Potrivit specialiştilor Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Covasna, valul de căldură din acest an a determinat o activitate mai intensă a urşilor în pădurile judeţului Covasna, transmite corespondentul AMOS News.
Conform lui Mihai Pop, inginer silvic la Compartimentul de Protecţie a Naturii şi Biodiversitate din cadrul APM Covasna, în perioada mai- iunie 2007, s-au înregistrat zece atacuri ale urşilor, din care două asupra omului; urşii au atacat oi, capre, bovine şi porci, în vreme ce doi bărbaţi s-au ales cu răni nu prea grave dar cu câte o sperietură zdravănă după ce au dat nas în nas cu urşii.
ÃŽn prezent, în pădurile judeÅ£ului Covasna trăiesc între 700 ÅŸi 900 de urÅŸi, aici înregistrându-se cea mai mare densitate de urÅŸi, din punct de vedere al existenÅ£ei acestora pe habitatul specific din Å£ară; numărul nu poate fi stabilit totuÅŸi cu exactitate din pricina „migraÅ£iei” urÅŸilor din sau spre anumite zone în perioadele de primăvară ÅŸi toamnă.
Referitor la o anumită agitaţie mai ridicată a urşilor odată cu creşterea temperaturilor, APM Covasna consideră exagerată o astfel de teorie, subliniind că singura urmare ar putea fi secarea unor izvoare mai mici de păduri şi, deci, determinarea urşilor de a coborî spre aşezările omeneşti în căutare de apă.
Potrivit APM Covasna, atât autorităţile locale cât şi persoanele fizice din zonele limitrofe pădurilor trebuie să întreţină o legătură de comunicare permanentă şi să se informeze asupra prezenţei urşilor în vecinătatea satului sau a comunei, pentru ca gestionarii fondurilor de vânătoare şi echipele APM să poată interveni la timp pentru alungarea animalelor. O altă măsură pentru îndepărtarea urşilor de sate o constituie atenţia deosebită pe care proprietarii gospodăriilor aflate în apropierea pădurilor ar trebui să o acorde depozitării gunoaielor menajere; se pare că mulţi săteni îşi aruncă deşeurile în spatele caselor, ceea ce constituie o atracţie inevitabilă pentru urşi, care atraşi de orice mod facil de hrană, coboară fără sfială în curţile oamenilor.
Aflat sub ocrotirea Uniunii Europene prin APM, ursul constituie în prezent legătura dintre factorul stabil de mediu, ne indică starea habitatului specific, iar stabilirea unor reguli stricte, care să-i ţină în siguranţă pe oameni pe de-o parte şi care să permită dezvoltarea generaţiilor de urşi pe de altă parte este absolut necesară.