Cele ÅŸapte „noi” minuni ale lumii, alese pe baza voturilor pe internet ÅŸi pe telefonul mobil a 100 de milioane de persoane, au fost anunÅ£ate sâmbătă, într-o ceremonie la Lisabona.
Cetatea antică Chichen-Itza din peninsula Yucatan, Mexic, construită înainte de 800 d. Hr., cel mai cunoscut oraş-templu maiaş a fost un centru politic şi economic al civilizaţiei Maya. Cetatea cuprinde piramida Kukulkan, ultimul şi cel mai mare dintre templele maiaşe, templul Chac Mool, Sala celor o mie de coloane şi Câmpul prizonierilor.
Colosseumul (70-82 d. Hr.) este un amfiteatru din centrul Romei care a fost construit pentru a-i omagia pe legionarii încununaţi de lauri şi pentru a celebra gloria Imperiului Roman. Concepţia sa arhitecturală este încă de actualitate, practic orice stadion modern poartă amprenta designului original al Colosseumului. În vremea romanilor, în amfiteatru aveau loc lupte crude cu gladiatori şi jocuri.
OraÅŸul incaÅŸ Machu Picchu din Peru (1460-1470), construit de împăratul Pachacútec pe muntele cunoscut ca Machu Picchu („muntele bătrân”), este amplasat pe platoul andin, în mijlocul junglei amazoniene. Abandonat probabil din cauza unei epidemii de pojar, după ce spaniolii au învins imperiul incaÅŸ, oraÅŸul a rămas „pierdut” timp de trei secole, până în 1911, când a fost redescoperit de Hiram Bingham.
Marele Zid Chinezesc (220 î. Hr. şi 1368-1644 d. Hr.) a fost construit pentru a lega fortificaţii existente într-un sistem unitar de apărare pentru a ţine triburile mongole invadatoare în afara Chinei. Marele Zid este cel mai mare monument construit de mâna omului şi se spune că ar fi singurul vizibil din spaţiu. Mii de oameni au plătit cu viaţa pentru realizarea acestei construcţii colosale, lungă de 6.400 de kilometri.
Cetatea troglodită Petra din Iordania (9 î. Hr. – 40 d. Hr.), aflată la marginea DeÅŸertului Arabiei, a fost capitala strălucitoare a imperiului nabatean al regelui Aretas IV. MaeÅŸtri în tehnologia apei, nabateenii au construit tunele ÅŸi rezervoare de apă. Un teatru, realizat după modelul celor greco-romane, avea 4.000 de locuri. ÃŽn prezent, mormintele din Petra, cu faÅ£ada elenistică de 42 de metri înălÅ£ime a templului de la mănăstirea El-Deir, sunt exemple impresionante ale arhitecturii Orientului Mijlociu.
Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro, Brazilia (1931), amplasată în vârful muntelui Corcovado şi înaltă de 38 de metri, a fost creată de sculptorul francez Paul Landowski. Statuia, a cărei construcţie a durat cinci ani, a devenit un simbol al oraşului şi al căldurii poporului brazilian, care primeşte vizitatorii cu braţele deschise.
Mausoleul Taj Mahal din Agra, India (1630), a fost construit la ordinul împăratului Shah Jahan, în memoria soţiei sale. Construit din marmură albă sub formă de grădini întinse împrejmuite de ziduri, Taj Mahal este considerat un exemplu perfect al artei musulmane din India. Ulterior finalizării construcţiei, se spune că împăratul a fost întemniţat şi nu putea privi construcţia decât printr-o mică fereastră din celulă.