Mortalitatea maternă în România este de 15 decese la suta de mii de născuţi vii, valoare dublă faţă de cea din ţările membre UE, unde rata mortalităţii în rândul femeilor care nasc este de 6,66 de decese la suta de mii de copii născuţi, informează, marţi, Fondul ONU pentru Populaţie.
Potrivit unei statistici a Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA), în România, mortalitatea maternă a scăzut constant în ultimii ani, ajungându-se de la 626 de decese în 1989, la 34 în 2006. Cu toate acestea, valoarea ratei mortalităţii materne este dublă faţă de celelalte ţări din UE, unde se înregistrează peste şase decese la suta de mii de născuţi vii. În România, acest indicator era, în 2006, de 15 decese materne la suta de mii de născuţi vii.
UNFPA mai informează, că la nivel mondial, în fiecare minut o femeie moare din cauza sarcinii sau a naşterii, ceea ce face ca în fiecare an să piară mai mult de jumătate de milion de femei, iar un milion de copii să rămână orfani. Pentru fiecare femeie care moare, alte 20-30 supravieţuiesc naşterii, dar rămân cu sechele pe tot restul vieţii.
UNFPA atrage atenţia că mortalitatea maternă este unul dintre indicatorii care arată gradul de dezvoltare a unei ţări. Astfel, în România, pentru a micşora riscurile maternităţii, Ministerul Sănătăţii Publice, UNFPA şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au demarat un proces de îmbunătăţire a analizei cazurilor de mortalitate maternă şi a complicaţiilor sarcinii.
În mesajul prilejuit de Ziua Mondială a Populaţiei, care se celebrează în 11 iulie, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a subliniat rolul pe care îl au bărbaţii în salvarea vieţii partenerelor de viaţă.
„Prin rolul pe care îl au în familie, bărbaÅ£ii pot salva vieÅ£i. Deseori, soÅ£ii sunt cei care iau deciziile privind planificarea familială ÅŸi modul în care sunt folosite resursele casei, influenţând astfel viitorul întregii familii. Sprijinul oferit de un soÅ£ informat îmbunătăţeÅŸte situaÅ£ia unei sarcini ÅŸi a naÅŸterii ÅŸi poate însemna diferenÅ£a dintre viaţă ÅŸi moarte în cazul apariÅ£iei unor complicaÅ£ii în care femeile au nevoie de asistenţă medicală de urgenţă. De asemenea, taÅ£ii care se implică în creÅŸterea copiilor joacă un rol important prin dragostea, grija ÅŸi ocrotirea pe care le-o oferă”, se arată în mesajul reprezentantului ONU.
Ban Ki-moon a mai precizat că, în ultimii zece ani, câteva ţări au reuşit să reducă semnificativ mortalitatea maternă, pe măsură ce a crescut accesul femeilor la planificare familială şi la asistenţă medicală obstetricală de urgenţă. Cu toate acestea, este nevoie de mai mult de atât pentru a atinge Obiectivul de Dezvoltare al Mileniului de îmbunătăţire a sănătăţii materne până în 2015. Îmbunătăţirea sănătăţii reproducerii nu poate avea loc decât cu implicarea bărbaţilor. Iar egalitatea de şanse dintre femei şi bărbaţi, un alt Obiectiv de Dezvoltare al Mileniului, poate fi atins, dacă bărbaţii recunosc că vieţile femeile şi ale bărbaţilor sunt interdependente şi că emanciparea femeilor este benefică pentru toţi, se mai arată în mesajul secretarului general al ONU.