Relaţiile cu Ungaria, mai dure decât Codul Muncii

Discutarea moţiunii de cenzură depusă de opoziţie după asumarea Codului Muncii de guvern a adus un nou prilej de dispute politice. Motivul nu a fost, însă, legat de prevederile noii legislaţii, ci de declaraţiile iredentiste şi antiromâneşti ale mesajului premierului ungar Viktor Orban cu ocazia zilei maghiarilor de pretutindeni.

Viktor Orban: „Să fie naţiunea ungară cum a fost”

„Să fie Ardealul cum a fost şi naţiunea ungară cum a fost. Ardealul a fost luat de la noi de puterile şi ţările care au avut un scop bine definit, de a aţâţa naţiunile şi a desena graniţe la care ei să fie în continuare dirijori”. Aceste declaraţii făcute miercuri de Viktor Orban au aţâţat ieri discuţiile în Parlament. Cu un minut înainte de începerea votului pe moţiunea de cenzură, liberalul Puiu Haşotti a propus adoptarea de către Parlament a unei declaraţii prin care să se exprime indignarea şi stupefacţia faţă de mesajul premierului ungar, ceea ce a determinat o discuţie pe procedură. La un moment dat, Geoană a supus la vot introducerea pe ordinea de zi a declaraţiei propuse de Haşotti, iar în timp ce preşedintele Senatului anunţa rezultatul votului care a fost exprimat prin ridicare de mână, Roberta Anastase a venit din plen la prezidiu. Ea a preluat locul lui Ioan Oltean, i-a tras microfonul lui Geoană şi a spus că nu el conduce şedinţa. Numeroşi parlamentari s-au ridicat din bănci şi s-au dus la prezidiu, unde au purtat timp de mai multe minute discuţii în contradictoriu. Până la urmă, conducerea Parlamentului a decis să se ia o pauză de consultări, dar nici după aceasta nu s-a ajuns la un consens, opoziţia susţinea în continuare adoptarea declaraţiei, în timp ce UDMR şi PD-L au solicitat trecerea la votul pe marginea moţiunii.

PD-L a ieşit şifonat din dispută

Miza disputei era foarte mare. PD-L nu putea vota o astfel de declaraţie pentru că ar fi pierdut sprijinul UDMR şi astfel ar fi picat cabinetul. Dacă în schimb vota împotriva declaraţiei erau catalogaţi ca fiind trădători de neam şi ţară. De aceea, timp de mai multe ore, reprezentanţii partidului de guvernământ au tergiversat punerea la vot a declaraţiei solicitate de Puiu Haşotti şi până la urmă s-a dat votul asupra moţiunii de cenzură, care oricum a trecut în plan secund. Chiar şi aşa democrat-liberalii au de pierdut imens, lor conturându-li-se o imagine de vânzători de ţară. Astfel, se alimentează zvonurile potrivit cărora, pentru a se menţine la putere, au făcut concesii foarte mari maghiarilor.

 

Adauga un comentariu

*