe trei spitale, insa nu exista o strategie de coordonare, o gândire unitara depre rolul si rostul lor. Trebuie consultati medicii si specialistii in managementul sanitar, pentru ca altfel riscam sa risipim banii. Fac un apel la autoritati si la specialisti sa gaseasca solutiile cele mai bune din punct de vedere medical, dar si economic”, a mai spus senatorul.

O corectie necesara

Pentru a dovedi ca nu este „senatorul melcilor”, Catalin Mardare si-a prezentat initiativa legislativa privind modificarea articolului 77 a Legii 19 din 2000, Legea pensiilor. Este vorba despre „o greseala aproape evidenta”, care dezavantajeaza financiar ( cu aproxitativ 23 la suta din valoarea pensiei) pe cei care sunt incadrati la conditii deosebite de munca, grupa a II-a. Sesizarea a fost facuta de sindicatele de la Aerostar Bacau si se refera la calculul punctajului pentru pensie, calcul eronat de vreme ce se ia in considerare un numar de ani ce contravine realitatii. De fapt, este o a doua incercare a lui Mardare de a repara aceasta eroare legislativa, prima nefiind incununata de succes din cauza lipsei a numai 20 de voturi in Camera Deputatilor, care este forul decizional.

Europarlamentar sau primar?

„Mi-e greu sa aleg!”, a fost raspunsul la aceasta intrebare. „Din Parlamentul European am sansa sa sprijin proiecte de dezvoltare, pentru ca e foarte important sa existe oameni potriviti acolo, care isi iau misiunea in serios. Trebuie sa ne batem pentru drepturile noastre in Europa si trebuie sa o facem profesionist si eficient. Pe de alta parte, asumarea functiei de primar este o onoare, dar si raspundere si munca pe masura. Sa te bati pe proiecte pentru orasul tau e o sansa mare. De aceea e foarte greu un raspuns la aceasta intrebare. Oricum, eu voi fi pe lista de la europarlamentare. Vom mai vedea!”, a declarat Mardare.

Nelu BROSTEANU

Adauga un comentariu

*