Cea mai veche si mai stralucita sarbatoare a crestinatatii este Invierea Domnului, numita si sarbatoarea Pastilor, adica ziua in care noi praznuim pe Hristos, „Pastile nostru”, care s-a jertfit pentru noi. Obiectul acestei sarbatori crestine este amintirea vie a patimii, a mortii si a Invierii lui Iisus Hristos.
Dupa Vinerea Mare care a fost zi de doliu pentru crestini si asta pentru ca in aceasta zi a patimit si a fost rastignit Iisus Hristos, in Sambata Mare, mergeti la biserica inca de dimineata pentru a ne impartasi! Prima data se face molifta, o slujba foarte scurta, de cateva minute, inainte sa va spovediti. La spovedanie trebuie sa marturisiti in fata Domnului, prin intermediul preotului, toate pacatele pe care le aveti. Nu este bine sa ascundeti adevarul! Se spune ca cine minte la spovedanie va avea pacatele dublate. Este bine de stiut ca preotul nu iarta pacatele, ci doar se roaga la Dumnezeu pentru iertarea pacatelor celui care se caieste!
Dupa ce va impartasiti trebuie sa tineti post in continuare, pana a doua zi! in general, copiii de pana in 7 ani nu trebuie sa tina post. in rest, fiecare credincios posteste cat vrea, dar nu mai putin de 3-4 zile. La ora 23.00 mergeti iar la biserica, cand incepe slujba de dinaintea invierii. Noaptea, la ora 0.00, incepe invierea, atunci cand preotii ies afara impreuna cu credinciosii si se face Liturghia. Ulterior, se intra inapoi in biserica pentru continuarea slujbei care tine pana la orele 3.00 – 4.00. Fiecare credincios merge acasa cu o lumanare sau cu o candela aprinsa de la biserica, ce simbolizeaza Lumina invierii Domnului Iisus Hristos. Pastele se mananca doar dupa ce a fost sfintit de preot. Sfanta Scriptura a Noului Testament spune ca Iisus Hristos, inainte de a patimi, a prezis de mai multe ori ca va fi rastignit, dar a treia zi va invia. De teama aceasta, iudeii au pus soldati de paza la mormantul lui Iisus Hristos. Totusi, minunea s-a intamplat. Dupa intrarea solemna in Ierusalim, Mantuitorul a fost judecat si rastignit, a murit pe cruce si a fost pus in mormant, iar dupa trei zile a inviat din morti . Duminica dis-de-dimineata, Iisus Hristos a inviat ca un biruitor, cu puterea dumnezeirii Sale, ca sa implineasca Scriptura si cele hotarate de iconomia divina pentru mantuirea neamului omenesc, a explicat parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.
Lumina Sfanta s-a aprins la Ierusalim
Lumina Sfanta, considerata miracol al Ortodoxiei, se aprinde la Ierusalim in timpul Vecerniei Mari din Sambata Mare, deasupra Sfantului Mormant, fiind impartita apoi zecilor de mii de pelerini crestini stransi la Biserica Sfantului Mormant. In fiecare an, la Ierusalim, cu ocazia praznicului Invierii Domnului sarbatorit de ortodocsi, se petrece minunea pogorarii Luminii deasupra Sfantului Mormant al Mantuitorului. Evenimentul se produce in timpul Vecerniei Mari din Sambata Pastelui, in jurul orei 13.00. Lumina care se pogoara din cer se manifesta diferit in fiecare an, iar in primele minute nu arde. Sfanta Lumina este un dar de la Dumnezeu. Nimeni nu poate explica acest dar pe care Dumnezeu il face Bisericii Ortodoxe la Mormantul Invierii. Uneori Lumina vine din exterior, alteori Lumina se ridica mai intai ca o ceata luminoasa deasupra Mormantului si se aprinde. La inceput Lumina respectiva nu arde, cateva momente este o lumina neobisnuita care nu este produsa de o sursa pamanteasca, ci este un dar de la Hristos Domnul insusi ca rasplata pentru credinta ortodoxa si pentru dragostea credinciosilor fata de Mantuitorul si ca un semn al comunicarii Lui cu noi pe baza credintei care devine un izvor de bucurie. Lumina Sfanta se aprinde intre orele 12.30 si 14.30, manifestandu-se diferit in fiecare an. Mii de credinciosi au marturisit, de-a lungul timpului, miracolul pe care l-au trait, in noaptea de Inviere, la biserica Sfantului Mormant, acolo unde se Sfanta Lumina se aprinde singura, ca un simbol al biruintei vietii asupra mortii.